In lipsa unei motivatii reale si sfidand opinia publica aflata in asteptarea punerii in discutie a Raportului Inspectiei CSM asupra activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia pentru procurori a gasit chichite puerile pentru amanarea acestei sedinte. Patru dintre membrii sectiei au votat ieri impotriva discutarii Raportului, dand apa la moara procurorului sef DNA Daniel Morar, care a explicat, la final, ca „Inspectia nu mai are ce sa puna la mapa“. Aceasta remarca a fost facuta de seful DNA dupa ce vicepresedintele CSM Dan Chiujdea, care conduce Sectia pentru procurori, a anuntat ca votul membrilor a fost de 4-3 pentru amanare. Urmatorul termen a fost ales la patru zile distanta, in conditiile in care cerintele Sectiei fata de inspectori sunt aberante. Morar a rezervat, pentru luni, bilet de avion. „O sa vad ce pot face“, a spus, incurcat, seful DNA.
Iata cine sunt cei care au tras cu votul pentru amanarea discutarii raportului Inspectiei CSM: Dan Chiujdea, vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, seful Comisiei de disciplina a Sectiei pentru procurori, Gratiana Isac, procuror sef birou la Parchetul General, si Cristian Deliorga. Cine a fost impotriva amanarii: procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, si Liviu Dascalescu.
Iata, insa, cum s-a ajuns la acest vot „sublim“, care seamana cu o manevra de culise al carei scop l-a constituit tergiversarea dezbaterii unui raport atat de important, in conditiile in care, la Parlament, se vota motiunea de cenzura, iar Chiuariu face parte din Executivul a carui cadere de cap se discuta. Procurorul Gratiana Isac a simtit nevoia unui raport „mai clar“ al inspectorilor CSM. Procurorul general Kovesi a pledat in tandem cu procurorul Dascalescu, pentru inceperea discutiilor, pe motiv ca o amanare ar face rau procurorilor DNA, iar opinia publica asteapta sa afle rezultatul final. Chiujdea a sustinut ca inspectorul sef trebuie sa clarifice observatiile din capitolul I al obiectiilor DNA, care arata ca inspectia si-ar fi depasit atributiile si reclama lipsa unei metodologii. Asa ca a trecut la propunerea evidentierii metodologiei si limitelor competentei inspectiei. In opinia procurorului general, ghidul de criterii pentru realizarea unei inspectii „are o valoare orientativa si nu constituie o norma cu valoare de lege pentru inspectori“. Ministrul Chiuariu a fost de acord ca referirile la metodologie sunt generale.
Urmareste-ne si pe Facebook
Facebook Google Twitter
Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Surprinzator: Inspectorii CSM, controlati de Daniel Morar.