Din cele 100 de premiere prezentate la cea de-a sasea editie a SIAB, jumatate sint autoturisme, 13 sint motociclete, iar celelalte - autoutilitare, componente si accesorii.Piata auto ar putea creste cu 40% inacest an, pina la 350.000 de unitati La cel mai important eveniment automobilistic din Romania se prezinta 23 de companii auto care expun 40 de marci, 10 companii de tuning prezente cu 50 de marci si 12 companii moto si ATV care reprezinta 35 de marci si modele. In total, cea de-a sasea editie a Salonului International de Automobile Bucuresti (SIAB) sint expuse aproximativ 500 de autovehicule. La capitolul autoturisme mici s-au remarcat noul Chevrolet Aveo, care a primit un nou look si, in premiera, o motorizare pe benzina de 1,1 litri si 84 de cai-putere. Dupa 50 de ani, Fiat a reinviat istoria celui mai mic model al sau, 500. Mazda a atras atentia prin Mazda 2, care are un pret de pornire de 9.990 de euro, cu toate taxele incluse. BMW a socat prin MINI Clubman, o masina de oras acum expusa in varianta cu patru usi.

In clasa compacta, nemtii de la BMW au ridicat stacheta prezentind noua Serie 1 Coupe si virful de gama al acesteia, echipat cu motorul de 3 litri si 306 cai-putere, model care ar putea fi numit, pe buna dreptate, drept M1. Un alt model total nou al celor de la Chevrolet este compactul HHR, al carui design este inspirat de masina Suburban, comercializata in 1949. Noul Fiat Bravo se remarca in clasa compacta in primul rind prin portbagajul de 400 de litri si noul propulsor de 1,4 litri si 150 de cai-putere. Cu ocazia SIAB a fost lansat in Romania Hyundai i30, care imparte aceeasi platforma cu Kia Cee’d. Coreenii de la Hyundai vor sa vinda in total, in Romania, 2.000 de autoturisme ale marcii in 2008. Opel a expus si o varianta berlina a best-sellerului Astra.

In segmentul mediu, noul Audi A4 a incintat prin farurile cu leduri si prin spatiul interior oferit, ampatamentul masurind 2,8 metri. BMW a prezentat noul M3, echipat cu un motor V8 de 4 litri si 420 de cai-putere. Pretul masinii incepe de la 59.000 de euro, fara taxe. Ford a expus modelul Mondeo, atit in varianta break, cit si in cea cu cinci usi. Un alt Renault, asa poate fi denumita Laguna 3, care nu mai are nimic de-a face cu modelele precedente. In clasa de lux, Mercedes s-a afisat cu intreaga serie AMG. Coupe-ul CL si limuzina S 63 AMG au fost prezentate alaturi de Clasa E si ML 63 AMG. In plus, tunerul german Brabus a fost prezent pentru prima data la SIAB.

La capitolul masini sport, de doua sau 2+2 locuri, s-au remarcat Lamborghini Gallardo in varianta Cabrio, Maserati GranTurismo, Audi R8 sau Bentley Continental GT Cabrio. In ceea ce priveste conceptele, la standul Ford a fost expus Iosis X, un automobil de teren din care a derivat modelul Kuga, pe care americanii il vor lansa pe continentul european la inceputul anului 2008. Volvo a prefigurat fratele mai mic al actualului SUV XC 90 prezentind conceptul XC 60. Renault a prezentat conceptul Koleos, un crossover echipat cu un motor diesel de 2 litri si 180 de cai-putere.

Mazda 2Renault LagunaCine cauta o masina de 10.000 de euro ar trebui sa ia in considerare si recentul model al japonezilor. Mazda 2 face parte din clasa mica, fiind un concurent pentru Opel Corsa sau pentru Renault Clio. Pretul de pornire este de 9.990 de euro, cu toate taxele incluse, si se aplica motorizarii pe benzina de 1,3 litri si 75 de cai-putere.Francezii s-au tinut de promisiune atunci cind au spus ca noua Laguna ii va ajuta sa ajunga pe locul al treilea in clasa medie din punctul de vedere al calitatii. A treia generatie Laguna poate fi numita un cu totul alt Renault, in primul rind datorita calitatii materialelor folosite la interior. Masina va fi disponibila spre vinzare incepind cu luna martie a anului viitor.Kia Cee’dVolvo XC 60 ConceptDimensiuni de clasa compacta la pret de clasa mica este atuul cu care se recomanda noul model al coreenilor. Importatorul Kia Motors estimeaza ca 80% din vinzarile din Romania vor fi reprezentate de acest model, care are un pret de pornire de 12.000 de euro, cu toate taxele incluse. La SIAB a fost dezvaluita si o versiune mai sportiva, Pro Cee’d, de 2 litri si 143 de cai-putere.Prefigureaza aparitia unui SUV de clasa mica. Acesta va fi mai mic, ca dimensiuni, decit actualul XC 90 si va imprumuta motoarele in cinci cilindri specifice constructorului suedez. Modelul este programat sa intre in productia de serie la sfirsitul anului 2008-inceputul anului 2009 si va deveni al doilea SUV din gama Volvo. Toyota nu va concura cu Prius contra GM. Detalii pe www.cotidianul.ro/select