Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a atras ieri atentia asupra imaginii de violenta pe care o dau unii dintre romanii aflati in strainatate, si in special in Italia, mentionand in acest context o serie de rapoarte alarmante ale autoritatilor
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a atras ieri atentia asupra imaginii de violenta pe care o dau unii dintre romanii aflati in strainatate, si in special in Italia, mentionand in acest context o serie de rapoarte alarmante ale autoritatilor italiene.
Cioroianu a admis ca problema violentei unora dintre imigrantii romani din Italia poate deveni un argument pentru scaderea entuziasmului extinderii Uniunii Europene. Potrivit ministrului, aceasta ar putea fi o consecinta pe termen mediu, insa important este care vor fi consecintele pe termen imediat. Primarul Romei, Walter Veltroni, a avertizat in urma cu cateva zile autoritatile de la Bucuresti ca daca nu-si vor asuma responsabilitatea fata de imigrantii romani din Italia, problema "ar putea fi discutata in UE", dupa incidentul din capitala Italiei in care un roman a fost ucis si alti doi raniti cu focuri de arma. "Inutil sa spun ca actiunile ilegale ale acestor cetateni afecteaza nu numai libertatea lor, ci si imaginea romanilor in lume", a spus Cioroianu, care a facut un apel la cetatenii romani si mai ales la organizatiile romanesti din Italia sa condamne faptele ilicite si sa ajute autoritatile la condamnarea faptasilor. Ministrul a citat un raport al Politiei Italiene din luna iunie, potrivit caruia romanii erau fruntasi la sase dintr-o serie de 15 tipuri de criminalitate: omucideri voluntare, violente sexuale, furturi auto, furturi din locuinte, furturi calificate, jafuri din magazine si extorsiuni. Cioroianu a precizat ca, potrivit raportului, 37 la suta dintre furturile comise de cetateni straini in Italia au autori romani. De asemenea, romanii comit 27 la suta dintre jafurile din magazine comise de straini in Italia, 29,8 la suta dintre furturile auto si 15,4 la suta dintre omuciderile voluntare. Potrivit unul alt raport din luna august al Ministerului de Interne din Italia, la care a facut referire Cioroianu, in perioada ianuarie-august 2007 au fost arestati 3557 de straini dintre care 2689 de romani. Pe locul al doilea se afla marocanii - 275 de arestari - si apoi bosniaci, senegalezi si albanezi. Ministrul a precizat ca seful Departamentului pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, a fost prezent la Milano, unde a pledat in favoarea crearii unei retele a asociatiilor romanesti care sa devina punct de referinta pentru autoritatile locale. Cioroianu a adaugat ca autoritatile italiene nu pot sa conlucreze cu o structura care nu este omogena. Primaria Romei a promis o intalnire, in data de 10 octombrie, unui consilier local cu reprezentantii comunitatii romanesti din Italia, in urma protestului de miercuri din centrul capitalei italiene fata de declaratiile autoritatilor italiene in privinta imigrantilor romani.
Violenta explicata prin stres
Adrian Cioroianu a mai spus, in contextul referirilor la violentele comise de romanii din Italia, ca nu si-ar dori ca ambasadele sa ajunga sa angajeze psihologi, deoarece ar fi un semnal ca romanii au o "problema particulara", iar situatia a scapat de sub control. "Nu suntem in masura sa dam un diagnostic pentru cresterea violentei (romanilor din Italia)", a spus Cioroianu, apreciind ca este vorba despre o problema la care trebuie sa lucreze mai degraba sociologi si psihologi decat diplomati. In opinia ministrului de Externe, cresterea infractiunilor cu violenta isi are, probabil, explicatia intr-un stres suplimentar in care acei oameni se afla, pentru ca isi lasa familiile in tara. Intrebat in legatura cu faptul ca problema violentei unora dintre imigrantii romani din Italia a devenit o tema de campanie inaintea alegerilor din Italia, Cioroianu a raspuns: "La nivel strict politic, MAE nu poate actiona. Datoria noastra este sa actionam la nivel diplomatic".
Ministrul a mai spus ca "poate ca intre violenta de pe stadioane, cea stradala si cea pe care unii o exporta exista o legatura". El a analizat ieri problema violentei unora dintre imigrantii romani din Italia, insa, potrivit Mediafax, autoritatile romane nu au avut niciun fel de pozitie in urma incidentelor din 14 septembrie, la meciul de la Roma, dintre Lazio si Dinamo Bucuresti, in urma carora cativa imigranti romani au fost raniti de catre fanii italieni. Cioroianu a mai spus ca omologul sau italian, Massimo Dalema, va veni la Bucuresti in luna noiembrie.
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a apreciat ca Politia Romana si-a facut corect datoria in cazul colaborarii cu autoritatile din Roma, amintind ca mai multi politisti romani au fost trimisi sa sprijine autoritatile din acesta tara. David a declarat, citat de Mediafax, ca problemele care au loc pe teritoriul national ar trebui rezolvate, in primul rand, de autoritatile din statele respective. "Responsabilitatea directa si nemijlocita revine autoritatilor italiene. Problematica interna a Romaniei este, din punctul nostru de vedere, problema noastra. Nu vad de ce altii nu ar vedea si intelege problema la fel. Nu as putea spune ca daca in Romania avem problemele "a", "b" si "c" datorate anumitor comunitati, ele nu sunt problema noastra in primul rand, si mai putin problema statului de unde au venit cetatenii respectivi. Asa cred eu ca ar fi abordarea cea mai corecta", a spus David.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.