Contributiile la fondul asigurarilor sociale de stat (pensii) vor fi diminuate, incepand din decembrie 2008, cu 1,5 puncte la angajator, de la 29% la 27,5% din salariul brut, dar cota platita de angajat va ramane neschimbata, la 9,5%, potrivit proiec
Contributiile la fondul asigurarilor sociale de stat (pensii) vor fi diminuate, incepand din decembrie 2008, cu 1,5 puncte la angajator, de la 29% la 27,5% din salariul brut, dar cota platita de angajat va ramane neschimbata, la 9,5%, potrivit proiectului de buget al asigurarilor sociale de stat. Scaderea face parte din seria de masuri anuntate de Guvern privind reducerea pe parcursul anului viitor cu sase puncte a contributiilor platite de angajati si angajatori la bugetele de asigurari sociale. De la 1 ianuarie sunt programate doua diminuari, respectiv reducerea cu 0,5 puncte a contributiei de asigurari de sanatate si cu un punct la asigurarile de somaj, ambele operate in contul obligatiilor ce revin angajatorilor.
Pe capitole mari de contributii va fi realizata o diminuare totala de 5,3 puncte, din care 1,5 puncte la asigurari sociale de stat (pensii), 2 puncte pentru asigurari de somaj si 1,8 puncte la asigurari sociale de sanatate. Astfel, contributiile de asigurari sociale de stat (pensii) vor ramane in perioada 1 ianuarie -30 noiembrie la nivelul de 29 % (in conditii normale de munca) din salariul brut, urmand ca de la 1 decembrie cota sa fie redusa la 27,5%. Angajatii vor plati aceeasi contributie ca in prezent, de 9,5%. In contributia individuala pentru asigurari sociale de stat este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II). Pentru asigurarile de somaj diminuarea totala va fi de 2%, din care 1,5% la angajator si 0,5% la angajati.
Contributiile sociale sunt in prezent de 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator, autoritatile diminuand nivelul cu doua puncte procentuale, la inceputul acestui an, din cota platita de companii.
Firmele vor plati, incepand de anul viitor, contributii sociale in functie de toate veniturile realizate de un angajat, adaugandu-se la salariu si sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii banesti, conform unei ordonante aprobate, saptamana trecuta, de Guvern.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.