Cu 10 lei mai putin au castigat romanii in luna august. Aceasta este concluzia analizei efectuate de Institutul National de Statistica (INS). In timp ce salariul mediu net a fost de 1.030 de lei, in scadere cu 1% fata de luna iulie, valorile cele mai mari ale castigului mediu s-au inregistrat in domeniul financiar (2.653 de lei), iar cele mai mici in industria lemnului (605 lei).
Indicele castigului salarial real pentru luna august fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%. Comparativ cu luna octombrie a anului 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,3%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2007.
Specialistii financiari spun ca scaderile salariului mediu net au venit ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna precedenta si a realizarii unei productii mai mici. Astfel, s-a inregistrat o scadere cu 11,4% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 10,5% in intermedieri financiare. Scaderi intre patru si opt procente s-au inregistrat in administratie publica, fabricarea produselor din tutun, industria mijloacelor de transport rutier, posta si telecomunicatii.
Cresterile salariale din luna august au fost determinate de acordarea de prime (inclusiv a sumelor din profitul net), negocieri salariale sau realizari mai mari de productie. Astfel, s-a inregistrat o majorare cu peste 32% in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si cu 18,3% in industria miniera.Cresteri la serviciile publiceŞi la capitolul servicii pentru populatie au fost bifate cresteri la jocurile de noroc, in timp ce restaurantele si saloanele de coafura nu au mers pe profit. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile pentru populatie a avut, in august, o crestere de 0,4% fata de iulie, in cadrul acestui sector inregistrandu-se majorari la jocurile de noroc (34,1%), dar si scaderi in activitatea hotelurilor si restaurantelor (15,2%) si coafura si infrumusetare (9,8%). Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in luna august 2007,cu 15,9% fata de luna iulie, sustine INS.
Sectorul produselor alimentare, bauturi si tutun a inregistrat o crestere a volumului cifrei de afaceri de 25,1%, iar la produsele nealimentare o crestere cu 6,9%.
In primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, s-a inregistrat o crestere a volumului cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) cu 15,2%. Cresterea a fost sustinuta de vanzarea preponderenta de produse alimentare, bauturi si tutun (+20,7%) si de vanzarea de produse nealimentare (+9,8%).Masina, folosita peste totConform informatiilor furnizate de Politia de Frontiera, tot in luna august, romanii au ales masina ca mijloc de transport pentru a iesi din tara. Aproximativ 14 milioane de persoane au plecat in august in strainatate, cu 22,6% mai multi fata de aceeasi perioada a anului 2006. INS a mai anuntat ieri ca si sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat o crestere de 8,0%, respectiv 1,1%.
Sosirile in hoteluri detin in luna august 2007 o pondere de 71,7% din totalul sosirilor si au crescut cu 7,1% fata de luna august 2006. Cresteri s-au inregistrat in toate locurile de cazare, cu exceptia hotelurilor pentru tineret si a bungalow-urilor.
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna august 2007 de 1.016,8 mii, in crestere cu 40,2% fata de luna august 2006. Cei mai multi vizitatori straini provin din tari din Europa (94,9%).
Cresteri insemnate ale innoptarilor in structurile de primire turistica s-au inregistrat in urmatoarele tipuri: casute turistice, hostel-uri, hoteluri pentru tineret, pensiuni turistice urbane, pensiuni turistice rurale.