Traian Basescu si-a manifestat explicit dispretul fata de ziaristi, inca de la inceputul mandatului sau. "Gaozar", "Pasarica", "Tiganca imputita", "Sunteti de o nesimtire incredibila", au fost cateva din calificativele acordate ziaristilor. La ace
Traian Basescu si-a manifestat explicit dispretul fata de ziaristi, inca de la inceputul mandatului sau. "Gaozar", "Pasarica", "Tiganca imputita", "Sunteti de o nesimtire incredibila", au fost cateva din calificativele acordate ziaristilor. La acestea se adauga declaratii continand aluzii indecente. Chiar ieri, presedintele, aflat la Branesti, a fost intrebat de o ziarista daca va face o declaratie la Bucuresti despre rezultatul motiunii de cenzura, el raspunzand: "Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem". Presedintele si-a exprimat parerea despre jurnalisti, la modul general, in diferite emisiuni si interviuri. "Presa este mai avida de spectacol decat politicienii. De multe ori il provoaca si il umfla. Pot da oricand o lista de 10 ziaristi care, daca nu ar fi politicienii, ar muri de foame", a insistat presedintele.
Seful statului a participat ieri dimineata la ceremonia de deschidere oficiala a fabricii Makita de la Branesti. Jurnalistii prezenti la manifestare l-au intrebat pe Traian Basescu, la finalul evenimentului, cum comenteaza rezultatul de miercuri din Parlament de la votarea motiunii de cenzura. Presedintele a raspuns: "Nu aici, mergem la Bucuresti". O ziarista de la grupul de televiziuni Antena a insistat, intrebandu-l pe seful statului daca va face la Bucuresti o declaratie referitoare la rezultatul motiunii. "Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem", a raspuns Basescu.
"Sunteti de o nesimtire incredibila"
Aflat, in iunie, la plimbare pe faleza din Mamaia, alaturi de sotia sa, Traian Basescu a fost asaltat de turistii aflati la mare care voiau sa dea mana sau sa se pozeze cu presedintele. Plimbarea s-a prelungit astfel din cauza multmii dornice sa-l salute pe presedinte, iar jurnalistii aflati acolo au inregistrat fiecare pas. Prezenta camerelor de luat vederi l-a deranjat insa pe Traian Basescu care s-a suparat pe jurnalisti, spunandu-le: "Sunteti de o nesimtire incredibila. Sunt in timpul meu liber".
"Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?"
Presedintele suspendat si sotia sa au mers la cumparaturi, in ziua referendumului, intr-un hypermarket. Un reporter al Antenei 1 l-a filmat pe Basescu cu telefonul mobil in hypermarket, iar gestul l-a iritat pe seful statului, care a intrat in dialog cu reporterul. "Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?", a intrebat-o Basescu pe jurnalista. La iesirea din magazin, deranjat de intrebarile insistente, presedintele i-a luat jurnalistei telefonul din mana si l-a bagat in buzunar, fara insa sa il opreasca. Presedintele a fost inregistrat pe telefonul cu pricina, ce a fost returnat ulterior jurnalistei, spunand: "Cat era de agresiva tiganca asta imputita...".
"Cate un gaozar d'asta"
Traian Basescu anunta, in urma cu un an, la sediul SRI, ca detine informatia neverificata potrivit careia in Serviciu mai exista un singur ofiter al fostei Securitati. In acel moment, un ziarist l-a intrebat pe presedinte daca din afirmatia sa se poate intelege ca in SRI nu mai sunt ofiteri ai fostei Securitati. Presedintele Traian Basescu a raspuns scurt: "Daca aveti nevoie de un titlu pentru editia de maine, deja il aveti". Dupa acest raspuns, presedintele, impreuna cu fostul si actualul director SRI, Radu Timofte si, respectiv, George Maior, a coborat scarile spre iesirea din sediul SRI. Patru ziaristi, inclusiv cel care pusese intrebarea, i-au urmat pe Basescu, Maior si Timofte spre iesirea din sediul SRI, moment in care l-au auzit pe seful statului spunand: "Cate un gaozar d'asta crede ca ne poate intinde capcane in modul asta".
Politicienii il pun la zid
Reprezentantii majoritatii partidelor parlamentare, cu exceptia PD, au criticat afirmatia jignitoare adresata de presedintele Basescu unei jurnaliste. Acestia l-au acuzat pe primul om in stat ca nu respecta functia pe care o detine, in timp ce senatorul PD, Radu Berceanu, a spus ca nu vede nici o conotatie sexuala in aceasta afirmatie.
Puiu Hasotti, senator PNL
"Prost crescut"
Senatorul liberal, Puiu Hasotti, a caracterizat declaratia presedintelui Basescu drept o atitudine care da dovada de lipsa de respect fata de presa, fata de opinia publica si fata de o persoana de sex feminin. El l-a acuzat pe presedinte ca are lacune de educatie, din cauza voiajelor pe mare pe care le-a facut de-a lungul timpului. "Una este sa fii spiritual sau ironic, care este apanajul oamenilor inteligenti, si alta este sa fii prost crescut. Nu trebuie sa le confundam", ne-a declarat senatorul liberal.
Kelemen Hunor, deputatul UDMR
"Este regretabil"
La randul sau, deputatul UDMR, Kelemen Hunor, nu a parut surprins de declaratia presedintelui Basescu. "Este o declaratie de tip macho, dar este regretabil ca nu reuseste sa se comporte ca primul om in stat" ne-a precizat parlamentarul UDMR. El a sustinut ca vor mai exista astfel de iesiri din partea presedintelui, deoarece stie ca electoratul sau nu il va amenda pentru astfel de declaratii. "Este un segment din societate, caruia ii place un asemenea tip de comportament", a spus Kelemen Hunor.
Radu Berceanu, senator PD
"Nu a avut nici o conotatie sexuala"
Radu Berceanu i-a luat apararea presedintelui Traian Basescu si ne-a declarat ca nu intelege de ce se face atata scandal in jurul acestei declaratii. "Unii au o anumita aplecare sexuala. Am vazut inregistrarea la un post de televiziune si nu pot spune decat ca presedintele a raspuns corect intrebarii jurnalistei. Nu a avut nici o conotatie sexuala", ne-a precizat Radu Berceanu. Victor Ponta a spus ca nu poate fi niciodata de acord cu un asemenea limbaj, dar ca uneori prefera stilul direct al presedintelui Traian Basescu.
Lavinia Sandru, deputat PIN
"Nu se dezice"
Lavinia Sandru ne-a declarat ca aceasta reactie a presedintelui vine ca o completare la toate atacurile acestuia asupra femeilor. "Nu se dezice de cine este de fapt. Este clar ca a pierdut sprijinul femeilor prin astfel de declaratii. Nu ar fi rau ca CNCD sa se sesizeze dupa aceasta noua afirmatie a lui Traian Basescu", ne-a precizat deputatul PIN.
Contestarea sanctiunii CNCD
Seful statului a decis sa conteste sanctionarea cu avertisment pe care i-a dat-o Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru folosirea expresiei "tiganca imputita" in discutia cu o jurnalista din trustul Intact.
"Colegiul a acordat avertisment deoarece, potrivit incadrarii pe care am dat-o, se putea aplica doar avertisment, legea nu prevede aplicarea de amenda pe incadrarea juridica pe care am dat-o, respectiv articolul 2 alineatul 4 din Ordonanta de Guvern 137/2000", a afirmat presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos. El a mentionat ca avertismentul este o condamnare publica si constituie una dintre posibilitatile de sanctiune prevazuta de Ordonanta 2/2002 care reglementeaza regimul general al contraventiilor, dar a admis ca nu exista o sanctiune mai usoara. Presedintele Traian Basescu a respins categoric decizia CNCD, considerand inacceptabil ca o discutie in intimitate sa fie analizata de o institutie a statului roman si a apreciat ca trustul Intact este cel care trebuie sa isi asume efectele publice ale deciziei de a face publica o discutie privata. El a anuntat atunci ca va ataca la Curtea de Apel Bucuresti decizia CNCD.
Procesul in care Traian Basescu a contestat decizia prin care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat pentru folosirea expresiei "tiganca imputita" referitoare la o jurnalista de televiziune a fost amanat recent pana in 26 octombrie. Avocatul presedintelui Traian Basescu, Robert Rosu, a depus la dosar o cerere prin care solicita analizarea actelor si inregistrarea video depusa la dosar de membri ai CNCD. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis amanarea judecarii cauzei pana in 26 octombrie.
Stelian Tanase, politolog
"Stil de camionagiu"
"Declaratia presedintelui Traian Basescu, facuta la adresa jurnalistei care a incercat sa il intrebe cand va face o declaratie despre votul de la motiunea de cenzura, poate avea doua explicatii. Una tine de temperamentul sau si aminteste de tineretea lui zbuciumata. O a doua explicatie poate fi faptul ca stilul sau frust, de camionagiu, care este pe placul oamenilor, face parte dintr-un calcul electoral. Trimite mesaje anticapitaliste si impotriva paturii educate, dar in acelasi timp oamenii spun lasa ma ca bine i-a facut. Oamenii nu sunt atenti la astfel de discursuri si se lasa impresia ca este normal ca jurnalistii si oamenii educati sa fie bruscati, chiar si verbal. Dupa episodul de la referendum, cand a jignit o reportera de la Antena 3, popularitatea presedintelui nu a avut de suferit".
Zoe Petre, profesor universitar
"Ma infioara acest vocabular"
"Ca profesor si femeie ma infioara acest gen de vocabular. Chiar daca nu este singurul care a vorbit asa, macar domnul Vadim Tudor nu este presedinte. Este umilitor sa fii reprezentat la cel mai inalt nivel in felul acesta. Societatea civila s-a obisnuit sa-i treaca cu vederea tot felul de lucruri si pe langa vulgaritati ii accepta si minciunile. Dupa ce in campania electorala din 2004 se spunea despre Traian Basescu ca reprezinta raul cel mai mic, s-a ajuns acum sa se spuna ca reprezinta binele cel mai mare. Este de neiertat faptul ca nu este sanctionat de societatea civila. Pe copiii nostri nu ii lasam sa vorbeasca asa, dar pe presedinte da. Cred ca este nervos ca i-a cazut motiunea de cenzura si se lasa dominat de obsesia lui pentru a-l darama pe premierul Tariceanu".
Cristian Parvulescu, politolog
"Este sub orice nivel"
"Sunt inmarmurit sa aflu ca presedintele Traian Basescu a facut o astfel de declaratie. Este incalificabila, nu poate fi acceptata, deoarece este sub orice nivel. Mi se pare incredibila si nu poate avea scuza ca a fost facuta la nervi, dupa votul din Parlament la motiunea de cenzura. Nu are echivalent o astfel de afirmatie. In Occident, cine face astfel de declaratii se poate astepta la finalul carierei politice. Stim ca este un presedinte impulsiv, dar in anumite momente aceasta impulsivitate ii este defavorabila. De asemenea, poate proiecta si o imagine negativa a tarii noastre in exterior. Chiar daca are un anumit grad de ambiguitate, aceasta declaratie poate fi echivalata cu o hartuire sexuala. Cred ca din nou CNCD va avea de lucru".
Dan Pavel, politolog
"Are in el o samanta de scandal"
"Declaratia presedintelui Traian Basescu nu reprezinta o surpriza pentru mine. Ramane consecvent cu incalcarea etichetelor, pentru ca are in el o samanta de scandal la care nu a putut sa renunte. Probabil i se pare ca este amuzant, iar cei care sunt langa el nu au curajul sa il traga de maneca. Presedintele ar trebui sa se gandeasca ca este un exemplu si ca nu trebuie sa mizeze pe faptul ca oamenilor le place sa auda acest gen de declaratii. Mai avem si noi copii care ne intreaba ce spune presedintele".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.