Contributia la pensii scade abia la sfirsitul anului viitor.

Contributiile la fondul asigurarilor sociale de stat (pensii) vor fi diminuate, incepind din decembrie 2008, cu 1,5 puncte la angajator, de la 29 la 27,5% din salariul brut
Contributia la pensii scade abia la sfirsitul anului viitor.

Contributiile la fondul asigurarilor sociale de stat (pensii) vor fi diminuate, incepind din decembrie 2008, cu 1,5 puncte la angajator, de la 29 la 27,5% din salariul brut, potrivit proiectului de buget pe 2008. Cota platita de angajat va ramine neschimbata, la 9,5%, relateaza MEDIAFAX.

Scaderea face parte din seria de masuri anuntate de Guvern privind reducerea pe parcursul anului viitor cu sase puncte a contributiilor platite de angajati si angajatori la bugetele de asigurari sociale. De la 1 ianuarie sint programate doua diminuari, respectiv reducerea cu 0,5 puncte a contributiei de asigurari de sanatate si cu un punct la asigurarile de somaj, ambele operate in contul obligatiilor ce revin angajatorilor. Pe capitole mari de contributii va fi realizata o diminuare totala de 5,3 puncte, din care 1,5 puncte la pensii, doua puncte pentru asigurari de somaj si 1,8 puncte la asigurari sociale de sanatate. La cele de sanatate se vor scadea 1% la angajati si 0,8% la angajatori.

Pentru asigurarile de somaj se vor scadea 1,5% la angajator si 0,5% la angajati. Contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale ramine 0,25%. Contributiile sociale sint in prezent de 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator. Firmele vor plati, incepind de anul viitor, contributii sociale in functie de toate veniturile realizate de un angajat, adaugindu-se la salariu si sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii banesti, conform unei ordonante aprobate de Guvern.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.