La ora actuala, atitudinea romanilor fata de contractarea unor credite ipotecare este inca una reticenta. Piata imobiliara romaneasca este ceea ce s-ar putea numi un "cash market", in sensul ca majoritatea cumparatorilor de case prefera sa-si achite
La ora actuala, atitudinea romanilor fata de contractarea unor credite ipotecare este inca una reticenta. Piata imobiliara romaneasca este ceea ce s-ar putea numi un "cash market", in sensul ca majoritatea cumparatorilor de case prefera sa-si achite proprietatea cu banii jos, dupa cum ne-a declarat Adrian Capraru, noul director general al companiei de servicii imobiliare Eurisko. Cu toate acestea insa, mentalitatea defensiva a romanilor este pe cale sa se schimbe. Şi inca atat de mult incat, preconizeaza Capraru, in circa 2-3 ani, piata creditelor ipotecare va trece printr-un adevarat boom. Acesta ne-a explicat ca principala cauza a schimbarii de atitudine, ce se afla actualmente in plina desfasurare, consta in faptul ca bancile devin din ce in ce mai "agresive" in politica lor de abordare a clientilor.
Corelata cu trendul in continua ascensiune al preturilor si cu puterea de cumparare inca redusa a romanilor, este relativ usor sa ne dam seama in ce mod va conduce agresivitatea bancilor la o explozie a sistemului de creditare.Creditele vor ajuta la "normalizarea" imobiliarului romanescPe fundalul alarmarii generale produse de criza americana, noul director Eurisko ne-a declarat ca boom-ul ipotecar nu ridica - nici acum si nici peste 2-3 ani - pericole pentru piata imobiliara autohtona. Ba chiar dimpotriva, a precizat Capraru: dezvoltarea sistemului de creditare este factorul ce va duce, in timp, la normalizarea real-estate-ului romanesc, permitand cererii sa se ridice la nivelul ofertei (din punctul de vedere al preturilor, nu cantitativ). In plus, piata autohtona beneficiaza de un avantaj major din punctul de vedere al creditarii: o mare parte din populatie este formata din proprietari de apartamente vechi, pe care le pot oferi ca avans in acordarea unor credite. Aceasta caracteristica, a subliniat directorul Eurisko, face ca piata imobiliara romaneasca sa beneficieze in prezent de un avans semnificativ fata de alte state europene sau chiar SUA.Bancile autohtone sunt, fata de cele din America, mult mai stricteArgumentandu-si parerea conform careia criza ipotecara americana nu ameninta Romania, nici macar in contextul boom-ului creditelor ipotecare, Capraru a subliniat faptul ca, fata de cele din America, bancile autohtone sunt mult mai stricte. Astfel, in ciuda "relaxarii" creditelor de catre BNR la inceputul anului, dobanzile percepute de majoritatea institutiilor de credit se situeaza in prezent undeva intre 5,75% si 10%, ceea ce reprezinta o marja de siguranta destul de solida. "Aici este inca un stadiu incipient (al sistemului de creditare, n. red.) - in America, majoritatea creditelor sunt facute pe refinantare", a subliniat reprezentantul Eurisko situatiile fundamental diferite ale celor doua piete. Vecinatatea geografica sau simpla dezvoltare puternica a unei piete nu sunt, asadar, conditii suficiente pentru declansarea unei crize. Pericolul depinde de factori cat se poate de concreti, ce tin mai mult de sistemul de credite ipotecare si de conditiile impuse de banci. De altfel, directorul Eurisko a adus exemplul Canadei, care, desi in imediata apropiere a SUA, nu se confrunta cu o astfel de criza, pentru simplul motiv ca bancile nu au scazut atat de mult ratele dobanzii.Dupa 1 septembrie 1999, dobanzile americane au scazut pana la 1%In contrapunct, Capraru ne-a detaliat situatia crizei ipotecare americane, unde, inainte de evenimentul din 11 septembrie 1999, dobanzile bancilor la creditele ipotecare se situau la o medie de circa 7%. In conditiile nesigurantei generale produse de atacul terorist insa, bancile au hotarat sa scada dobanzile, pentru a da mai multa incredere oamenilor si, prin aceasta, sa impulsioneze economia.
S-a ajuns astfel la dobanzi de 1%, ceea ce a creat un avant general in contractarea de credite, chiar si in randul populatiei care nu putea, de fapt, sa si le permita. Problema a aparut insa in momentul in care aceste dobanzi, variabile fiind, au crescut apoi in functie de rata dobanzii de referinta, punandu-i pe multi in imposibilitatea de a plati ratele la creditele pe care le contractasera. Aceasta generala imposibilitate de plata a dus, intr-o accelerata traiectorie inversa, la o prabusire a cererii de locuinte.
Ceea ce a rezultat, conform legii economice de baza a cererii si a ofertei, intr-o prabusire proportionala a preturilor la locuinte. Este ceea ce cunoastem acum drept "criza creditelor ipotecare americane"."La terenuri s-au cam atins maximele"In ceea ce priveste evolutia preturilor la locuinte - fie ele vechi sau noi -, Capraru ne-a declarat ca ritmul de crestere depinde foarte mult de preturile la terenuri, acestea reprezentand un element fundamental al perspectivei dezvoltatorului de a obtine profit. La randul sau, Radu Lucianu, partener Eurisko, a subliniat: "La terenuri s-au cam atins maximele. Suntem aproape de nivelul altor tari europene".
Avand in vedere stransa corelatie dintre pretul terenului si profitul obtinut dintr-un proiect, Lucianu a adaugat: "Daca nu vand cu o marja de 30% de profit, nu prea e rentabil ca dezvoltator". In contextul scumpirii terenurilor in centrul Capitalei, Capraru ne-a declarat ca urmatorii pasi pentru dezvoltatori sunt terenurile din zonele limitrofe ale Bucurestiului si, apoi, marile orase ale tarii.
Din acest punct de vedere, a subliniat oficialul Eurisko, va fi mai rentabil sa cumperi o casa moderna (ca suprafata si utilitati) aflata la marginea Capitalei decat un apartament in centru, la o diferenta de doar 500 euro/mp.Odata cu numirea unui nou director general - Adrian Capraru -, Eurisko a anuntat, pentru sfarsitul anului, depasirea unei cifre de afaceri de 12 milioane de euro, obiectiv ce fusese facut public la inceputul lui 2007. In ceea ce priveste noile strategii ce vor fi implementate in dezvoltarea companiei, Capraru a subliniat: "Ceva nou o sa aducem - probabil ca vor fi metode noi pe care le vom folosi in abordarea pietei si a clientilor, comparabile cu cele din America de Nord". Radu Lucianu, partener Eurisko, a precizat, de asemenea, ca obiectivele pe termen scurt ale companiei prevad dezvoltarea in mod deosebit a 2 dintre departamentele acesteia. "Ne dorim sa crestem acele departamente care au un viitor. Ne uitam la ce se intampla, unde se indreapta piata in urmatorii 2 ani", a subliniat Radu Lucianu. Reprezentantul companiei a refuzat insa sa precizeze care vor fi exact cele 2 segmente ce dau semne de o dezvoltare mai puternica pe viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.