Nici macar un singur producator individual nu s-a prezentat la Fisc pentru a-si declara cantitatile de tuica produsa in propria gospodarie sau pentru a plati accizele, de la inceputul anului si påna acum.

Accizarea tuicii si a palincii produse in gospodarii, in vigoare de mai bine de noua luni, i-a lasat indiferenti pe tarani. „De la 1 ianuarie, nici un producator din totalul de 30.000 nu s-a dus la Fisc sa declare cantitatile obtinute. Chiar daca productia abia acum incepe, la sfarsitul anului situatia va fi la fel“, ne-a declarat Radu Morariu, vicepresedintele Patronatului industriei alcoolului si a bauturilor alcoolice - Garant. Conform acestuia, producatorii castiga peste 2-3 milioane de euro pe an, daca au in gospodarie un cazan cu o capacitate de productie mare, adica 3.000 de litri de tuica de 30 de grade. Calculul a fost facut pentru zonele cu traditie in pomicultura. Astfel, „peste 90% din producatori vand tuica ilegal, la vrac. In toate judetele tarii se practica vanzarea tuicii la poarta. Daca Fiscul nu crede, sa faca o vizita in Valeni, si se va convinge“, sustine Morariu. Acesta acuza Ministerul Finantelor c a nu ofera nici un fel de date cu privire la situatia actuala din industrie. „Nu se stie cate antrepozite fiscale exista la marile distilerii, dar nici care sunt cantitatile obtinute in curtile romanilor“, spune vicepresedintele Garant.

Accizele ar aduce la buget peste 300 milioane de euro
Morariu estimeaza ca Romania pierde peste 300 milioane de euro din cauza ca nu se accizeaza tuica si palinca din gospodarii. Conform presedintelui patronatului Garant, Romulus Dascalu, in prezent, in jur de 800-900 de cazanagii si-au luat autorizatie de functionare ca persoane fizice.