Coalitia PSD-PD-PLD a inregistrat un esec previzibil. Desi cele trei partide totalizau impreuna 249 de voturi anti-Tariceanu, ieri au fost adunate doar 220, in conditiile in care era nevoie de 232 de voturi pentru a trece motiunea de cenzura. Cu alt
Coalitia PSD-PD-PLD a inregistrat un esec previzibil. Desi cele trei partide totalizau impreuna 249 de voturi anti-Tariceanu, ieri au fost adunate doar 220, in conditiile in care era nevoie de 232 de voturi pentru a trece motiunea de cenzura. Cu alte cuvinte, 29 dintre parlamentarii celor trei partide nu au sprijinit documentul PSD. Calculele arata ca cei mai multi au fost de la PSD

Printre social-democratii care nu au girat motiunea se gasesc Ion Iliescu si Ioan Solcanu. Mai mult, Octav Cozmanca, Corina Cretu, Ovidiu Teodor Cretu si Antonie Iorgovan au absentat de la vot din diferite motive. Nici unii dintre democrati nu au votat in favoarea motiunii de cenzura pe care partidul lor a sustinut-o. Astfel, Liviu Nistoran, Radu Tarle si Dumitru Becsenescu nu au dat unda verde documentului PSD. Mai mult decat atat, senatorul PD Maria Petre a lipsit ieri de la vot

Imediat dupa esecul inregistrat, liderii partidelor implicate in razboiul impotriva lui Tariceanu au inceput sa caute tapi ispasitori. Presedintele PD Emil Boc a declarat ca problema neadoptarii motiunii se afla in tabara PSD. El a acu zat faptul ca unii dintre social-democrati au tradat cauza coalitiei anti-Tariceanu. La randul lui, seful PSD Mircea Geoana a spus ca lasitatea unora dintre parlamentari a facut ca motiunea de cenzura sa nu treaca de Parlament

Motiunea anti-Tariceanu s-a transformat intr-o motiune anti-Basescu, implicarea presedintelui in jocurile politice fiind criticata dur in Parlament de PNL, PRM, PC, dar si de o parte „tacuta“ din PSD. Initiativa social-democratilor a fost dezbatuta ieri cu sala trei sferturi goala. Premierul Tariceanu si-a adus toti ministrii la Parlament, care, imbracati in negru si intr-o atmosfera extrem de sobra si tensionata, au ascultat acuzatiile pentru care PSD cerea caderea actualului Guvern. Ca sa nu existe suspiciuni legate de vot, peremistii, conservatorii si deputatii minoritatilor nationale au parasit sala.

Doar 12 voturi au lipsit aseara pentru ca Guvernul Tariceanu sa fie demis de catre Parlament. Motiunea a intrunit 220 de voturi pentru, 152 contra, iar 2 voturi au fost anulate. Daca ar fi votat conform anuntului liderilor, PSD, PD si PLD ar fi contabilizat impreuna 248 de voturi, insa circa 20 dintre parlamentarii acestor partide au tradat si au votat impotriva liniei dictate de la centru. La acestea se mai adauga si cei cativa absenti. La vot au fost prezenti 433 de parlamentari din totalul celor 462, iar 59 nu au votat deloc (PRM, PC si minoritati). Dintre deputati au absentat 18, iar dintre senatori - 11.

Senatorii PSD Octav Cozmanca, Corina Cretu, Ovidiu Teodor Cretu si Antonie Iorgovan au absentat de la vot.
Fostul democrat Marius Marinescu nu a votat nici el si nici Mihai Lupoi (care a fost prezent totusi la sedinta de ieri). Radu Tarle (PD) a preferat si el sa lipseasca decat sa voteze impotriva deciziei partidului, cum anuntase cu o zi inainte. Democrata Maria Petre a lipsit si ea. Alti absenti: Moisuc Georgeta, Eugen Mihaescu, Silvia Ciornei si Ilie Ilascu, acestia fiind plecati in strainatate.

Dintre deputatii minoritatilor nationale si independenti au lipsit 8. De la PSD au lipsit nemotivat 2 deputati, de la PD, PNL si UDMR - cate un deputat. Alti 3 s-au contabilizat la PRM si PC, care oricum au anuntat ca nu voteaza.
Tariceanu, dispus
sa rezolve o cerere
a PSD
Seful Executivului a declarat ca are indoieli cu privire la motivul real al motiunii, in conditiile in care guvernul sau ar fi inregistrat unele realizari in domenii precum invatamantul, sanatatea sau agricultura. Tariceanu le-a mai promis parlamentarilor ca, in cazul in care motiunea va cadea totusi, va initia consultari cu partide pentru bugetul pe 2008, dar si pentru o alta propunere care priveste devansarea, incepand din acest an, a termenului de aplicare a majorarii pensiilor. Aceasta devansare a fost ceruta, de altfel, chiar saptamana trecuta de catre PSD.

Solcanu - impotriva, Iliescu - tot impotriva, dar secret
Senatorul PSD Ioan Solcanu a preluat rolul de portavoce a nemultumitilor de politica lui Geoana in partid. El a declarat ca va vota impotriva motiunii, nefiind de acord cu formulele de guvernare anuntate de Basescu. Solcanu a mai spus ca daca se va ajunge la „un guvern de larga respiratie“, PSD - care are cei mai multi alesi - va ajunge in situatia de a fi „remorca a doua partide mici - PD si PLD“. Si un alt lider al PSD, neagreat de Geoana, a sustinut intr-un cadru restrans ca „daca motiunea trece, va fi rau pentru PSD, care s-ar putea desfiinta, pentru a se incolona in spatele lui Traian Basescu“. La randul sau, presedintele de onoare Ion Iliescu a evitat sa spuna ca va vota motiunea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.