Motiunea a cazut, cum se astepta toata lumea, chiar daca multi, cu dl Geoana in frunte, mimeaza surprinderea.

Nimeni nu voia caderea Guvernului. Daca trecea, ar fi fost acelasi lucru. Problema politrucimii romane e una a calitatii cadrelor. Sa luam un studiu de caz. Cind, cu prilejul primei remanieri guvernamentale, liberalii l-au inlocuit pe dl Cinteza cu dl Nicolaescu la Sanatate, am crezut ca este o solutie provizorie, pina ce vor gasi un ins mai potrivit unei demnitati care cere un pic de calificare profesionala, dar si un dram de inima, de negasit la contabilii lipsiti de har. N-a fost ceva provizoriu, s-a eternizat ca o gluma proasta, cele bune fiind foarte scurte. A trecut si investitura cabinetului Tariceanu II, iar dl Nicolaescu a ramas in post, desi, aidoma doctorului Mengele direct pe oameni, s-a intrecut in cele mai nefericite experimente in sistemul sanitar. Dupa schimbarea doctorilor cu „managerii" la conducerea spitalelor si in ciuda modificarilor repetate la pachetul de legi ale reformei, situatia din spitale nu este mai buna, iar cozile la farmacii in primele zile ale lunii, cit se gasesc medicamente gratuite si compensate, sint si mai corpolente. Motiunea a cazut, dar ma tem ca, daca trecea, dl Nicolaescu raminea in post, ca un vampir ce se hraneste din mentinerea harababurei sistemului si din suferintele bolnavilor care sintem.

Este limpede ca, aidoma celorlalte partide, nici liberalii nu au oameni potriviti pentru toate domeniile, altfel nu ne-am fi trezit cu ministrii Nicolaescu, Iorgulescu, Adomnitei sau Chiuariu, toti ciudati si suspectati de chestiuni oneroase, cind nu de-a dreptul ilegale. Nu mai vorbesc de dl Melescanu, urmasul dlui Bijboaca la Aparare. Nici nu s-au chinuit sa si-i caute, de altfel, iar cind, din pura intimplare, s-au ratacit in rindurile lor, nu au stiut cum sa-i alunge mai repede. Nu ma refer la dl Flutur, Doamne pazeste!, prin nimic superior in performante actualului Zaroni de la Agricultura, nici la „draga Stolo", mai potrivit de premier intr-un guvern de NEP iliescian decit intr-unul al unei Romanii capitaliste moderne.

Bun, daca motiunea a cazut, raminem cu acesti ministri, dar daca trecea, nu vom fi avut altii mai buni, nici daca se facea alta alianta, nici cu guvern PSD, nici macar daca s-ar fi facut unul de uniune nationala! Atunci, la ce bun motiunea, in afara orgoliilor hipertrofiate ale politrucienilor nostri?

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi