Simionescu: Cresterile de azi s-au datorat strainilor
Chisu: Cand politicienii vor fi interesati de Bursa, aceasta va reactiona
Ideea ca Bursa este imuna la politic s-a confirmat inca o dataBursa si-a continuat ieri evolutia impusa de trend
Simionescu: Cresterile de azi s-au datorat strainilor
Chisu: Cand politicienii vor fi interesati de Bursa, aceasta va reactiona
Ideea ca Bursa este imuna la politic s-a confirmat inca o dataBursa si-a continuat ieri evolutia impusa de trendul din ultimele sedinte, fara sa fie influentata in vreo directie de rezultatul motiunii de cenzura.
Motiunea a fost respinsa, nu s-a schimbat nimic nici in Guvern, nici pe piata de capital.
"Cresterile de ieri au fost foarte putin influentate de aflarea rezultatului motiunii, dar s-a datorat in mare masura intrarii strainilor la cumparare. S-a vazut asta in emitenti, mai ales la Petrol, dar si la BRD si SIF-uri. Cand strainii intra la cumparare se inregistreaza cresteri, dar oricum nu a fost nimic spectaculos", ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
"In principiu, nu s-a schimbat nimic, poate niste miscari mai ample ar fi afectat mai mult psihologic, pe termen scurt. Pe termen lung, in schimb, daca ar fi cazut Guvernul, ar fi fost afectata bursa pana la aflarea unor date certe, mai mult prin prisma investitorilor straini", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. "Dar cum guvernul nu a cazut, nu s-a intamplat nimic. Acest lucru nu aduce nici un plus, dar nici un minus pentru Bursa. Putem spune ca acesta este un aspect negativ, doar din cauza faptului ca nu a influentat investitorii, ei nereactionand", a mai spus acesta.
Ideea ca Bursa este imuna la problemele din ringul politic a fost confirmata inca o data.
"Politica nu a influentat decat putin. La aceste probleme piata s-a imunizat cel mai puternic in perioada 1998-2000, s-a observat ca politicienii nu influenteaza nici in bine, nici in rau. Investitorii iau in calcul acel minim risc pe care il are influenta politica in sfera pietei de capital, dar masuri care sa duca la crestere nu au aparut si nici nu ne asteptam sa apara prea curand. Bursa nu mai reactioneaza la motiuni si probleme politice, ci isi continua mersul dat de economia nationala", a mai spus Adrian Simionescu, directorul firmei de brokeraj Finans Securities. Preturile actiunilor au crescut, dar indicii nu au sarit cu mai mult de 1%Cresterile indicilor au fost usoare, nu au depasit un procent. Astfel, BET s-a apreciat cu 0,86%, BET-C cu 0,84, in timp ce BET-FI a crescut cu doar 0,41%. Valoarea schimburilor incheiate in sedinta de ieri a crescut cu 7,3% fata de sedinta anterioara, pana la 50,34 milioane lei, datorita unor tranzactii masive cu actiunile Petrom. "Poate si investitorii si-au mai revenit putin, dar doar pentru ca in sedintele anterioare au fost mai mult intr-o stare de asteptare. Ar fi fost un element care a creat confuzii si a fost incertitudine, pentru ca lumea astepta rezultatele", ne-a mai spus Chisu.
Titlurile Petrom Bucuresti s-au scumpit cu 0,95%, pana la 0,53 lei pe fondul unor schimburi de 25,9 milioane lei, fiind cele mai cautate titluri din piata. "Am putea spune ca ieri a fost ziua petrolului", a adaugat Simionescu. De asemenea, tranzactiile cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare au cumulat 13,77 milioane lei (peste 4,08 milioane euro) si au reprezentat 27,35% din rulajul total al pietei. Titlurile Biofarm au inregistrat una din cele mai mari cresteri din piata, de 4,07%, pana la cotatia de 0,64 lei, pe un rulaj de 4,06 milioane lei.Bursa nu reactioneaza la politica, pentru ca nu exista legaturi directeLegaturile dintre piata de capital din Romania si problemele de natura politica se rezuma doar la discutii, negocieri si promisiuni electorale.
"Bursa va reflecta miscarile politice atunci cand va exista o miza in acest sens, cand va intra pe lista de preocupari. Daca Executivul si ministrul Finantelor in special vor pune umarul si vor ajuta la cresterea numarului de emitenti, de investitorii, la marirea capitalizarii de cel putin 10 ori, atunci si investitorii vor reactiona in astfel de momente", ne-a mai declarat Mihai Chisu.
Daca politicienii ar constientiza importanta pe care o piata de capital o are in economia tarii, probabil ar acorda mai mult interes si ar putea face multe lucruri ca sa ajute Bursa. Pentru ca se pot face multe.
"Nu este interes politic, pentru ca multi nu stiu care este rolul unei piete de capital pentru economie. Guvernul acesta nu a facut nimic decat sa vorbeasca mult, ar putea macar pe final de mandat sa vina cu cate ceva sa arate ca nu au fost doar declaratii politice.
O atentie a clasei politice indreptata spre BVB ar atrage si interesul micilor investitori.
Politicienii ar putea face multe ca sa ajute piata, si nu ma refer doar la listarea titlurilor de stat. Ar putea sa reduca impozitul pe venitul din investitiile bursiere, pentru ca sunt foarte multe state care au impozit 0. Ei nu au inteles ca nu este important nivelul de taxare, ci baza de impozitare. Dar cat timp piata nu merge bine, nu vor fi profituri si nu vor primi sume importante, de aceea trebuie sa ajute la dezvoltarea pietei, ca sa creasca astfel si contributia la stat. Se pare ca oficialii nu isi fac griji pentru imaginea externa, ci pentru votantii din Romania; e firesc sa fie interesati de cei care aduc multe voturi, dar nu iau in calcul masa participantilor la piata de capital, investitorii cu familiile si cunostintele lor, emitentii cu milioane de angajati. Şi acestia ar putea sa le aduca voturi bune, daca ar face ceva sa merite", ne-a mai spus Simionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.