Antonie Iorgovan a murit joi dimineata la Viena, in urma unui stop cardiorespirator.

Senatorul PSD de Prahova Antonie Iorgovan a murit joi dimineata in urma unui stop cardiorespirator la clinica din Viena, unde se afla de saptamina trecuta. In virsta de 59 de ani, Iorgovan suferea de mai multa vreme de cancer la pancreas, starea sa agravindu-se in ultima vreme.

Potrivit senatorului PSD Sorin Oprescu, citat de MEDIAFAX, Iorgovan, care era bolnav de doi ani, fusese operat in urma cu un an si facea chimioterapie. La cererea proprie, la sfirsitul saptaminii trecute, Iorgovan fusese transferat la clinica vieneza, in ciuda rezervelor medicilor romani. Antonie Iorgovan mai fusese internat luna trecuta, pe 5 septembrie, in clinica vieneza.

Supranumit Parintele Constitutiei", Iorgovan si-a legat numele de redactarea ambelor editii ale Legii fundamentale de dupa 1990. Cunoscut avocat, Iorgovan l-a aparat pe Ion Iliescu in procesul mineriadei din 1990, dar a reprezentat si firmele controversatului om de afaceri Omar Hayssam.

Apropiat al lui Ion Iliescu, Antonie Iorgovan s-a dovedit, in numeroase rinduri, a fi un personaj incomod. Conducerea PSD i-a retras de doua ori sprijinul parlamentar, fiind doar la un pas de excluderea din partid, atit pentru ca l-a aparat pe Hayssam, cit si pentru o serie de declaratii dure la adresa lui Adrian Nastase.

Disparitia a stirnit regrete in toata clasa politica: de la Mircea Geoana la Ion Iliescu si de la presedintele Traian Basescu la premierul Calin Popescu Tariceanu. Antonie Iorgovan va fi inmormintat luni, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitala. Pina atunci, sicriul cu trupul neinsufletit urma sa ajunga joi seara in Romania si sa fie depus joi in holul Senatului.