Economistii UniCredit: Economia va creste cu 5,8% in 2007In ciuda faptului ca in cel de-al doilea trimestru cresterea in termeni reali a produsului intern brut in Romania a surprins piata in scadere, coborand de la 6,0% in primul trimestru la o valoa
Economistii UniCredit: Economia va creste cu 5,8% in 2007In ciuda faptului ca in cel de-al doilea trimestru cresterea in termeni reali a produsului intern brut in Romania a surprins piata in scadere, coborand de la 6,0% in primul trimestru la o valoare de 5,6% pe an, consumul privat si cererea pentru investitii au ramas motorul principal al cresterii, fara a da semne de scadere pana la finele acestui an, potrivit ultimului numar al publicatiei CEE Quarterly, care contine o analiza a situatiei economice din Europa Centrala si de Est si predictiile economistilor din New Europe Research Network al UniCredit Group.
Astfel, cererea de investitii a crescut, ajungand la un nivel anual de 18,6% in cel de-al doilea trimestru datorita proiectelor de investitii in infrastructura si constructii, iar consumul a inregistrat o usoara scadere pana la 10,7%, comparativ cu cresterea de 12,6% de anul trecut.
Temperarea avansului economic a fost partial generata de un declin al impozitelor nete si de performanta moderata a exporturilor, dar in primul rand s-a datorat unui deficit prelungit.
Un impact major asupra cresterii economice din Romania l-a avut scaderea considerabila inregistrata la nivelul productiei agricole, care a ajuns la aproximativ -11% pe an in al doilea trimestru.Expansiunea din constructii va sustine avansul economicIn ceea ce priveste evolutia investitiilor, aceasta a fost in mare parte determinata de expansiunea din sectorul constructiilor, care a urcat cu 32,2% in termeni reali, ca rata anuala in al doilea trimestru, se mai arata in publicatia CEE Quarterly. Aproximativ 50% din investitiile totale din economie s-au axat pe lucrari de constructii noi. Cifrele pentru trimestrul al doilea aduc semne incurajatoare in ceea ce priveste sectorul constructiilor, indicand un an record, pe masura ce oferta incearca sa faca fata unei cereri dinamice de constructii rezidentiale, dar si nerezidentiale. Indicele pentru lucrarile de constructii a ramas la un nivel ridicat in iulie, de pana la 26,6% pe an (ajustat in functie de sezon), in timp ce indicele pentru constructii nerezidentiale a ajuns la 33,2% pe an. Lucrarile de constructii in domeniul cladirilor rezidentiale si al constructiilor civile au inregistrat o crestere anuala de 30,4% si respectiv 23,4%.Capacitatea de export s-ar putea imbunatati pe termen lungEconomistii UniCredit Group considera ca activitatea intensa din domeniul investitiilor indica, de asemenea, posibilitatea unei imbunatatiri pe termen lung a capacitatii de export. Aflate in scadere, exporturile nete au inregistrat un declin puternic in al doilea trimestru din cauza unei cresteri puternice de 20,8% pe an a importurilor si a unei performante scazute a exporturilor (o rata anuala de +2,4%, fata de +12,9% in primul trimestru din 2007). Totodata, deficitul comercial al Romaniei a fost afectat de moneda locala puternica din al doilea trimestru. Mai mult, scaderea productiei agricole cauzata de seceta din acest an a influentat negativ si exporturile nete ale Romaniei, impunand astfel o crestere a importurilor de cereale, de exemplu. "In general, preconizam o activitate intensa de investitii care sa compenseze un declin ulterior al cresterii consumului si, intr-o oarecare masura, aportul negativ al exporturilor nete", potrivit publicatiei.
Cu toate acestea, scaderea recenta inregistrata la nivelul productiei agricole, alaturi de riscul unei recolte slabe de toamna, indica nevoia de ajustare in minus a cresterii economiei estimate pentru intregul an, la o crestere reala a PIB de 5,8%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.