Enel si Global International ar putea construi in Romania cea mai mare termocentrala din sud-estul Europei.

Directorul general al Administratiei Zonei Libere (AZL) Galati, Angela Ivan, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca firma Global International 2000 din Bucuresti a concensionat 36,5 ha teren pe care va construi, cu Enel, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei. „Global International 2000 SRL din Bucuresti a concesionat, la sfirsitul lunii august, 36,5 hectare de teren in Zona Libera Galati. Este cea mai mare suprafata concesionata vreodata de noi si, probabil, de orice alta zona libera din tara. Terenul este concesionat pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu alti 24 de ani si cinci luni", a afirmat directorul general al AZL. Firma bucuresteana ar fi interesata de extinderea suprafetei concesionate. „Probabil vor veni pentru o noua licitatie, pentru alt teren", a mai spus Angela Ivan.

„Sintem in proces de evaluare, cu Global International 2000, a oportunitatii de a construi o noua centrala electrica pe terenul concesionat in Zona Libera Galati. Momentan nu putem dezvalui alte detalii", a fost singurul comentariu al Biroului de presa al Enel. Valoarea concesiunii este secreta, in contractul incheiat de Global International 2000 si Administratia Zonei Libere Galati existind o clauza de confidentialitate la acest capitol.

Obiectivul declarat de Global International 2000 la preluarea terenului este construirea unei termocentrale pe carbune impreuna cu Enel. Concesionarii au dat asigurari ca unitatea va fi cea mai mare din sud-estul Europei. Ivan spune ca centrala va fi administrata de o firma romaneasca, aflata in curs de infiintare la initiativa Global International 2000 si a Enel, si ca procedurile de infiintare a noii firme sint destul de avansate, deoarece reprezentantii legali ai Global International 2000 si cei ai Enel au inceput cautarile pentru un sediu in Galati. „Proiectul termocentralei nu ne-a fost prezentat. Dar Global International 2000, cu sprijinul nostru, va trebui sa obtina avizele de constructie de la Consiliul Local Galati si avizele de mediu de la agentia de profil si sa faca, de asemenea, predarea terenului catre noua firma ce va administra termocentrala. Probabil ca atunci vom cunoaste dimensiunile acestui proiect", a spus Angela Ivan.

Plan de rezerva Surse din piata de energie au declarat pentru Cotidianul ca Enel se afla printre ofertantii pentru termocentrala de la Braila si ca o eventuala centrala construita la Galati ar putea fi un plan de rezerva, in cazul in care ar pierde licitatia. Termocentralele mari din sud-estul Europei au o putere operationala de aproximativ 1.500 MWh, chiar daca unele dintre ele au capacitati instalate de peste 2.000 MWh.