Cresterea cotatiilor titeiului afecteaza diferite sectoare de activitateIn ultimele saptamani, pretul petrolului a jucat feste investitorilor atat prin fluctuatiile cotatiilor, cat si prin reducerea rezervelor de combustibil ale marilor state. Desi O
Cresterea cotatiilor titeiului afecteaza diferite sectoare de activitateIn ultimele saptamani, pretul petrolului a jucat feste investitorilor atat prin fluctuatiile cotatiilor, cat si prin reducerea rezervelor de combustibil ale marilor state. Desi Organizatia Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) incearca sa mareasca volumul de petrol oferit pietei, iar companiile petroliere cauta noi surse de petrol neutilizate pentru a-si mari productia, o viitoare usurare a dependentei de aurul negru nu se intrevede.
Dupa ce a atins un nivel maxim de 85 la mijlocul lunii septembrie, cotatiile petrolului au inceput sa scada usor. In viitorul apropiat, pretul combustibilului isi va mentine volatilitatea, cauzand probleme nu numai la nivelul economiei globale, ci si al multor sectoare de activitate care depind in mare masura de titei si produse rafinate, precum industria chimica sau de transport.
In ceea ce priveste SUA, desi fluctuatiile preturilor energiei au afectat puternic anumite sectoare de activitate, economia americana este, in ansamblu, mai putin vulnerabila la cresterea preturilor la petrol si gaze naturale, potrivit unui raport al agentiei de rating Standard & Poor's, denumit "Lumea de 80 de dolari pe baril: Cum se descurca economia si diferitele sectoare de activitate".Presedintele OPEC este optimistVolatilitatea evidenta a pretului petrolului se extinde si la gazele naturale, apreciaza Andrew Watt, analist de credite la S&P, si David Wyss, economist-sef la agentia de rating. "Pe masura ce ponderea petrolului in resursele de energie scade, economiile consuma mai multe gaze naturale", a spus Wyss. Numai in SUA, in ultimele 12 luni pretul gazelor naturale a inregistrat variatii de 40%, informeaza Mediafax.
Desi analistii S&P sunt de parere ca dezvoltarea economiei globale va fi afectata de continua fluctuatie a pretului, presedintele OPEC, Mohammed Al-Hamli, considera ca exista putine semne care sa indice efecte negative asupra economiei mondiale, pe fondul cresterii costurilor energiei.
Energia este o componenta-cheie in activitatea multor companii, iar succesul sau esecul acestora la controlarea fluctuatiilor preturilor energiei se poate reflecta masiv in profilul financiar sau in ratinguri.Desi scade, pretul petrolului ar putea urca la 100 dolari/baril in 2009Companiile aeriene sunt si ele afectate de pretul ridicat al petrolului, prin cresterea costurilor asociate procesului de rafinare a titeiului, pentru obtinerea de combustibil.
Cu toate ca operatorii aerieni au avut posibilitatea de a transfera costurile suplimentare asupra clientilor, prin majorarea tarifelor de zbor pe pietele locale in perioada 2005-2006, flexibilitatea companiilor la stabilirea preturilor a scazut.
Pe de alta parte, companiile din industria chimica sunt de asemenea vulnerabile la variatiile costurilor energiei, intrucat gazele naturale si petrolul reprezinta doua materii prime importante in acest domeniu de activitate.
Pretul de 100 dolari pe baril pe care cea mai mare companie de investitii, Goldman Sachs Group Inc., l-a prevazut in mijlocul verii pentru anul 2009 s-ar putea sa fie doar la cateva luni departare.
Jeffrey Currie, analist la Goldman Sachs, a declarat ca pretul de 95 de dolari pe barilul de petrol brut este foarte probabil sa fie atins anul acesta daca instabilitatea rezervelor de petrol se mentine.
Jeff Rubin, de la CIBC World Markets, prezice ca barilul de 100 de dolari va aparea cel mai probabil anul viitor.
Totodata, retragerea trupelor din Irak va ridica pretul petrolului la 100 dolari pe baril, potrivit lui Boone Pickens, manager la coalitia speculantilor la Bursa din Dallas.
Pretul petrolului a scazut ieri pentru a cincea sedinta consecutiv, intrucat cresterea neasteptata a stocurilor de titei din SUA a contrabalansat scaderea peste asteptari a rezervelor de combustibil.
Astfel, titeiul de referinta pe piata americana a fost cotat la 79,73 dolari pe baril, in scadere cu 21 de centi, iar cotatia petrolului Brent, tranzactionat la bursa londoneza, a scazut cu 29 de centi, la 76,9 dolari pe baril.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.