Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Zoltan Levente Nagy, a declarat, ieri, la Sibiu, ca incepand cu data de 1 octombrie 2007 Romania trebuie sa se alinieze legislatiei europene in materia avizelor si autorizatiilor de mediu, iar cine nu va reusi sa intre in legalitate va risca blocarea activitatii.

Zoltan Levente Nagy a declarat ca in acest moment sunt cunoscute numele a trei societati comerciale din Romania care nu vor mai putea continua activitatea incepand cu 1 octombrie. Acestea sunt SC Cerola SA din judetul Dolj, SC ICPM SA din judetul Baia Mare si SC Carisom SA din judetul Cluj. "Aceste trei societati se vor inchide ca urmare a lipsei autorizatiei integrate de mediu. Pentru noi este limpede ca nu vor reusi in timpul ramas pana la data scadenta sa isi regementeze situatia", a spus Nagy.


283 IN PROCEDURÃ…. Potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, la nivel national mai sunt in procedura de autorizare si trebuie sa fie conforme cu legislatia de mediu in vigoare si cu cerintele tehnice pana cel mai tarziu la 30 octombrie 2007, alte 283 de firme. "Daca acest lucru nu se va intampla, toate aceste societati risca sa fie inchise, desi pentru multe dintre ele procedurile sunt in faze finale".


FÃ…RÃ… MILÃ…! Intrebat care sunt consecintele in plan social si economic in cazul societatilor care vor fi inchise, presedintele ANPM a afirmat ca aceste probleme apartin in principal agentilor economici si se afla mai putin in sarcina statului.

Mai transant, directorul Agentiei Regionale de Mediu 7 Centru, Dumitru Ungureanu, a declarat ca "in anul 2007, Romania nu se mai afla in situatia de a raspunde Comisiei Europene cu justificari de ordin social la problemele de poluare. Romania trebuie sa isi respecte obligatiile de stat membru, iar problemele sociale, de sanatate si poluare nu mai pot fi amestecate".


STATISTICÃ…. Potrivit datelor oferite de ANPM, la nivel national sunt inregistrate 660 de instalatii pentru Prevenirea si Controlul integrat al Poluarii (IPPC). Pentru neindeplinirea masurilor in termenul de 30 de zile de la data notificarii, Agentia a dispus suspendarea autorizatiilor de mediu pentru o perioada de sase luni pentru noua agenti economici. Cel mai mediatizat caz din Romania a fost ARPECHIM.


POLUATORI LEGALI. Dar Romania inregistreaza si situatii curioase, urmare a faptului ca multe dintre societatile care in mod evident polueaza au primit perioade de tranzitie pentru adaptarea tehnologiei. Numarul acestor societati la nivel national este de 130, cel mai cunoscut nume fiind SC Sometra Copsa Mica. Aici perioada de tranzitie este extinsa pana in anul 2012.