Bugetul pentru 2008 este lipsit de o viziune a directiilor de dezvoltare si de o planificare a resurselor pe termen mediu si are la baza ideea compromisului parlamentar, a declarat pentru NewsIn reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International
Bugetul pentru 2008 este lipsit de o viziune a directiilor de dezvoltare si de o planificare a resurselor pe termen mediu si are la baza ideea compromisului parlamentar, a declarat pentru NewsIn reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.
Tanasescu spune ca in urma discutiilor cu autoritatile de la Bucuresti pe marginea bugetului pentru 2008, concluziile delegatiei FMI au fost ca guvernul este lipsit, in general, de o viziune pe termen mediu si lung in privinta cheltuirii resurselor bugetare, neavand o planificare bugetara multianuala sau o strategie pentru o eventuala situatie de criza economica.
"Critica majora este ca lipseste o viziune pe termen mediu si lung, un cadru, pentru a vedea exact cum pot fi cheltuite resursele bugetare, astfel incat sa se creeze mai multa predictibilitate bugetara si transparenta pentru mediul de afaceri", a declarat Tanasescu, pentru NewsIn.
Totodata, Tanasescu a explicat ca deficitul de cont curent mare, de 14%, prognozat pentru urmatorii patru ani, ar putea afecta stabilitatea macroeconomica, in conditiile in care si deficitul bugetar luat in calcul pentru 2008 este mult prea mare, de 2,7% din PIB. Reprezentantul FMI a explicat ca cei doi indicatori pot concura la o fragilitate a economiei, care intr-un context economic international defavorabil ar induce riscuri serioase pentru Romania. Tanasescu a spus ca guvernul are solutii pentru reducerea celor doi indicatori, dar prefera sa ii mentina la un nivel ridicat, motivand ca Romania are nevoie de resurse pentru dezvoltare.
"Aceasta turbulenta internationala, care este ignorata la noi, poate crea niste alunecari foarte mari si intrebarea lor de bun simt este daca se va intampla asa ceva, care ar fi planul alternativ, scenariul pentru situatia cea mai proasta", a afirmat Tanasescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.