Rafaela Nebreda, actualmente Managing Partner in cadrul agentiei imobiliare Contempo, s-a mutat in Romania in urma cu aproape 6 ani, din Rio de Janeiro, unde lucra atunci. La doi ani de la venirea in tara noastra, s-a maritat cu prietenul pe care il
Rafaela Nebreda, actualmente Managing Partner in cadrul agentiei imobiliare Contempo, s-a mutat in Romania in urma cu aproape 6 ani, din Rio de Janeiro, unde lucra atunci. La doi ani de la venirea in tara noastra, s-a maritat cu prietenul pe care il urmase aici. Dupa inca 4 ani, aceasta ne declara cu hotarare: "Familia, casa si viata mea sunt aici acum! Iubesc aceasta tara". In ceea ce priveste "experienta" sa anterioara ca expat(a), nascuta fiind intr-un orasel din Spania de Nord, reprezentanta Contempo ne-a marturisit: "Am locuit anterior in Franta, Belgia, Portugalia si Brazilia, dar, sincer vorbind, Romania este primul loc unde stiu ca voi ramane pentru mult timp".
Desi traieste de atatia ani in tara noastra, Rafaela Nebreda spune ca nici macar nu mai are timp sa-i fie dor de casa, mai ales ca atat ea, cat si sotul ei merg foarte des sa-si viziteze familiile. "Cand ma gandesc la casa mea, nu ma mai gandesc la Spania, ci la Bucuresti. Sunt o bucuresteanca, la fel ca toti ceilalti!". Cat despre sederea sa de pana acum in tara, reprezentanta companiei spune ca a ajutat-o sa creasca, atat ca om, cat si ca femeie de afaceri. "Spre deosebire de alti expatriati, noi avem cu adevarat o viata romaneasca si o multime de prieteni aici", ne-a precizat Nebreda. In contextul acestei viziuni pozitive, aceasta nu stabileste catusi de putin un termen limita pentru timpul pe care il va petrece aici, subliniind ca va ramane in tara noastra atata timp cat se va simti la fel de confortabil ca si pana acum.Tinerii romani sunt mai pregatiti si mai competitivi decat cei din alte tari ale UECare a fost prima sa impresie asupra tarii noastre? La aceasta intrebare, Rafaelei Nebreda ii vine in minte imaginea unei tari trecand prin foarte multe schimbari intr-un timp foarte scurt. "Daca te gandesti la schimbarile petrecute in aceasta perioada in tara, este chiar o realizare impresionanta", a subliniat aceasta. Cat despre prima impresie asupra oamenilor, reprezentanta Contempo declara ca nu poate vorbi decat intr-un mod pozitiv despre tanara generatie de romani, care "sunt foarte pregatiti si nerabdatori sa faca ceva din viata lor". Mai mult decat atat, ne-a aratat Nebreda: tinerii romani sunt mult mai pregatiti, mai competitivi si mai concentrati asupra scopurilor pe care le au decat se intampla in alte tari ale UE. La ora actuala, o generatie tanara, moderna si dinamica reuseste sa se impuna, in ciuda contrastului major fata de oamenii din "vechea garda" - fapt ce este, in mod evident, cat se poate de benefic pentru dezvoltarea tarii per ansamblu.Pentru succesul afacerilor, trebuie pus un mai mare accent pe nevoile oamenilorIn ceea ce priveste stadiul in care se afla mediul de afaceri romanesc, Nebreda a subliniat: "Romania este o tara care trece prin schimbari majore, iar perioada aceasta de tranzitie catre o economie de piata puternica ofera oportunitati grozave de afaceri, daca stii sa descifrezi corect semnele".
Din punct de vedere fiscal, aceasta este de parere ca guvernul implementeaza la ora actuala niste politici corecte. "Totusi, afacerile de zi cu zi nu sunt usoare aici si exista multe lucruri care ar trebui imbunatatite in modul de functionare a sectorului public". La capitolul celor mai "fierbinti" domenii de activitate, reprezentanta Contempo ne-a indicat, in mod firesc, sectorul constructiilor si piata imobiliara in general, cu mentiunea ca un bun potential il au si serviciile. "Serviciile trebuie sa fie imbunatatite - acesta este motivul pentru care afacerile in stil vestic tind sa aiba succes", ne-a explicat aceasta. Care este punctul forte al acestor afaceri noi? Consumatorul final - in acest context, subliniaza Nebreda, "in Romania ar trebui pus mai mult accent pe nevoile oamenilor, ceea ce ofera oportunitati extraordinare".Romania va continua sa creasca sustinut inca 5-7 aniIntr-o comparatie cu alte tari europene, reprezentanta Contempo este de parere ca Romania se dezvolta intr-un ritm atat de alert deoarece exista o foarte mare incredere in viitorul pe termen scurt al tarii. "In afara de factorul incredere - care, cred eu, este esential - marimea tarii, nivelul riidcat al educatiei locuitorilor sai si pozitia sa geo-politica ma fac sa estimez ca Romania va continua sa creasca intr-un rimt alert pentru urmatorii 5-7 ani, indiferent de nesiguranta care exista in ultimul timp la nivel international", a subliniat Nebreda.
In acest context, este de parere femeia de afaceri, tara noastra va reusi sa atinga 75-80% din venitul mediu al UE pe familie relativ repede, intrucat romanii sunt foarte competitivi si dornici sa-si imbunatateasca situatia materiala.Spania este o oglinda foarte buna pentru tara noastra"Spania este o oglinda foarte buna in care ar trebui sa priveasca Romania", a precizat reprezentanta Contempo, aratand totusi ca in tara sa natala exista mai multa concordanta intre diferitele orientari politice pentru a atinge acelasi scop comun. "Sper ca acest lucru sa se intample si in Romania, desi climatul politic de aici nu este cel ideal", a adaugat Nebreda.
In ceea ce priveste obstacolele pe care le va avea de trecut tara noastra, aceasta recunoaste ca Romania are o cale lunga de parcurs. Serviciile publice, ca sanatatea si sistemul de pensii, precum si infrastructura sunt domenii in care exista inca o diferenta majora fata de ceea ce exista in UE.
In ciuda acestor obstacole pe care tara noastra le va avea de depasit insa, perspectiva de viitor a reprezentantei Contempo este una pozitiva: "Estimez ca Romania isi va consolida pozitia ca un actor major in Europa de Est si ca isi va dezvolta rapid reteaua de infrastructura, mai ales in zonele urbane", ne-a declarat aceasta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.