Global International 2000 din Bucuresti a concesionat 36,5 ha de teren in Zona Libera Galati, pentru a construi, impreuna cu ENEL, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei. ''Este cea mai mare suprafata concesionata vreodata de noi
Global International 2000 din Bucuresti a concesionat 36,5 ha de teren in Zona Libera Galati, pentru a construi, impreuna cu ENEL, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei. ''Este cea mai mare suprafata concesionata vreodata de noi si, probabil, de orice alta Zona Libera din tara. Terenul a fost concesionat pe o perioada maxima, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca jumatate, adica alti 24 de ani si cinci luni", a declarat, pentru NewsIn, Angela Ivan, directorul general al AZL Galati.
Valoarea tranzactiei este secreta, in contractul incheiat de Global International 2000 si Administratia Zonei Libere Galati existand o clauza de confidentialitate la acest capitol. Suma este, insa, una consistenta. De la inceputul acestui an, Zona Libera Galati a concesionat patru suprafete de teren - una de jumatate de hectar, doua de un hectar si a treia - si cea mai mare - de 36,5 hectare, catre Global International 2000. Toate cele patru contracte asigura Zonei Libere venituri anuale de 400.000 de euro.
Obiectivul declarat de Global International 2000 la preluarea terenului este construirea unei termocentrale pe carbune, impreuna cu ENEL.
Concesionarii au dat asigurari ca unitatea va fi cea mai mare din sud-estul Europei. Potrivit directorului general al Zonei Libere, Angela Ivan, termocentrala va fi administrata de o firma romaneasca, aflata in curs de infiintare la initiativa Global International 2000 si ENEL. Directorul Zonei Libere, Angela Ivan, a apreciat ca procedurile de infiintare a noii firme sunt destul de avansate, deoarece reprezentantii legali ai Global International 2000 si cei ai ENEL au inceput cautarile pentru un sediu in Galati.
Deocamdata, Zona Libera nu cunoaste detalii tehnice din proiectul termocentralei, deoarece acest document nu a fost prezentat inca administratiei. Cel mai probabil, amanuntele vor fi facute publice atunci cand concesionarul va incepe demersurile pentru obtinerea autorizatiilor de constructie si de mediu. "Proiectul termocentralei nu ne-a fost prezentat. Dar Global International 2000, cu sprijinul nostru, va trebui sa obtina avizele de constructie de la Consiliul Local Galati si avizele de mediu de la Agentia de profil si sa faca, de asemenea, predarea terenului catre noua firma ce va administra termocentrala. Probabil ca atunci vom cunoaste dimensiunile acestui proiect", a spus Angela Ivan.
Actuala termocentrala de la Galati, Electrocentrale SA, functioneaza pe gaz metan si pacura, acestia fiind combustibilii de baza. Unitatea mai preia, insa, gaz de cocs si gaz de furnal de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. Electrocentrale produce energie electrica si energie termica. Pe partea de electricitate, are o putere instalata de 535 megawati pe ora, insa 160 de megawati/ora sunt in plan de casare. In ceea ce priveste energia termica, termocentrala are o putere instalata de 700 de gigacalorii pe ora. Agentul termic produs este furnizat in exclusivitate societatii edilitare Apaterm SA, care distribuie apa calda si caldura populatiei municipiului Galati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.