Liderii celor doua Corei au semnat ieri o declaratie comuna prin care promit sa aduca pacea in peninsula coreeana, divizata de cinci decenii.
Documentul semnat ieri de presedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun si omologul sau nord-coreean Ki
Liderii celor doua Corei au semnat ieri o declaratie comuna prin care promit sa aduca pacea in peninsula coreeana, divizata de cinci decenii.
Documentul semnat ieri de presedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun si omologul sau nord-coreean Kim Jong-Il cuprinde opt puncte si prevede instituirea unei "zone speciale de pace" de-a lungul coastei occidentale a peninsulei.
Anuntul a fost facut ieri, la finele summitului istoric de trei zile, desfasurat la Phenian si in care cei doi presedinti au pledat pentru demararea unor negocieri internationale pe tema unui tratat de pace, pentru a inlocui armistitiul existent, parafat la sfarsitul Razboiului Coreean dintre 1950-1953. In declaratia semnata la Phenian, cei doi lideri fac apel la organizarea unui summit "la trei sau patru ani", pentru a semna oficial un tratat de pace, care necesita semnatura SUA si a Chinei, parti implicate in conflictul coreean. Deschiderea summitului a fost marcata de o serie de gesturi simbolice. Presedintele sud-coreean a trecut, in mod simbolic, peste linia de demarcatie dintre cele doua Corei, in vreme ce Kim Jong-Il a incalcat protocolul, venind personal in intampinarea omologului sau. Fara precedent in protocolul intalnirilor la varf dintre cei doi este si faptul ca presedintele Roh Moo-hyun a mers circa 20 de minute, intr-o masina decapotabila, impreuna cu presedintele parlamentului din Coreea de Nord. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.