Mircea Geoana: „Sa-i fie rusine!". Ion Iliescu: „Isi permite omul asta sa ma excluda pe mine?! E degradant!"Mircea Geoana vrea sa-l trimita pe Iliescuacolo unde i-a trimis pe Solcanu si peThedorescu, afara din partid Razboi total in PSD. Nici nu s-a incheiat bine numaratoarea voturilor la motiune si in partid au inceput ostilitatile. Mircea Geoana si vicepresedintii fideli incearca sa-l excluda din partid pe Ion Iliescu. Primul pas a fost facut joi in sedinta Biroului Permanent National, care a decis excluderea din PSD a patru parlamentari, dintre care doi apropiati ai fostului presedinte. Senatorii Ion Solcanu si Razvan Theodorescu si deputatii Alin Teodorescu si Dan Mihalache (primii doi din echipa lui Ion Iliescu, iar ceilalti doi, fosti colaboratori ai lui Adrian Nastase) au ramas fara sprijinul politic al PSD, prin decizia luata in BPN, si sint propusi pentru excluderea din partid. Mircea Geoana i-a acuzat pe cei patru ca prin declaratiile facute inaintea motiunii, cind au anuntat ca vor vota impotriva acesteia, au dat dovada de „insubordonare". Geoana a precizat insa ca „evaluarea motivelor care au dus la esecul motiunii continua" si ca vor fi luate si alte masuri impotriva celor care s-au opus motiunii de cenzura, referindu-se la cei care au votat impotriva, in special la Ion Iliescu. Joi-dimineata, inaintea sedintei BPN, in biroul lui Mircea Geoana a avut loc o sedinta restrinsa la care au participat vicepresedintii Ilie Sirbu, Victor Ponta, Dan Nica, Liviu Dragnea si Ioan Stan, sedinta in cadrul careia acestia au insistat ca Ion Iliescu sa fie o data pentru totdeauna inlaturat din partid, folosindu-se pretextul oferit de votul dat la motiune. De altfel, chiar inainte de sedinta, Liviu Dragnea a declarat, vehement, ca „toti cei care au votat impotriva trebuie sa plece din partid, indiferent daca se numesc Ion Iliescu sau altfel". Potrivit unor surse participante la discutii, momentul excluderii lui Iliescu a fost aminat pentru sedinta Comitetului Executiv convocat pentru ziua de miine, la Brasov.

Daniel Tudorache, seful PSD sector 1, ne-a declarat ca el va cere sa se voteze in sedinta de la Brasov excluderea din partid a lui Ion Iliescu. „Parerea mea este ca va trece la vot fara probleme", a spus Tudorache, explicind ca imediat dupa aceea va convoca Biroul de conducere al filialei, cea indreptatita sa ia o astfel de decizie.

Mircea Geoana a aruncat joi un prim buzdugan. „Cred ca ar trebui sa-i fie rusine domnului Iliescu pentru ca... si cred ca ii este rusine prin faptul ca pentru votul pe care l-a avut ieri in Parlament cei care l-au aplaudat in momentul in care a votat pina la urma o figura importanta a social democratiei, presedintele de onoare al partidului care a introdus motiunea si cel care a si semnat motiunea, ca Tariceanu si toti liberalii din sala au aplaudat cind a votat aceasta motiune", a declarat Geoana, intr-o emisiune a RRA.

Iliescu a replicat chiar in timp ce in Kiseleff se desfasura sedinta BPN spunind, potrivit NewsIn, ca Geoana si ceilalti vicepresedinti sint „niste intrusi cocotati in functii care incearca sa faca ordine in partid".

Totodata, Iliescu a tinut sa precizeze inca o data public ca a votat impotriva motiunii. Ulterior, intr-o declaratie pentru Cotidianul, Ion Iliescu s-a aratat foarte indignat de intentia lui Mircea Geoana de a-l exclude din partid. „Cine sa ma excluda pe mine? Oameni care au venit in partid cind partidul era pe val? Isi permite omul asta sa ma excluda?! E degradant! Sint oameni care nu au simtul masurii."

Vicepresedinele PSD Ilie Sirbu ne-a explicat ca BPN nu a luat joi decizia excluderii lui Ion Iliescu, deoarece membrii BPN nu au stiut ca Iliescu a recunoscut oficial ca a votat impotriva motiunii. „Acum e o alta situatie, care va fi analizata la CEx", a spus Sirbu.

Guvernul loveste in Cotroceni si face cadouri PSD Comisia speciala pentru analiza sesizarilor referitoare la savirsirea de infractiuni in timpul mandatului de catre membrii Guvernului va fi formata din judecatori propusi de CSM. Executivul a modificat Legea raspunderii ministeriale astfel incit cei cinci membri sa nu mai fie propusi de Ministerul Justitiei sau de cel al Internelor. In plus, raportul comisiei va trebui adus la cunostinta publicului, iar decizia presedintelui tarii va trebui motivata public. Avizul comisiei ramine consultativ, presedintele fiind cel care decide suspendarea ministrului. OUG va intra in vigoare peste 30 de zile, iar noua comisie va prelua toate dosarele nesolutionate de actuala comisie. In acest fel, cei doi ministri verificati acum, Paul Pacuraru si Tudor Chiuariu, vor primi raport abia peste citeva luni. De asemenea, Guvernul a dat curs conditiei de baza a PSD-ului si a decis devansarea majorarii pensiilor inca de la 1 noiembrie, in functie de excedentul bugetar. (M.R.)