In contextul unui peisaj imobiliar aflat in plina dezvoltare, intrebarea care se poate citi pe buzele investitorilor si marilor jucatori din domeniu este "Cat timp va mai dura aceasta crestere fulminanta si cand va ajunge piata la maturitate?". Daca,
In contextul unui peisaj imobiliar aflat in plina dezvoltare, intrebarea care se poate citi pe buzele investitorilor si marilor jucatori din domeniu este "Cat timp va mai dura aceasta crestere fulminanta si cand va ajunge piata la maturitate?". Daca, pentru segmentele de retail si de birouri, previziunile analistilor indica un termen de circa 5 ani pentru atingerea unui echilibru al cererii cu oferta, se pare ca, in cazul sectorului rezidential, perioada de dezvoltare sustinuta este chiar dubla. "In capitala, cererea de apartamente este mare, mult prea mare in comparatie cu oferta. Cu toate proiectele anuntate pana in prezent, estimam ca piata va fi atractiva aici inca 10 ani cel putin", ne-a declarat Corneliu Şerban, general manager al dezvoltatorului romano-islandez Gigant Construct. In acest context, a subliniat acesta, piata imobiliara din Romania nu numai ca este atractiva pentru investitorii straini, dar, mai mult, cresterile depasesc intotdeauna previziunile acestora. "Şi in Islanda preturile proprietatilor cresc, dar nu asa spectaculos ca aici", a subliniat Şerban ritmul sustinut al dezvoltarii pietei autohtone.80% din cererea de locuinte vine din partea clasei mediiLa capitolul puncte tari ale pietei autohtone, Şerban mentioneaza, alaturi de cererea extrem de puternica pe segmentul rezidential, si pe cea de spatii office. De asemenea, un alt punct forte este reprezentat de conturarea din ce in ce mai evidenta a clasei medii, reprezentantul Gigant Construct apreciind ca circa "80% dintre clienti se incadreaza in aceasta clasa". Pe de alta parte, in ceea ce priveste punctele slabe, acesta a indicat cresterea mult prea mare a preturilor terenurilor. "Multi proprietari doresc sa vanda acum la un pret care ar putea fi corect peste cativa ani", a subliniat Şerban.Romania urmeaza aceeasi traiectorie ca PoloniaPana acum, nu putine au fost vocile care au afirmat ca Romania se pliaza pe tiparul polonez in materie de evolutie imobiliara. Dintre acestea face parte si Gigant Construct. Directorul general al companiei ne-a declarat ca investitorii islandezi ce fac parte din actionariatul firmei "cred foarte tare in potentialul Romaniei si din experienta lor spun ca Romania urmeaza aceeasi traiectorie in real-estate ca Polonia si Ţarile Baltice".
Aprecierea islandezilor din spatele Gigant Construct nu este insa una gratuita, bazata pe simple statistici sau observatii "la rece". Chiar dimpotriva. In acest sens, Şerban a adaugat ca firma Kambur Construction (compania de investitii ce formeaza, alaturi de persoane fizice, Gigant Construct) a construit, in cei 30 de ani de activitate, o serie de proiecte importante atat pe piata din Reykjavik, cat si in Polonia si Ţarile Baltice.Gura Siriului si Pallady Residence: primele proiecte, cu 27 mil. euroPrezent de 3 ani pe piata autohtona, Gigant Construct a derulat pana acum investitii de 27 milioane de euro, pentru doua ansambluri rezidentiale destinate clasei medii si mediu-plus. Primul dintre aceste proiecte, Drumul Gura Siriului, a necesitat o investitie de circa 7 milioane de euro. Ansamblul a fost deja finalizat si inaugurat pe 19 septembrie a.c., cu ocazia vizitei in Romania a presedintelui Islandei. Structurat pe schema P+4, blocul ofera spre locuire 63 de apartamente, dispunand si de locuri de parcare subterane. Conform declaratiei lui Corneliu Şerban, ansamblul a fost deja vandut, la un pret de 1.050 euro/mp. Acesta a precizat ca, atat din punctul de vedere al finisajelor, cat si din cel al pretului/mp, proiectul se adreseaza clasei medii si mediu-plus.
Cel de-al doilea proiect, Pallady Residence, se afla actualmente in faza de constructie, circa 50% din structura fiind deja realizata. Ansamblul va fi compus din 3 blocuri, dintre care doua se vor desfasura pe schema S+P+5 etaje, iar cel de-al treilea va cuprinde S+P+6 etaje. Incluzand 134 de apartamente si 124 de locuri de parcare subterane si 16 supraterane, ansamblul urmeaza a fi definitivat in septembrie 2008. In urma unei investitii de 20 milioane de euro, pretul la care vor fi vandute apartamentele din Pallady Residence este de circa 1.200 euro/mp, a precizat Şerban.Pallady Towers: birouri si apartamente de 40 mil. euroCat despre proiectele de viitor ale companiei, reprezentantul Gigant Construct a precizat ca se afla in pregatire o investitie de 40 de milioane de euro, intr-un proiect mixt, Pallady Towers.
Acesta va include atat o cladire de birouri clasa A, cat si trei turnuri (2S+P+9 etaje), ce vor cuprinde 297 de apartamente, alaturi de aproximativ 400 de locuri de parcare subterane. Şerban a mentionat, de asemenea, ca alte 2 proiecte se afla in pregatire, localizate in zona Titan, procesul de obtinere a autorizatiilor pentru acestea fiind in derulare. Directorul Gigant Construct a adaugat ca, pentru moment, activitatea companiei se va concentra pe Capitala, intrucat cererea este foarte mare aici. "Nu excludem extinderea in provincie, dar este prematur sa ne pronuntam acum", a subliniat Şerban. Cat despre planurile pe termen scurt ale companiei, oficialul acesteia a sustinut ca un obiectiv este reprezentat de achizitionarea de terenuri, destinate fie constructiei, fie revinderii.
In ceea ce priveste pozitia detinuta la ora actuala pe piata imobiliara, directorul Gigant Construct a refuzat sa se (auto)plaseze intr-un clasament al dezvoltatorilor. Totusi, acesta a subliniat: "Respectam regula jocului oferind apartamente de buna calitate cu cat mai multe facilitati si, fiind o firma nordica, respectam termenele de finalizare, ceea ce este esential in acest business".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.