Intr-un articol publicat recent de ZIUA, Eugen Mihaescu, europarlamentar si vicepresedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, atragea atentia ca mai multi diplomati ai Romaniei isi bat joc de banul public si se lafaie in apartamante somputuoase desi exista si alte posibilitati, care nu ar costa statul si contribuabilul roman nici un leu. De exemplu, ambasadorul Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, in loc sa stea in blocul proprietate a Romaniei aflat in centrul New York-ului, unde sunt conditii de cazare perfecte, a preferat sa inchirieze un apartament cu "numai" 15.000 de dolari pe luna, in luxosul Trump World Tower din "midtown" Manhattan. La Paris, ambasadorul la UNESCO, Nicolae Manolescu, plateste din banul contribuabilului roman nu mai putin de 10.000 de euro pentru un apartament "duplex", de doua nivele, situat pe Rue de Miromesnil, la doi pasi de Palatul Elysee, cu o suprafata de doar 300 de metri patrati. Insa ce l-a ultragiat pe vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului a fost atitudinea noului ambasador la Paris, Teodor Baconschi, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, fost secretar de stat MAE, membru al Grupului pentru Dialog Social si editorialist dilematic. Acesta a decis sa se mute din Palatul Béhague, monument istoric al Frantei si sediu al Ambasadei Romaniei la Paris (foto), si si-a inchiriat un apartament in care plateste, dupa cum ne informa Eugen Mihaescu, 12.000 de euro pe luna.
Drept la replica cu omisiuni
Ca urmare a acestui articol, Teodor Baconschi ne-a remis un drept la replica, in care omite insa sa specifice cat costa statul roman pe luna mutarea sa din ambasada cu tot cu cheltuielile de chirie si intretinere si care este suprafata acestui apartament, tinand cont de faptul ca un alt apartament "diplomatic", de 300 de metri patrati, din imediata apropiere a resedintei presedintelui Frantei costa 10.000. In schimb, Baconschi ii ia apararea lui Manolescu, care face naveta Paris-Bucuresti, unde mai are vreo trei-patru functii oficiale. Fara sa astepte publicarea materialului, Baconschi se revolta si ii remite prin e-mail mai multe mesaje lui Mihaescu, pe care acesta ni le-a pus la dispozitie, impreuna cu raspunsurile sale. Din acestea aflam ca ambasadorul Baconschi a decis sa-si transforme fostul apartament din Palatul Béhague, de trei camere si peste 100 de metri patrati in... birou. Si mai aflam ceva. Imprudent, ca sa nu spunem altfel, ambasadorul emite mesaje prin e-mail de pe aceeasi adresa folosita in corespondenta cu o fosta ambasadoare, celebra deja, Manuela Vulpe, care-i scria cu nostalgie despre baile lor fierbinti, intr-un jacuzzi diplomatic, in timpul unei "inspectii" ministeriale. Toate platite, ati ghicit!, din acelasi ban public al celui mai sarac cetatean al Uniunii Europene.
Dezastrul lui Manolescu
In ce-l priveste pe ambasadorul Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, initiativa sa de a proceda la o comemorare in stil comunist, a lui Constantin Brancusi, de la moartea caruia s-au implinit in primavara 50 de ani, a fost unul dintre cele mai patetice dezastre recent inregistrate de politica culturala oficiala a tarii natale a parintelui sculpturii moderne. La costuri morale si materiale enorme: 3000 de invitatii pe care noul ambasador al Romaniei la UNESCO se lauda intr-un cotidian bucurestean ca le-ar fi trimis in Franta si in tara. De ce, si cui? Caci directiei Centrului Pompidou, care aparea ca si coorganizator, nu i-au parvenit. La Masa Rotunda unde au aparut cativa invitati, Manolescu a rostit cateva cuvinte intr-o limba franceza incerta care i-a nelinistit pe ascultatori. Din fericire erau doar cativa, sala fiind practic goala. Prezente erau doua-trei rude din Paris ale mai mult sau mai putin tinerei Alexandra Parigoris, adusa de la Chicago contra cost de ambasadorul Romaniei, purtatoare de vorbe goale despre sculptorul Brancusi, asupra caruia nu a publicat nici o lucrare notabila. "A organiza un asemenea dezastru pe numele prestigios al lui Brancusi este cu adevarat o performanta rara", spunea o personalitate din conducerea Centrului Pompidou. Constatare ce nu poate mira pe nimeni. Nici macar pe Nicolae Manolescu, la urma urmelor, daca-si mai aminteste eventual teoria formelor fara fond a unui autor roman despre care a scris candva. (D.E.)
Dreptul la replica al lui Baconschi
Ziua din 28 septembrie a.c. a publicat un articol semnat de senatorul PRM Eugen Mihaiescu. Textul cuprinde o serie de informatii false, pe care va rog sa le corectati, din respect pentru cititori si pentru adevar.
Domnul E.M. afirma ca "ma lafai" intr-un apartament de lux, in vreme ce neglijez sediul Ambasadei noastre de la Paris. Am solicitat o resedinta in afara Cancelariei gazduite in Palatul Behague din doua motive: pentru ca locuinta predecesorilor mei (3 camere) nu putea gazdui corespunzator o familie compusa din patru persoane si pentru ca aceasta este practica in toate capitalele UE. Apartamentul in care m-am mutat are cinci camere, iar chiria, fantezist exagerata de sursele d-lui E.M., este rezultatul strict obiectiv al pietei imobiliare din capitala franceza.
In ceea ce priveste "neglijarea in stil securisto-comunist" a Palatului Behague, dl E.M. greseste din nou: in luna august a.c., Guvernul Romaniei a aprobat, prin HG, primele fonduri pentru restaurarea salii bizantine de teatru. Faza de proiectare a santierului se va incheia in decembrie, urmand ca lucrarile sa inceapa anul viitor. Imediat ce am sosit la post, cu o luna in urma, am cerut din tara o echipa de muncitori care a facut deja primele interventii: raschetarea parchetului in salonul de aur si zonele adiacente, polisarea suprafetelor de marmura, vernisarea lambriurilor, zugravirea unor plafoane afectate in urma unor inundatii si o multime de retusuri punctuale, pe care nu are sens sa i le mai descriu d-lui senator PRM. Domnia sa, fost delegat permanent al Romaniei la UNESCO, va putea constata, personal, daca va mai fi prezent la Paris, ca noul ambasador incearca sa valorizeze patrimoniul pe care l-a preluat in gestiune. Nu comentez evidentul substrat politic al invectivei compuse de catre dl E.M. Ma surprinde insa faptul ca domnia sa, care mi-a aratat pana acum o simpatie intelectuala, de altfel impartasita, se erijeaza subit in critic al unor situatii deformate caricatural.
Cu prilejul recentei mele audieri, Comisiile parlamentare de Politica Externa mi-au acordat, in unanimitate, un vot favorabil. E dreptul d-lui E.M. sa-si revizuiasca optiunea personala. Il rog totusi ca, pe viitor, sa se informeze cu mai multa acuratete. Mi s-ar parea totodata normal ca d-l senator sa monitorizeze, cu prioritate, activitatea mea politico-diplomatica. Desi s-a dovedit constanta, ar fi de dorit ca pasiunea pentru aspectele logistice sa nu acapareze intreaga energie a distinsului meu preopinent. (Teodor BACONSCHI)
Mintiti cu nerusinare, domnule Teodor Baconsky!
Replica dumneavoastra nu face decat sa demonstreze ca sangele apa nu se face! Asemenea inaintasului dumneavoastra nomenclaturist, cand vi se spune ceva care nu va convine replicati: "nu este chiar asa..." De ce nu spuneti, domnule T.B., care este "valoarea de piata" a apartamentului pe care l-ati inchiriat? De ce nu spuneti cat este cota lunara de intretinere, electricitatea, gazul si factura de telefon pe care tot statul roman le suporta?
Dezinformati cu buna stiinta, domnule T.B.! Hotel de Behague ESTE resedinta ambasadorului Romaniei si nu cancelaria ambasadei, care functioneaza in cazarma construita de comunisti pe rue de l'Exposition. Si nu exista nici o "practica" in domeniul locuintei ambasadorilor tarilor membre UE. In loc sa dati cu lac pe lambriuri si sa faceti "retusuri punctuale", fara avizul unor specialisti, mai bine foloseati muncitorii pentru a face modificarile de care are nevoie onoarea dumneavoastra de familist; aveti la dispozitie mai mult de 2000 metri patrati! Orice ambasador are o resedinta - si una singura. Cand exista un spatiu ca cel din Palatul Béhague, inregistrat in protocolul diplomatic francez drept resedinta ambasadorului, nu se intrevede nici un motiv valabil pentru existenta unei a doua resedinte! Pe resedinta ambasadorului se arboreaza drapelul national. O veti face, domnule T.B., la fereastra apartamentului in care veti locui? Resedinta ambasadorului este un spatiu oficial, cu regim de extrateritorialitate. Ati obtinut acest regim pentru apartamentul pe care l-ati inchiriat? Sau poate doriti sa locuiti acolo ca persoana particulara? Chiar daca apartamentul ar fi costat 100 de euro pe luna, cheltuiala nu se justifica din punct de vedere economic si contravine regulilor protocolului francez.
Poate ati vrut sa demonstrati, domnule T.B., prin aceasta separare teritoriala, ca va aflati pe "alte coordonate" decat ambasada pe care o conduceti, ca va "departajati" de institutie si de personalul care o alcatuieste. Sau doriti sa primiti, in totala discretie, vizite galante, domnule T.B.?
Pe mine nu ma preocupa "aspectele logistice", domnule T.B., ci nesimtirea de care dati dovada risipind fara nici o remuscare banul public! Va place sa treceti drept un intelectual subtire, dar aveti obrazul gros ca tovalul, caci nu crapa de rusine!
Eugen Mihaescu
Vicepresedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului
Corespondenta Baconschi - Mihaescu
Teodor Baconschi catre Eugen Mihaescu (2 octombrie):
Domnule senator,
Intrucat ziarul la care scrieti nu mi-a acordat dreptul legal la replica, va trimit, alaturat, textul prin care incercasem sa corectez, intr-o maniera excesiv de civilizata, sustinerile dvs. din articolul "Sa va lafaiti bine". Nu va ascund stupefactia provocata de completa rasturnare a atitudinii dvs. fata de mine. Ca diplomat, nu pot intra in polemici politice interne. Ca om, nu inteleg de ce o persoana de talia dvs. nu face anumite diferente de fond. Oricum, raul e facut. Eu am insa handicapul de a nu putea cultiva, chiar si atunci cand sunt atacat pe nedrept, resentimente vesnice. Asa ca va doresc toate cele bune.
Eugen Mihaescu catre Teodor Baconschi (3 octombrie):
Domnule ambasador Baconschi,
Ma surprinde ca nu mi-ati telefonat dupa aparitia articolului meu, asa cum ar fi fost normal. In primul rand, numele meu este Eugen MIHAESCU, si nu Mihaiescu. In al doilea rand, nu sunt numai PRM-istul Mihaescu ci si Vicepresedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei, membru in Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului European, membru de onoare al Academiei Romane. In al treilea rand, v-ati comportat mai rau decat predecesorii dumneavoastra care au locuit in Hotel de Behague, RESEDINTA AMBASADORULUI ROMANIEI LA PARIS! In al patrulea rand, imi repugna faptul ca nu ati avut nici o remuscare in a risipi banul public. "Chestiunile logistice" nu ma intereseaza, ci abuzurile! Oricum, am intentia sa sesizez Curtea de Conturi. Si, nu in ultimul rand, fiti sigur ca voi locui la Paris mult mai mult timp decat dumneavoastra! Pentru ca stau pe banii mei, munciti de mine!
Teodor Baconschi catre Eugen Mihaescu (3 octombrie):
Domnule senator,
In pofida raspunsului cam iritat pe care mi l-ati dat, va raspund pe puncte:
1. Scuze pentru scaparea onomastica.
2. Nu v-am sunat, pentru ca nu va cunosc nr. de mobil, dar si pentru ca unui articol public i se raspunde public. Vad insa ca nu va deranjeaza comportamentul redactiei, care nu
mi-a acordat dreptul legal la replica, bazandu-se pe faptul ca nu voi avea timp si chef sa-i dau in judecata, dupa 30 de zile, asa cum prevede legea.
3. In palat lucrez, pentru ca fosta resedinta, cum spuneam, de trei camere, a devenit biroul ambasadorului.
4. Amenintarile dvs. legate de Curtea de Conturi sunt inutile. Poate veni oricand un control, pe gestiunea mea. Am avut parte de un asemenea control, foarte minutios, la Lisabona. Raportul Curtii, a fost foarte pozitiv, pentru ca sunt un om onest, domnule senator Mihaescu.
5. Nu stiu daca are sens sa organizam un concurs: cine dintre noi doi sta mai mult la Paris. Eu am locuit aici deja 4 ani si jumatate, pentru a-mi redacta si sustine teza de doctorat la Sorbona. Cred ca Dumnezeu este singurul care decide cat stam la Paris si chiar cat mai stam pe pamant.
6. Ideea ca dvs. va munciti banii, pe cand eu nu, mi se pare usor indecenta.
In concluzie, daca simpatia care ne lega, strict personal, nu mai e valabila, va voi respecta libertatea de a fi inconsecvent.
In ce ma priveste, cred mereu ca oamenii trebuie sa-si onoreze umanitatea prin dialog.
Va rog sa primiti expresia gandurilor mele bune, Teodor Baconschi.
Comentariul lui Eugen Mihaescu: "Lung vuind, plaiuri rasuna:
E-mailul ne-a eliberat!"
(vezi "Stalin" - Anatol E. Baconsky).