In sedinta de Guvern de ieri a avut loc o prima discutie privind bugetul pentru anul viitor, insa membrii Cabinetului nu au primit decat veniturile si cheltuielile propuse pentru institutiile pe care le conduc, conform unor surse ministeriale cita
In sedinta de Guvern de ieri a avut loc o prima discutie privind bugetul pentru anul viitor, insa membrii Cabinetului nu au primit decat veniturile si cheltuielile propuse pentru institutiile pe care le conduc, conform unor surse ministeriale citate de Mediafax.
Proiectul prevede un nivel al veniturilor bugetare de 174,2 miliarde de lei si cheltuieli de 186,2 miliarde de lei, adica un deficit consolidat de 11,99 miliarde de lei, reprezentand 2,72% din Produsul Intern Brut (PIB).
Bugetul a fost construit pe un nivel al PIB de 440 de miliarde lei (circa 134 miliarde de euro), corespunzator unei cresteri economice de 6,5% si o rata a inflatiei decembrie 2008/decembrie 2007 de 3,8%. Cursul mediu la care s-a calculat bugetul a fost, conform informatiilor MEF, de 3,28 lei/euro, corespunzator estimarilor anuntate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in prognoza de primavara. Pe de alta parte CNP a anuntat, in prognoza preliminara de toamna, un curs mediu pentru anul viitor de 3,18 lei/euro. Cu toate acestea, toate taxele incasate de stat si calculate in moneda unica europeana (precum accizele sau taxa de prima inmatriculare) se vor calcula, conform Codului Fiscal, la valoarea valabila pe 1 octombrie 2007, de 3,3559 lei/euro. Veniturile la bugetul de stat vor creste cu 17,93% anul viitor, la 68,2 miliarde de lei, in timp ce avansul cheltuielilor va fi de 13,3%, la 80,06 miliarde de lei. Conform proiectului de buget, printre celelalte venituri, cele obtinute din accize se vor majora cu 6,44%, la 13,2 miliarde de lei.
Cele mai mari cresteri ale veniturilor, de 8723,53%, sunt estimate pentru 2008 la redevente, valoarea acestora urmand sa ajunga la 150 de milioane de lei in 2008, fata de 1,7 milioane de lei, valoare programata pentru acest an. O majorare substantiala, de 4678,87%, este programata si pentru impozitul pe veniturile din activitati agricole, valoarea acestuia urmand sa ajunga anul viitor la 28,67 milioane de lei. Tot un avans important, de 1199,25%, este avut in vedere si pentru impozitul perceput pe veniturile din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare.
Pe partea de cheltuieli, cea mai importanta crestere, de 1.750,3%, va fi inregistrata de activitatea de cofinantare de fonduri europene, valoarea acestor sume urmand sa ajunga la 762,04 milioane de lei.
Scad contributiile
Contributiile la fondul asigurarilor sociale de stat (pensii) vor fi diminuate, incepand din decembrie 2008, cu 1,5 puncte la angajator, de la 29% la 27,5% din salariul brut, dar cota platita de angajat va ramane neschimbata, la 9,5%, potrivit proiectului de buget al asigurarilor sociale de stat. De la 1 ianuarie sunt programate doua diminuari, respectiv reducerea cu 0,5 puncte a contributiei de asigurari de sanatate si cu un punct la asigurarile de somaj, ambele operate in contul obligatiilor ce revin angajatorilor. Pe capitole mari de contributii va fi realizata o diminuare totala de 5,3 puncte, din care 1,5 puncte la asigurari sociale de stat (pensii), 2 puncte pentru asigurari de somaj si 1,8 puncte la asigurari sociale de sanatate. Pentru asigurarile de sanatate va fi realizata, anul viitor, o reducere totala a cotelor de 1,8%, din care 1% la angajati si 0,8% la angajatori. Angajatii vor plati 5,5%, incepand cu 1 iulie 2008, fata de 6,5% in prezent, iar in cazul companiilor procentul va fi de 5,5 % de la 1 ianuarie 2008 si 5,2% incepand cu 1 decembrie 2008, in raport cu 6% in acest an.
Tariceanu se pregateste cu bugetul pentru Parlament
In ceea ce priveste bugetele locale, veniturile acestora sunt estimate pentru anul viitor la 36,83 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 8,4% din PIB, aproximativ 20,57 miliarde de lei urmand sa fie obtinute din fonduri proprii, in crestere cu 17% fata de cele din 2007.
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ministrilor, inainte de inceperea sedintei de Guvern, sa initieze discutii pe marginea bugetului pe anul viitor, in primul rand cu marile centrale sindicale, cu patronatele si societatea civila, precum si cu partidele parlamentare. "Vreau sa va rog sa va duceti si sa prezentati bugetul, conform obligatiilor care le avem, in Consiliul Economic si Social. Vreau sa inceapa niste dezbateri profunde pe acest subiect. Va trebui sa promovam acest subiect si va trebui sa gasim si sustinerea necesara in Parlament pentru ca bugetul sa treaca", a declarat primul-ministru, conform unui comunicat de presa al Executivului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.