Academia Romana - Sectia de Stiinte Tehnice si Comisia Nationala de Astronautica - a organizat ieri, impreuna cu Agentia Spatiala Romana Sesiunea omagiala consacrata implinirii a 50 de ani de activitate spatiala.
Romania a infiintat, in 1991, Agentia Spatiala Romana ROSA si a devenit in acest an membru cooperant al Agentiei Spatiale Europene (ESA), ceea ce inseamna ca va participa, incepand cu 2008, alaturi de Ungaria, Cehia si Polonia, tari cu acelasi statut, la diverse misiuni spatiale, precum Cluster - patru sateliti care masoara campul magnetic, Plunck - care masura varsta universului, Soho - un telescop spatial care vede Soarele din spate. Reprezentantii ROSA spera ca agentia sa devina membru cu drepturi depline pana in 2010.
Potrivit doctorului in Fizica Dumitru Hasegan, director ISS, Romania a lansat 27 de sateliti, 4 statii orbitale si 3 rachete verticale. Printre aplicatiile realizate de ROSA se numara si cele legate de agricultura, care ajuta la identificarea, cu ajutorul satelitilor, a parcelelor cultivate, a zonelor inundabile, folosite si pentru evaluarea dezastrelor. Organizatia Natiunilor Unite a instituit Saptamana Erei Spatiale, intre 4 si 10 octombrie. In urma cu 50 de ani a fost lansat primul satelit artificial Sputnik 1, in 1958 a fost infiintata NASA, s-au implinit 40 de ani de la adoptarea tratatelor privind explorarea spatiului, la care a contribuit semnificativ si juristul roman Nicolas Mateescu. Pana in prezent, in lume au fost lansati 28.000 de sateliti artificiali, peste 460 de astronauti au ajuns in spatiu, printre care si romanul Dumintru Prunariu, si 12 astronauti au pasit pe Luna. (C.P.)