Liderul de la Seul si cel de la Phenian vor elabora un tratat permanent de pace intre tarile lor. Paralel, Coreea de Nord a semnat o intelegere internationala privind dosarul sau nuclear.Roh Moo-hyun si Kim Jong-il sarbatoresc
un summit de succes Coreea de Nord si Coreea de Sud vor sa instaureze, oficial, pacea intre ele, dupa mai bine de 50 de ani in care s-au aflat, tehnic, in stare de razboi. Anuntul a fost facut ieri la Phenian, la finalul summitului istoric desfasurat intre cele doua tari. Cu aceasta ocazie, presedintii Kim Jong-il si Roh Moo-hyun au prezentat o declaratie comuna, in care se angajeaza sa elaboreze un tratat de pace permanent intre statele lor. In 1953, la finalul razboiului coreean, Seulul si Phenianul au semnat un armistitiu, care a pus capat violentelor. Un tratat permanent de pace nu a fost insa parafat niciodata, iar cele doua tari sint, in continuare, in stare de razboi. Dupa summitul de trei zile desfasurat in capitala nord-coreeana, Kim Jong-il si Roh Moo-hyun s-au angajat sa schimbe aceasta situatie. „Coreea de Nord si Coreea de Sud impartasesc aceleasi vederi referitoare la pace. Actualul armistitiu trebuie inlocuit cu o intelegere permanenta", a declarat presedintele de la Seul, Roh Moo-hyun. Potrivit presei internationale, cele doua Corei vor incepe discutiile pentru un tratat de pace, luna viitoare. Negocierile vor fi supervizate de Statele Unite ale Americii. La acelasi summit, liderii asiatici au decis sa infiinteze un serviciu regulat de transport feroviar, care sa faca legatura intre nordul si sudul Peninsulei Coreene. Trenurile vor trece prin zona demilitarizata de la frontiera - o regiune extrem de bine pazita care desparte cele doua state coreene de zeci de ani.

De asemenea, Seulul si Phenianul intentioneaza sa infiinteze o zona de cooperare la granita maritima. Oficiali din ministerele Apararii vor negocia acest aspect, in saptaminile urmatoare. „Evenimentul va deschide noi orizonturi intre Coreea de Nord si Coreea de Sud", a spus Roh Moo-hyun.

Paralel, Phenianul a semnat o intelegere internationala, in cadrul negocierilor pe tema dosarului sau nuclear. Astfel, autoritatile nord-coreene au acceptat sa-si declare nefunctional principalul reactor nuclear si sa-si dezvaluie in intregime instalatiile atomice, pina la sfirsitul acestui an. In schimb, Phenianul va primi ajutoare economice din partea Occidentului.

Presedintele american, George W. Bush, a salutat acest acord si a afirmat ca Phenianul ar putea fi utilizat ca exemplu pentru solutionarea crizei nucleare iraniene.