Tedy Necula, un tanar de 18 ani din Bucuresti, sufera de tetrapareza, o afectiune care il impiedica sa poata merge ca cineva sanatos. El nu incearca sa stranga bani pentru o operatie care i-ar putea usura viata. Ci cauta sponsori pentru a face filme
Tedy Necula, un tanar de 18 ani din Bucuresti, sufera de tetrapareza, o afectiune care il impiedica sa poata merge ca cineva sanatos. El nu incearca sa stranga bani pentru o operatie care i-ar putea usura viata. Ci cauta sponsori pentru a face filme.

"In 18 ani, daca nu am putut sa alerg cu picioarele am alergat cu mintea. Si de aceea incerc sa investesc in cap", spune Tedy ducandu-si degetele la tampla. Acum 18 ani, la nastere, un doctoras a pus mana pe forceps si s-a asigurat ca Tedy nu va putea "alerga" decat cu mintea. A uitat numele spitalului unde a fost nascut si nici nu-si mai aduce aminte numele doctorului care l-a nenorocit. Nu l-a interesat niciodata. "Ar trebui sa il caut si sa-i cer despagubire. Sa fac filme din banii pe care mi-i da", glumeste baiatul in timp ce isi priveste incruntat fiecare pas, sa nu calce stramb si sa-si piarda echilibrul, cum se mai intampla din cand in cand. "Sunt obisnuit sa cad. Tocmai am luat un copac in brate acum doua zile". Vine singur in fiecare zi la Liceul "Ion Creanga" din Capitala, unde a ajuns in clasa a XII-a.


MAGNET LA OAMENI. In 2002, Tedy a jucat rolul personajului principal in lungmetrajul romanesc "Noro". In film era vorba despre lupta de integrare in societate a unui baiat cu handicap. Un film despre o lupta pe care a dus-o si el. "Cand am ajuns la scoala, ma intrebau colegii de ce merg asa. M-am imprietenit repede cu ei. De mic am fost un copil deschis si am atras oameni langa mine. Norocul meu a fost ca, prin felul meu glumet de a fi, am avut magnet la oameni." Tedy a strans o multime de prieteni in jurul lui pana acum, oameni care l-au ajutat sa treaca repede peste problemele fizice pe care le are. Dupa ce a terminat filmarea la "Noro", a fost chemat de membrii unei organizatii de sprijinire a tinerilor, Asociatia "Junior", pentru a face un film de promovare a amplasarii in licee a rampelor de acces pentru persoanele in carucioare. "M-au intrebat si pe mine cam cum ar trebui spusa povestea acestui proiect si am asistat la filmari. De atunci mi s-a aprins fitilul pentru film." Asa a ajuns Tedy sa nu se mai vada in viitor un informatician, ci un regizor care va avea ceva de spus in filmele lui. Pana acum a reusit sa faca cinci scurtmetraje, trei documentare si mai multe spoturi sociale. Inca nu vrea sa se apuce de filme de lungmetraj, desi s-ar simti in starea, pentru ca, zice el, tetrapareza pe care o are de cand a vazut lumina zilei i-a adus si unele avantaje in fata altora.


"FII SOCIAL!". "In timpul in care altii bat mingea pe maidan eu stau si creez, ma gandesc", spune fara nici o urma de aroganta in glas. Si cateodata, cand altii bat mingea pe maidan, el viseaza la o casa de productie proprie pentru care cauta si acum sponsori. Ar avea nevoie de 15 mii de euro pentru aparatura cu care ar putea face nu numai spoturi sociale, dar si filme de scurtmetraj mult mai bune din punct de vedere tehnic decat cele pe care le-a facut pana acum. Duce un adevarat razboi pe internet impotriva reclamelor tv care nu sunt adaptate in asa fel incat sa nu fie agresive. Acum doi ani rula o astfel de productie care dorea, chipurile, sa le incurajeze pe femei sa isi controleze sarcina periodic. Persoanele cu handicap puteau vedea zilnic la tv imagini cu o mama care isi plimba prin cartier copilul cu handicap si toti cei din jurul ei o privesc de parca ar fi avut ciuma. Spotul se termina cu sloganul: "Nu iti condamna viata pe viata!". Tedy a reactionat: "Spotul lovea in imaginea copilului cu handicap. Eu, ca si copil cu dizabilitati, ma gandesc ca mama mea este condamnata din cauza mea". Asa ca baiatul a raspuns cu un alt spot care sa nu raneasca pe nimeni: a filmat un ou de care camera de filmat se apropia treptat, iar pe fundal se aud bataile unei inimi. (Spotul si o parte din ce a filmat pana acum Tedy le puteti urmari pe tedynecula.arhi.tv). A fost unul din primele motive pentru care se gandeste sa isi orienteze casa de productii pe organizatii neguvernamentale si de fiecare data cand va trebui sa creeze un film care sa vizeze o anumita problema sociala va consulta doua trei ONG-uri care activeaza in domeniu.Proiecte onlineTedy a demarat doua proiecte pentru pasionatii de film. Primul proiect, un blog tv, nu a fost inca lansat oficial. "Va fi un blog care se va baza pe reportaje facute de cine vrea sa faca jurnalism online. Astept sa ma contacteze oricine are ceva de spus filmic, dar nu doar sa se puna in fata unei camere si sa dea din gura." Adresa este blogtv.ablog.ro. Al doilea proiect pe internet este o baza de casting online. Tedy recruteaza actori, profesionisti sau nu, pentru a-i introduce ulterior in lumea filmului. Cei care vor sa fie recrutati nu trebuie sa indeplineasca nici o conditie speciala. Completeaza pe www.tedycasting.uv.ro un formular si asteapta ca ulterior sa fii contactat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.