Cand actualii PLD-isti clamau dreptul de a avea opinii contrare directiei stabilite de conducerea PNL, multii dintre adversarii lui Tariceanu i-au considerat "eroi" ai luptei pentru libertatea de opinie. Acum, cand acelasi fenomen se intampla in PD s
Cand actualii PLD-isti clamau dreptul de a avea opinii contrare directiei stabilite de conducerea PNL, multii dintre adversarii lui Tariceanu i-au considerat "eroi" ai luptei pentru libertatea de opinie. Acum, cand acelasi fenomen se intampla in PD si PSD, cei care isi permit sa aiba aceeasi pozitie sunt considerati "tradatori". Ciudata aceasta optica! Baletul pe care-l incearca analistii politici aciuati pe langa Palatul Cotroceni, prin care vor sa se salveze de la caderea in ridicol, nu e altceva decat o forma de disperare venita din spaima ca Traian Basescu ar putea trage concluzia ca a mizat pe o mana moarta si ca se va debarasa de aceasta inutila armata de mercenari.
Noi am scris inca din luna mai ca liderii PSD, in frunte cu Mircea Geoana, risca "sa se duca in bratele PD-ului, ca mielul la taiat" (ZIUA, 30 mai a.c.), dar ambitiile prostesti ale acestora i-au orbit in asa masura, incat au crezut ca Traian Basescu, care si-a tradat pe fata partenerii din Alianta DA, ar putea sa stea la masa, ca intre prieteni, cu aceia pe care-i acuzase ca reprezinta sistemul ticalosit! Naivitatea in politica este o arma letala si Mircea Geoana este acum in situatia de a fugi din calea glontului care a iesit deja de pe teava pustii.
Craiovean de-al meu fiind, Mircea Geoana imi trezeste acum un sentiment de mila, dar nu pot decat sa-i spun ca si-a facut-o cu mana lui. Chiar cu o zi inainte de dezbaterea motiunii, Geoana ar fi putut sa vada ca interventia televizata a lui Basescu nu era altceva decat dorinta de a-si trece in cont eventualul succes al caderii guvernului, luandu-i PSD-ului orice forma de succes! Toata lumea lumea a vazut acest lucru, numai Geoana nu! Chiar daca ii vom supara pe dusmani, trebuie sa reluam aici ce scriam in editorialul din 19 septembrie a.c.: "Cu Geoana, Ponta si Corlateanu, PSD nu poate reveni la guvernare decat ca un substitut la PLD". Aruncarea aceasta cu capul inainte intr-o piscina goala trebuie sa duca la debarcarea urgenta a lui Geoana din fruntea PSD-ului, caci, daca va mai fi lasat acolo, cu orgoliul ranit, presedintele PSD este in stare sa-si arunce in aer propriul partid, numai sa nu fie el facut responsabil de infrangerea din Parlament! In toate tarile din lume, exact sub acest argument, un insucces de asemenea proportii duce automat la asumarea responsabilitatii prin demisie. De altfel, Geoana a si inceput sanctionarea celor care au intuit consecintele trecerii motiunii, propunand scoaterea din partid a celor care au adus PSD in mai multe randuri la Putere! E de-a dreptul ridicol sa-l vezi pe "prostanac" dand palme lui Iliescu, Nastase, Solcanu sau Razvan Theodorescu, care au facut istorie in acel partid.
Ce nu a observat Geoana? Ca reformarea PSD, prin inlaturarea "elefantilor", i-a fost ceruta mai degraba de adversarii traditionali ai partidului. Cum sa crezi ca Basescu, liderii PD sau analistii politici ai acestora si-ar dori un PSD mai puternic, din moment ce, la vedere, ei isi afirma dorinta de vedea un PD cu majoritate parlamentara? Cazut in aceasta capcana, Geoana s-a si vazut curtat de elitele lui Basescu, fara sa observe ca incepuse deja sa semene cu Boureanu, Turcanu sau Stolojan.
Intrat in criza de timp pana la viitoarele alegeri, PSD-ul nu mai are decat o sansa de resuscitare: sa-l aduca urgent pe Nastase in fruntea partidului si, cu poza lui Iliescu pe piept, sa incerce imposibilul. Primul pas e simplu: Pa, Mircea!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.