Numarul mare de proiecte lansate a facut ca aceasta toamna sa fie considerata perioada cu cea mai accentuata explozie imobiliara. Se preconizeaza ca, pe piata imobiliara, tendintele toamnei 2007 vor fi stagnarea preturilor proiectelor lansate anul tr
Numarul mare de proiecte lansate a facut ca aceasta toamna sa fie considerata perioada cu cea mai accentuata explozie imobiliara. Se preconizeaza ca, pe piata imobiliara, tendintele toamnei 2007 vor fi stagnarea preturilor proiectelor lansate anul trecut si cresterea pe termen lung a preturilor locuintelor. Potrivit estimarilor specialistilor imobiliari, preturile locuintelor vor creste cu 10-15%. Cauzele acestei majorari sunt deprecierea leului in raport cu euro, cresterea preturilor materialelor de constructii si scumpirea fortei de munca, odata cu deficitul inregistrat in acest sector. "Este foarte clar ca suntem undeva pe la mijlocul boom-ului imobiliar si in scurt timp vom asista la proiecte din ce in ce mai accesibile. Momentan avem de-a face cu un paradox: au aparut proiecte foarte ieftine care se vand imediat, fara a fi promovate. Aceste proiecte ori reprezinta "momeala", ori sunt intr-adevar vandute imediat investitorilor de afara sau marilor fonduri de investitii. Piata a cunoscut o explozie fantastica si, cu siguranta, de anul viitor vom asista la primele scaderi de preturi: cele ale apartamentelor vechi. Inca din primavara am afirmat ca, in opinia mea, cartea castigatoare este reprezentata de vile si apartamente construite in zonele periferice. Pretul exagerat de ridicat al terenurilor conduce catre constructia de blocuri, iar profiturile ametitoare, inregistrate in ultimii ani, conduc catre o dezvoltare imobiliara exponentiala", a declarat Vlad Vlasceanu, director Timon, in cadrul conferintei de deschidere a Targului National Imobilar - tIMOn. In prezent, cresterea pretului locuintelor este stopata doar de discount-uri si de ofertele speciale din cadrul targurilor imobiliare.In Capitala, pretul terenurilor a crescut in medie cu 30%Ileana Stanoiu, director general adjunct din cadrul Ozer, sustine ca pentru moment nu intrezareste o stagnare a preturilor locuintelor, deoarece problemele din imobiliare se vor adanci, neexistand o solutionare pentru ele, deocamdata. Printre cauzele care au un rol semnificativ in cresterea preturilor locuintelor, Stanoiu a precizat ca preturile exagerate ale terenurilor din Bucuresti se reflecta in pretul locuintelor, "asa se explica si aceasta densitate, preponderenta construirii de blocuri vine din incercarea developerilor de a valorifica la maximum terenul detinut, in vederea obtinerii unui profit avantajos", spune directorul general adjunct al Ozer.
Pretul terenurilor din Capitala a crescut in medie cu 30%, dar in unele zone aceasta crestere este mult mai mare, ajungandu-se la dublarea si chiar triplarea valorii unui teren. Apoi, o alta problema este deficitul de forta de munca din domeniul constructiilor. "Cererea mare de locuinte a creat un necesar pe piata de munca, care nu poate fi satisfacut. Unii dezvoltatori recurg chiar la import de forta de munca", adauga reprezentantul Ozer. Pe de alta parte, desi imobiliarul romanesc a evoluat foarte mult in ultimii ani, infrastructura, spune Stanoiu, "este cu 10 ani in urma", iar costurile sunt suportate de dezvoltatori, avand un impact important asupra pretului locuintelor.5 proiecte imobiliare sunt lansate in cadrul tIMOnIn perioada 3-7 octombrie are loc primul targ imobiliar al toamnei. Acesta este organizat de Admedia Consulta si reuneste oferta a peste 40 de dezvoltatori si promotori imobiliari, oferind aproximativ 100 de proiecte imobiliare si peste 20.000 de locuinte, de la apartamente si vile, pana la locuinte de vacanta. Valoarea totala a proiectelor prezentate depaseste 1 miliard euro. Proiectele imobiliare acopera toate zonele Capitalei, dar si alte orase ale tarii, precum: Costinesti, Saturn, Bran, Sinaia, Galati, Iasi, Baia Mare. Reprezentantii targului se asteapta la un public de peste 15.000 de vizitatori si la vanzari care sa depaseasca 15 milioane euro.
In cadrul targului vor fi prezentate 5 proiecte in premiera, care cuprind peste 1.000 de unitati locative. "Pentru editia de toamna de la Bucuresti am reunit sub cupola expozitionala peste 40 de developeri si promotori, reusind sa aducem peste 15 proiecte care nu au mai fost prezentate publicului in cadrul unui targ imobiliar. Noutatea vine si din faptul ca 5 proiecte vor fi lansate in premiera la tIMOn", a precizat Vlad Vlasceanu.Oferta targului este o garsoniera de 27.000 euroTargul Imobiliar National prezinta o gama diversificata de oferte, de la proiecte accesibile clasei medii la proiecte de vile si apartament de lux, de peste 1 milion euro. In cadrul expozitiei pot fi gasite locuinte cu valoare de investitie mare, cu preturi cuprinse intre 150.000 si 600.000 euro, cea mai scumpa locuinta fiind un penthouse, al carui pret se ridica la 1,5 milioane euro.
Cea mai ieftina locuinta care se vinde la tIMOn este beneficiara unei promotii, avand pretul de 27.000 euro. Majoritatea locuintelor beneficiaza de discounturi si preturi speciale, astfel ca se pot gasi locuinte in Bucuresti cu preturi care coboara si sub 50.000 euro.
In cadrul expozitiei sunt prezentate si solutii tehnologice inovative pentru piata constructiilor prin intermediul unor lideri in domeniu - Romstal, Vaillant, Saunier Duval, City Garden. De asemenea, in cadrul targului sunt prezentate si automobile Mercedes, furnizate de Autoclass Center.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.