Presedintele Traian Basescu i-a raspuns iarasi marlaneste unei ziariste de la Antena 3, care i-a cerut ieri o declaratie despre rezultatul motiunii de cenzura respinse miercuri in Parlament. In 2005, seful statului ii reprosa unui reporter: "Lipsa ma
Presedintele Traian Basescu i-a raspuns iarasi marlaneste unei ziariste de la Antena 3, care i-a cerut ieri o declaratie despre rezultatul motiunii de cenzura respinse miercuri in Parlament. In 2005, seful statului ii reprosa unui reporter: "Lipsa mai mare de bun-simt n-am mai vazut la un ziarist". Ce-i drept, nici noi la un presedinte...


Seful statului s-a mai dat o data in stamba in fata ziaristilor cu o iesire agresiva si nejustificata fata de un reporter al Antenei 3. Aflat la Branesti, la deschiderea oficiala a unei fabrici, seful statului a refuzat sa faca vreun comentariu asupra rezultatului, evident nemultumitor pentru el, al motiunii de cenzura. "Nu aici, mergem la Bucuresti", s-a eschivat Traian Basescu, dar pentru ca reporterul Antenei 3 Sorina Matei l-a intrebat daca va face o declaratie la intoarcerea in Capitala, seful statului i-a raspuns marlaneste: "Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem!".


Seful statului nu mai avusese un derapaj lingvistic de acum o luna, de la momentul externarii dupa operatia de tiroida, cand i-a spus medicului Mircea Ghemigian, pe un ton admirativ, ca a vazut in sfarsit "un armean bun". "Un armean competent", s-a corectat imediat, facand trimitere la incompetenta altui armean pe care il cunoaste, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.


NESIMTITI... Dar victimele constante ale limbajului presedintelui sunt, fara indoiala, ziaristii. In luna iunie, aflat la Mamaia, in timpul unei bai de multime, seful statului s-a suparat ca ziaristii il urmareau cu insistenta. "Sunteti de o nesimtire incredibila. Sunt in timpul meu liber", s-a adresat el jurnalistilor care se tineau dupa el prin statiune. Nervii presedintelui au fost insa solicitati la maximum in perioada referendumului pentru demiterea sa. Atunci i-a zis ziaristei Andreea Pana de la postul Antena 1 "pasarica" si a facut-o "tiganca imputita". In particular, ce-i drept, intr-o discutie cu sotia sa, Maria Basescu. Inainte ii smulsese si telefonul din mana, invitand-o cinic sa faca plangere la Politie. Nici in public insa nu se sfieste presedintele sa jigneasca daca nu ii place ce i se spune. Inaintea referendumului, aflat la Cluj, l-a numit "puiut de comunist" pe Darius Groza, un student in anul trei la Jurnalism, care indraznise sa-i spuna presedintelui ca este dezamagit ca nu si-a tinut promisiunea de a demisiona dupa votul din Parlament dat in favoarea demiterii sale.

"Lipsa mai mare de bun-simt n-am mai vazut la un ziarist", a fost o alta acuzatie lansata in decembrie 2005 catre un ziarist Mediafax, Doru Colgiu, care indraznise sa-l intrebe pe seful statului daca a venit invitat sau neinvitat la o actiune a Aliantei.


PLÃ…TITI DE MAFIOTI... Dar ziaristii nu sunt numai nesimtiti, ci si platiti din bani furati. "Cat de moral este ziaristul care judeca pe toata lumea, dar este platit din bani furati si el stie ca e platit din bani furati?", a intrebat, retoric, seful statului la o emisiune a TVR, in noiembrie 2005. "Intrebarea dumneavoastra demonstreaza tupeul unor mafioti! Mafia plateste si intreaba: nu cumva si dumneavoastra sunteti...!?", raspunde el intrebarii adresate de un reporter de la Realitatea TV in legatura cu afacerile familiei Udrea-Cocos. Cel mai rau a incasat-o insa reporterul Lucian Dindirica de la Realitatea TV. Aflat la Rast, zona calamitata in urma inundatiilor, in vara lui 2005, reporterul a indraznit sa-l intrebe pe seful statului de ce nu a venit mai devreme sa-i vada pe sinistrati. "In spatele tau, care il ai pe Vantu, cum plangi tu de mila oamenilor, baiatule?! Stii cate sute de mii de oameni au ramas fara bani din cauza patronului tau? Lasa demagogia!",
s-a napustit Basescu.


DRAGÃ…LÃ…SENII PENTRU FETE. Dar Traian Basescu e capabil si de ziceri dragalase, adresate mai ales femeilor. In 2005, la bilantul Politiei, Roxana Nica, reporter Antena 1, il intreaba cum i se pare Politia acum. "In orice caz, mult mai frumoasa decat tine", raspunde mitocaneste si, mai ales, nejustificat, Traian Basescu. Oana Sultanoiu, reporter al Realitatii TV, a primit si ea o invitatie de obraz gros din partea sefului statului. Intrebat de aceasta, la Timisoara, ce a invatat la cursul de tehnici de resuscitare la care participase anterior la Spitalul Judetean, Traian Basescu a avut o replica ce a amutit asistenta: "Daca te urci pe masa, iti arat ce-am invatat". Danei Grecu (Antena 3) i-a admirat in vara lui 2005 calitatile de blonda si s-a oferit, pe podul de la Maracineni, s-o angajeze la Cotroceni tocmai datorita acestor calitati. Baietii n-au insa parte de atatea aprecieri. Ovidiu Zara (Curentul) n-a primit decat apelativul de "gaozar", din cauza unei intrebari adresate sefului statului dupa o sedinta de bilant al SRI. La fel a patit si Mircea Marian, fost ziarist la Adevarul, pe care l-a facut "nerod" intr-o discutie cu multi jurnalisti de fata, pentru ca a intrebat in China despre solicitarea grupului Iliesiu legata de condamnarea comunismului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.