Presedintele de onoare, Ion Iliescu, nu participa astazi la reuniunea PSD de la Brasov, unde se discuta sanctionarea parlamentarilor antimotiune. Mircea Geoana si apropiatii sai planuiesc excluderea lui Ion Iliescu din partid, iar oficial il acuza ca e lider la fara frecventa si-l invita la Brasov sa-si sustina cauza.

Ion Iliescu refuza sa mearga astazi la sedinta Comitetului Executiv National al PSD de la Brasov, preferand sa ramana in Bucuresti. "Ii lasa sa faca ce vor ei. Stim ca sunt decisi sa ia masuri extreme", ne-au declarat surse parlamentare, apropiate presedintelui de onoare. Ieri, la Constanta, Iliescu isi exprima inca increderea ca nu va fi exclus din partid si arata ca, in cazul in care se va intampla totusi acest lucru, "ar fi expresia unei alunecari semnificative a partidului". "Oamenii se aduna, se unesc intr-un partid in jurul unor valori, asta ii uneste, nu teama de biciul sefului. Asta e o mentalitate primitiva a unora care nu prea stiu ce este aia politica si care nu au fost prezenti in marile batalii care au construit democratia postrevolutionara in Romania, au venit la placinte. Ma refer si la Geoana, si la cei din jurul sau...", a spus senatorul.


OFENSIVA. In acelasi timp, la Bucuresti, presedintele organizatiei Sector 1, Dan Tudorache, anunta ca astazi va propune excluderea din partid a tuturor parlamentarilor PSD care au votat contra motiunii. Propunerea il vizeaza in mod clar pe Iliescu, care a recunoscut oficial ca a votat impotriva, si se pliaza pe planurile lui Geoana de a scapa de mai vechiul sau rival. Potrivit unor surse din partid, sanctionarea senatorului ar putea sa decurga ca si in cazul celor patru parlamentari impotriva carora s-au luat deja masuri: retragerea sprijinului politic si declansarea procedurii de excludere din PSD. Aceasta ultima misiune ar reveni organizatiei conduse de Tudorache din care Iliescu face parte, alaturi de Adrian Nastase, aflat si el pe lista neagra a lui Geoana. Ieri, vicepresedintele Ilie Sarbu avertiza ca nu se va face nici o discriminare intre cei care nu au sustinut motiunea si ca sanctiunile vor fi aceleasi pentru toata lumea. "Pentru unii s-au luat deja masuri, cei care au anuntat din timp ca nu vor vota si au facut in acest sens si lobby. Pentru cei care vor fi identificati dupa sau prin propriile lor declaratii, asa cum a facut si domnul Ion Iliescu, se va discuta la Comitetul Executiv National si vom vedea in functie de ce spune statutul ce masuri se vor lua, dar probabil vor fi aceleasi, pentru ca nu putem sa facem discriminari", a spus Sarbu.


PRO SI CONTRA. Liderii filialelor judetene, care judeca astazi sanctionarea presedintelui de onoare si a celorlalti "tradatori", au pareri impartite. Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, nu este de acord cu excluderea din partid a lui Ion Iliescu, Ion Solcanu, Razvan Theodorescu si Alin Teodorescu, sustinand ca nu este benefic pentru partid sa se lanseze in aceasta politica de excluderi.


Prim-vicepresedintele Organizatiei Constanta, Nicusor Constantinescu, nu este de acord cu excluderea lui Iliescu din PSD, "faptul ca are curaj sa spuna cum a votat fiind o dovada de democratie si de demnitate". Si liderul filialei Alba, Ioan Rus, considera inoportuna aplicarea unor sanctiuni de excludere din partid a celor care nu au votat motiunea, intrucat asemenea masuri "tensioneaza si mai mult situatia din partid". Liderul de la Suceava, Gavril Mirza, nu crede nici el ca "trebuie infierata" o anumita categorie de oameni, presedintele organizatiei Valcea, Ion Calea, spune ca lui Iliescu ar trebui sa i se dea cel mult un avertisment, in timp ce vicepresedintele filialei Gorj, Ion Florescu, sustine ca Ion Iliescu este simbolul PSD, iar "simbolurile sunt sacre si, ca atare, intangibile". De partea cealalta, social-democratii din Teleorman, condusi de Liviu Dragnea, sustin cu tarie sanctionarea celor care au sabotat motiunea, fiind de acord cu masura extrema de excludere din partid. Si secretarul general al PSD Buzau, Gabriel Mihalascu, l-a incurajat pe Mircea Geoana sa ia masuri radicale si sa-i excluda din partid pe toti parlamentarii care nu au votat motiunea. Liderul organizatiei Arad, Florin Remetan, a anuntat si el ca sustine retragerea sprijinului politic al parlamentarilor-problema pe principiul "aceleasi fapte, aceleasi pedepse, indiferent de nume". Liderii PSD Satu-Mare se pronunta pentru sanctionarea celor patru parlamentari care au votat impotriva motiunii de cenzura, dar nu sunt de acord cu excluderea lor.