Presedintele i s-a adresat ireverentios unei ziariste de la Antena 1, care l-a rugat sa comenteze esecul motiunii PSD.

„Vin direct in birou la tine sa o facem", i-a replicat joi seful statului unei ziariste de la Antena 1 care ii solicitase sa faca o declaratie pe marginea respingerii motiunii de cenzura. Replica lui Traian Basescu a venit dupa ce ziaristii care il insoteau pe presedinte intr-o vizita la o fabrica din apropierea Capitalei au insistat sa obtina o reactie referitoare la esecul motiunii. La inceput, presedintele a fost calm: „Nu aici, mergem la Bucuresti", a fost raspunsul sau. „Aveti grija sa luati comentariile partidelor, nu ale mele, pentru ca nu presedintele a votat!", a mai spus seful statului. Intrebat de asemenea daca a mai vorbit cu Mircea Geoana, Traian Basescu a ris.

Replica deplasata pe care presedintele Basescu i-a adresat-o ziaristei Sorina Matei, redactor acreditat al Antenei 1 la Palatul Cotroceni, este una dintr-un lung sir de astfel de iesiri pe care Basescu le-a avut fata de presa. Cu preponderenta fata de ziariste. Recordul adresarilor ireverentioase ale sefului statului il detin ziaristele de la Antena 1. In ianuarie 2005, Roxanei Nica ii spunea ca „Politia Romana (aflata la bilant - n.r.) e mai frumoasa decit tine". In septembrie 2006, Danei Grecu i se adresa: „Doamna, sinteti la fel de blonda ca Elena Udrea".

In mai anul acesta, in vizorul sau intra Andreea Pana, careia i s-a adresat cu apelativul „mai, pasarica" si despre care, ulterior, intr-o discutie particulara, spunea ca este „tiganca imputita". Fata de reporterii de la Realitatea TV avea o atitudine asemanatoare. Anul trecut, in decembrie, Oanei Sultanoiu ii spunea sa se „aseze pe masa" culcata ca sa ii arate ce-a invatat el la cursurile de prim-ajutor cu privire la respiratia gura la gura. Pe Lucian Dindirica il apostrofa cind pusese intrebari cu privire la rolul sau in gestionarea crizei inundatiilor. „Mai, baiatule, cum pui tu intrebari, de la Realitatea TV, cind patronul tau a saracit atitia oameni cu FNI?!". Anul acesta, in timp ce se plimba in public si era asaltat de turisti cu care se fotografia de zor, pe faleza din Mamaia, iar ziaristii consemnau evenimentul, a avut o rabufnire. „Sinteti de o nesimtire incredibila."

Mihaela Miroiu, specializata in studii de gen, considera ca raspunsul sefului statului la intrebarea ziaristei este „vulgar" si are un aspect sexist. „Presedintele a tinut cont de faptul ca are in fata o femeie si a tratat-o sexual. Desconsidera o profesionista, o jurnalista, comutind problema de la exercitarea profesiei la faptul ca e femeie si poti face sex cu ea", este de parere Miroiu. Ea spune insa ca seful statului nu este un politician misogin, ci unul care nu stie sa se autocenzureze.