In Romania, modalitatile de discriminare ale persoanelor cu dizabilitati sunt nenumarate prin insuficienta adaptare a locurilor de munca, unitatilor de invatamant, strazilor, metrourilor etc. Am descoperit insa ca pe langa aceste probleme mai ex
In Romania, modalitatile de discriminare ale persoanelor cu dizabilitati sunt nenumarate prin insuficienta adaptare a locurilor de munca, unitatilor de invatamant, strazilor, metrourilor etc. Am descoperit insa ca pe langa aceste probleme mai exista o alta discriminare provocata de ambiguitatile legislatiei. Astfel, legislatia in vigoare (Codul Fiscal si Legea 448/ 2006), un om fara piciorul stang, cu carnet de conducere, daca isi cumpara o masina din alta tara, adaptata cu dispozitiv la mana pentru ambreiaj nu plateste taxa de prima inmatriculare. Nu la fel se poate spune despre cel care, in aceleasi conditii ca cel dinainte, isi aduce de afara o masina care are cutie automata. Acesta din urma trebuie sa plateasca taxa, desi masina lui poate fi condusa legal si mult mai usor. Pentru ca masina nu a fost modificata special pentru acest tip de handicap legislatia romana nu recunoaste ca acea persoana are nevoie de o masina si trebuie scutita de taxele stabilite de Ministerul Finantelor Publice.
Zeci de persoane nu-si pot inmatricula masina
Cristian Costas, dupa ce a condus mai mult timp o astfel de masina adaptata in Romania a ales sa-si cumpere din Germania o masina automata deoarece este mult mai usor de condus, comoda si sigura. Dar taxele exorbitante pe care urmeaza sa le plateasca l-au determinat sa sesizeze atat Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si a cerut lamuriri de la RAR.
"Statul ne obliga sa ne cumparam masini neadaptate, pe care sa le adaptam aici, in Romania, la o singura firma: Romhandicap. Mentionez ca Romhandicap este o institutie care realizeaza proteze, nu adaptari. In plus, aceste adaptari nu sunt omologate de RAR", ne-a declarat Cristian Costas. El ne-a explicat ca pentru o astfel de masina ce are cutie automata trebuie sa plateasca acum taxe de peste 100 de milioane de lei pentur ca RAR nu recunosate ca ar fi adaptata special nevoilor sale. "Nu exista nici in Romania si nici in strainatate un echipament special pentru a fi atasat masinii pentru ca sa poata fi adaptata mai mult decat este din constructie. Sunt peste 100 de persoane care au reusit sa-si cumpere o astfel de masina si acum n-o pot inmatricula din cauza taxelor foarte mari pe care trebuie sa le plateasca. Iar ca sa adaptezi o masina care nu are cutie automata trebuie sa apelezi la Romhandicap, care pune niste parghii ce de multe ori se blocheaza. Astfel, multe cunostinte au avut accidente de circulatie din cauza acestor parghii speciale. Numai eu stiu de cate ori mi s-a blocat sistemul si am fost nevoit sa-mi cumpar, la acea vreme, o adaptare speciala din strainatate", a mai spus Costas.
ANPH face doar sugestii
In ciuda faptului ca Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) recunoaste faptul ca o masina care are cutie automata poate fi considerata ca fiind adaptata pentru o persoana cu astfel de dizabilitati insa Ministerul Finantelor Publice si RAR nu sunt de aceeasi parere.
Astfel in urma unei solicitari de lamurire a acestei situatii, ANPH i-a raspuns lui Costas: "institutia noastra sustine cazul dumneavoastra si considera ca pentru acest handicap, autoturismul cu cutie automata poate fi considerat autoturism adaptat special pentru folosinta proprie. Suntem incredintati ca RAR Bacau va da curs apelului nostru la solidaritate fata de persoanele cu handicap, lutad in considerare opinia noastra". Insa aceste recomandari nu au fost luate in considerare de RAR deoarece aceasta institutie sustine ca o masina adaptata pentru nevoile acestor persoane trebuie sa aiba un dispozitiv special atasat unei masini obisnuite. "Se pleaca de la prezumtia de vinovatie. Cu alte cuvinte ei vor sa fie siguri ca masinile adaptate si scutite de taxele de prima inmatriculare nu vor putea fi conduse de persoane fara nevoi speciale si ca nu vor fi vandute", ne-a mai spus Costas. Astfel, daca masina a fost construita in asa fel incat s-o poata conduce oricine (cu sau fara nevoi speciale) RAR si legislatia noastra nu mai recunoaste dreptul de scutire de taxe. De la RAR, atat noi cat si Cristian Costas ni s-a comunicat foarte clar ca este obligatorie achitarea taxei de prima inmatriculare daca masina nu a suferit nici o modificare iar simpla existenta a unei cutii automate nu constituie un fel de adaptare a vehiculului. Si asta cu toate ca RAR a recunoscut ca nu exista o definitie a autovehicului adaptat fizic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.