Vandute in taverne obosite sau in chioscuri de cartier, majoritatea bauturilor spirtoase dau dureri de cap consumatorilor, dar umfla consistent buzunarele producatorilor. Urmare a controlului efectuat, in cooperare cu Garda Financiara Maramures, com
Vandute in taverne obosite sau in chioscuri de cartier, majoritatea bauturilor spirtoase dau dureri de cap consumatorilor, dar umfla consistent buzunarele producatorilor. Urmare a controlului efectuat, in cooperare cu Garda Financiara Maramures, comisarii Garzii din Arad au depistat doi „fabricanti“ care numai in trei luni au „reusit“ o evaziune fiscala de peste un milion de euro. Asta, pe langa faptul ca „marfa“, „cu arome de vodca“, avea, de fapt, numai „arome de coliva“, ingredientele de baza ale bauturilor fiind alcool etilic, apa, zahar si coloranti, rezultand un produs „impropriu consumului uman“.

Toata aceasta poveste a bauturilor falsificate, dar generatoare de evaziune fiscala a pornit de la un banal control inopinat efectuat de catre comisarii Garzii Financiare Arad la doi agenti economici din localitatea Chisineu Cris, prilej de a fi depistati si cei doi fabricanti de „spirtoase“ maramureseni. Astfel, potrivit notei de constatare intocmite de comisarii aradeni, firma GRB SRL din Chisineu Cris era aprovizionata de catre firma baimareana SC ZVU-NE-ROM SRL cu bauturi spirtoase produse de catre SC INTERALCOOZ SRL din localitatea maramureseana Lapusel, produsul de baza al respectivului fabricant fiind „Izvorul Veseliei“. Dupa banderola aplicata pe sticla, „Izvorul Veseliei“ era categorisit ca „produs intermediar“, ceea ce inseamna ca fabricantul datora numai o acciza redusa. Numai ca, inscrisa pe eticheta, compozitia bauturii (91,36% alcool etilic) cu aroma de votca si rom o arunca in alta categorie a accizelor, unde pentru un litru de bautura, acciza ce trebuie platita de fabricant este de 5,8 lei. Motiv pentru care, avand in vedere faptul ca, numai in perioada februarie-mai 2007, firma din Lapusel a vandut peste 120.000 litri de „Izvorul Veseliei“, pentru acest interval acciza neplatita se cifreaza la 239.083 euro. Asta pe langa faptul ca in documentele prezentate Garzii Financiare Maramures cantitatea de bautura produsa tot in perioada februarie-mai a acestui an era de peste 130.000 litri, in timp ce cea reala depasea 250.000 litri. Dupa cum, urmare a analizelor efectuate de Laboratorul pentru analiza calitatii vinurilor si bauturilor alcoolice din cadrul OPC Arad, consemnate in buletinele de analiza nr. 240/03.04.2007 si 260/23.04.2007, rezulta ca „produsul intermediar Izvorul Veseliei cu aroma de votca ambalat in recipiente de plastic de 0,5 litri si cu aroma de rom nu corespunde concentratiei, este, in fapt, un amestec de alcool etilic cu arome si o solutie din zahar cu apa si este impropriu consumului uman direct“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.