Romånii continua sa cumpere whisky, vodca sau gin la preturi mai mari decåt in restul Europei, in ciuda faptului ca taxele de import au fost eliminate de la 1 ianuarie 2007. Motivul este cåt se poate de simplu: comerciantii practic
Romånii continua sa cumpere whisky, vodca sau gin la preturi mai mari decåt in restul Europei, in ciuda faptului ca taxele de import au fost eliminate de la 1 ianuarie 2007. Motivul este cåt se poate de simplu: comerciantii practica un adaos mare, pentru a-si asigura profitul, ne-au declarat reprezentantii industriei de profil. Situatia este confirmata si de importatori, care sunt de parere ca preturile spirtoaselor vor scadea treptat, in cåtiva ani buni. Daca ne raportam la piata spaniola - una dintre cele mai mari din Europa in aceasta privinta - rezulta ca Romånia este cu mult in urma in privinta consumului bauturilor de calitate. Numai consumul celui mai popular brand de whisky atinge in Spania in jur de 18 milioane de litri anual, in timp ce toate marcile de whisky baute in Romånia abia cumuleaza 3 milioane de litri.

In Romania se practica in continuare preturi mult mai mari la bauturile spirtoase de import fata de restul Europei, chiar si dupa asa-zisa „ieftinire“ cu 30% de anul acesta, ca urmare a eliminarii taxelor vamale. De exemplu, in tara vecina Ungaria, whisky-ul, vodca si ginul costa cu 10 % mai putin decat la noi. Comparativ cu Spania, diferentele sunt si mai mari.

Un litru de Grant's costa pe rafturile magazinelor din Peninsula Iberica 10-11 euro, in timp ce in Romania, sticla din aceeasi cantitate ajunge la 19 euro.

„Totul pleaca de la comerciant, care practica un adaos variabil, in functie de politica sa de preturi. Romania este o piata mica, in care profiturile vanzatorilor sunt mari“, ne-a declarat Tudor Furir, director pentru Romania al companiei Allied Domeq. Daca se ia in discutie aceeasi marca de whisky, importatorul o vinde cu 42 lei (echivalentul a 12,3 euro), fara TVA, iar mai departe, diferenta pana la pretul de vanzare reprezinta profitul comerciantului si taxele catre stat.

Nu numai la bauturile de import adaosurile comerciale sunt mari. Situatia este valabila si in cazul spirtoaselor autohtone, explica Radu Morariu, vicepresedinte al patronatului din industria alcoolului si bauturilor alcoolice - Garant.

„Comerciantul castiga mai mult decat producatorul. Primul are un profit de peste 35%, iar al doilea, intre 5 si 8%“, spune Morariu.

Un alt element care contribuie la „umflarea“ pretului pentru consumatorul final este structura costului. „La noi se pleaca de la pretul de productie, la care se adauga profitul si acciza, dupa care TVA se aplica la aceasta suma. In mod normal, ar trebui ca acciza sa figureze separat, nu sa se aplice TVA peste acciza“, este de parere Radu Morariu.

Romånii se dedulcesc la licori de import
Chiar daca preturile spirtoaselor de import sunt mai mari fata de alte tari europene, consumul este in crestere, dupa eliminarea taxelor vamale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.