Adevarul e ca a ratat cam multe in ultima vreme imbatabilul personaj, incepand cu rendez-vous-ul cu poporul. Am aflat direct de la sursa cum, pe 30 iunie, d-sa, ignorat de cetateni, s-a preumblat nestiut si nevazut prin Piata Universitatii, fara ca m
Adevarul e ca a ratat cam multe in ultima vreme imbatabilul personaj, incepand cu rendez-vous-ul cu poporul. Am aflat direct de la sursa cum, pe 30 iunie, d-sa, ignorat de cetateni, s-a preumblat nestiut si nevazut prin Piata Universitatii, fara ca macar un singur trecator sa izbucneasca spontan in urale. Am vazut cu ochii nostri cum, sambata trecuta, ar fi ramas la fel de singur pe lume daca nu s-ar fi inghesuit pensionari, activisti si lautari sa-l pupe dulce pe frunte (si daca nu-l intampina PNT). Iar alaltaieri, miercuri, doar 220 de parlamentari si-au manifestat increderea in promisiunile prezidentiale de "uniune nationala".
Ce n-a functionat? O parte am vazut-o cu ochiul liber: n-a functionat disciplina de vot la PSD. Apropiatii dlui Iliescu n-au votat motiunea, unii declarand-o fatis, altii - mai pe sest (trucul cu aspirina pare descins direct dintr-o farsa de Tudor Musatescu). Tot fatis, PC a votat contra motiunii, iar PRM n-a votat deloc, dupa principiul "rau cu rau, dar mai rau fara rau". Nu e o onoare pentru PNL sa fi evitat o infrangere cu un asemenea temei, dar se poate consola cu gandul la gradul superior de ostilitate fata de presedintele Basescu si de anexele acestuia pe care cele doua partide si un sfert au contractat-o.
Din partea nevazuta a votului la motiune mai putem ghici cate ceva. Declaratiile liderilor PD si PLD tradau speranta unei tradari in PNL. Se pare insa ca rezerva de oportunism si de tradare din PNL s-a epuizat odata cu plecarea dlui Stolojan: niciodata n-a fost PNL mai solidar decat in ultimii doi ani.
Pe acest fond, ideea unui nou guvern PNL-PD-PLD a cazut in derizoriu, amintindu-ne doar ca acest guvern s-a format in ianuarie 2005 si a fost daramat de dl Basescu insusi. Cat despre basmul cu guvernul de uniune nationala care era si nu era ce-i spune numele - adica un guvern cu reprezentarea tuturor partidelor parlamentare, fara exceptie - ne-a amintit de anecdota cu cei patru evanghelisti care erau trei, Luca si Matei. dl. Geoana, cu un stagiu la ENA, a incercat sa dreaga busuiocul, vorbind de un guvern "de larga respiratie", doar ca formula a trezit subliminal amintirea guvernelor la fel de larg respiratoare din 1944-1945: cine si-ar dori soarta lui Sanatescu sau Radescu, doar ca sa asiste la confiscarea puterii de catre PD? Oricum, nu dl Iliescu, care a beneficiat personal odinioara de o confiscare similara.
Am zarit-o fugar pe dna Udrea, zilele trecute, la un talk-show, nu stiu daca pe viu sau in reluare, unde se intreba, retoric si anxios, cum ar putea PD sa accepte ca alegerile europarlamentare sa aiba loc cu un ministru de interne de la PNL. S-ar parea ca si pe cele din 2008 va trebui sa le infrunte cu acelasi ministru. Degeaba se cazneste dl Basescu de trei ani sa arunce in aer o guvernare care ar fi putut functiona normal, daca nu o dinamita el. Degeaba a iesit la atac si la televizor, si la radio, si in piata. Motiunea a devenit marele esec al lui Traian Basescu, dovedind ca, daca presedintele este principalul responsabil al actiunilor menite sa darame guvernul Tariceanu - si este - tot el este si principalul factor de mentinere a acestui guvern la putere. Sa respiram bine!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.