Intr-un top al companiile farmaceutice prezente la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, Biofarm este societatea care a avut cea mai importanta crestere in ultima perioada,fiind secondata de Antibiotice Iasi si de Zentiva.
"Biofarm este c
Intr-un top al companiile farmaceutice prezente la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, Biofarm este societatea care a avut cea mai importanta crestere in ultima perioada,fiind secondata de Antibiotice Iasi si de Zentiva.
"Biofarm este compania farmaceutica care s-a bucurat de cea mai mare atentie din partea investitorilor. Strategia de interactionare a companiei Biofarm cu piata, prin propunerile de majorari de capital si acordarea de actiuni gratuite, au facut ca aceasta actiune sa fie cea mai lichida din cadrul sectorului financiar. De asemenea, participatia SIF-furilor la capitalul acestei companii, precum si consortiul creat pentru preluarea Antibiotice Iasi au facut ca Biofarm sa cunoasca lungi evolutii ascendente si consistente ca volum", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Biofarm urmeaza sa-si majoreze capitalul social, cu 43,25 milioane de lei, la 101,84 milioane de lei,decizie aprobata de actionarii companiei la 20 septembrie. Operatiunea de majorare a capitalului presupune emiterea a 431,54 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei pe unitate.Din numarul total de actiuni emise, un pachet de 4,33 milioane de titluri va fi oferita statului roman, reprezentand contravaloarea terenului asupra caruia compania a dobandit dreptul de proprietate. Restul actiunilor, in valoare de 42,72 milioane de lei, vor fi oferite spre subscriere actionarilor, la un pret egal cu valoarea nominala. Investitorii vor putea subscrie 0,735 actiuni noi la fiecare unitate detinuta. La calculul numarului de actiuni care pot fi subscrise se va aplica regula de rotunjire, pentru a se obtine un numar intreg.Biofarm si interesul pentru Antibiotice"Cel mai probabil, majorarea de capital de la Biofarm vine sa se incadreze in necesarul previzionat pe termen mediu si lung, o participare la privatizarea Antibiotice fiind o posibilitate, insa , in opinia mea, rolul de finantator al preluarii Antibiotice ar trebui sa fie al SIF-urilor ce fac parte din consortiu, Biofarm venind mai degraba cu experienta si logistica sa", a precizat Chisu.
Adi Lupsan, analist la Intercapital Invest, crede ca trebuie urmarita perioada urmatoare pentru a vedea daca intradevar actionarii Biofarm vor participa la privatizarea Antibiotice. "Deocamdata (actionarii Biofarm - n.r.) si-au manifestat doar intentia de a participa la privatizarea Antibiotice", ne-a spus Lupsan.Analistul considera ca titlurile Antibiotice au avut o evolutie constanta in ultima vreme."Compania Antibiotice Iasi inregistreaza o evolutie relativ constanta, inca de la inceputul anului, pretul osciland intre valori cuprinse intre 1.8-1.9 lei/actiune. Cu exceptia lunii iulie, cand pretul a sarit in jurul valorii de 2 lei/actiune, se resimte de cateva sedinte o presiune in crestere, fiind foarte probabil ca aceasta actiune sa se reaproprie de maximele inregistrate pe parcursul lunii iulie", ne-a declarat Lupsan.
"Presiunea" este reprezentanta de publicarea anuntului de privatizare al companiei din Iasi."La sfarsitul lunii octombrie, cel mai tarziu la inceputul lunii viitoare, AVAS va publica anuntul de privatizare al Antibiotice", ne-a spus Laszlo Gyerko, vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Gyerko a spus ca anuntul AVAS va fi facut in momentul in care consultantul financiar va termina de evaluat societatea. La jumatatea lunii septembrie, Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, declara ca un anunt privind privatizarea Antibiotice va fi facut in luna octombrie. Lupsan crede ca evolutia titlurilor Antibiotice va fi afectata nu doar de anuntul de privatizare, ci si de trendul ascendent pe care-l cunoste piata de capital romaneasca, in ultima vreme.
In ultimele sedinte, bursa a avut o perioada de crestere, pentru ca investitorii se asteapta la rezultate trimestriale pozitive ale emitentilor.
In sedinta de ieri s-a resimtit o oarecare retinere din partea investitorilor, din cauza tensiunilor politice din Romania. Recent, investitorii straini au ales sa se reintoarca pe piata de capital din Romania, atrasi de preturile foarte bune ale actiunilor, lucru ce a dus la o lichiditate mai mare.Zentiva, evolutie dezamagitoareActiunile Zentiva au avut cele mai slabe rezultate in ultima perioada, din randul celor trei companii farmaceutice listate pe BVB.
"Din pacate, Zentiva inregistreaza cea mai slaba evolutie a pretului de tranzactionare raportat la sectorul farmaceutic. Dupa ce cotatia a navigat in prima parte a anului intr-un canal cuprins intre 1.75-1.9 lei, pretul inregistreaza o cadere abrupta in ultimele luni, de circa 15%. Ultimele preturi de cotare ale Zentiva se situeaza in zona lui 1,6 lei/actiune", a conchis Lupsan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.