Ucraina ar putea ramane fara gaze
Datoria actuala catre Gazprom este de 1,3 mld. dolariGazprom a amenintat marti ca ar putea sista alimentarea cu gaze naturale catre Ucraina din cauza unei datorii de 1,3 miliarde de dolari, intr-o miscare care e
Ucraina ar putea ramane fara gaze
Datoria actuala catre Gazprom este de 1,3 mld. dolariGazprom a amenintat marti ca ar putea sista alimentarea cu gaze naturale catre Ucraina din cauza unei datorii de 1,3 miliarde de dolari, intr-o miscare care este considerata de analisti ca fiind o lovitura politica pentru posibila reintoarcere a puterii catre coalitia pro-vestica in Kiev, relateaza Financial Times.
Anuntul a ridicat temeri ca reducerea furnizarii de gaze catre Kiev, al carui gazoduct transporta majoritatea gazului rusesc catre vest, ar putea reprezenta reduceri si in Europa, ca acelea de anul trecut. "Gazprom a notificat partenerii europeni despre problemele existente in furnizarea de gaze naturale catre Ucraina", a declarat compania intr-un comunicat, marti.
Acest lucru a venit in timp ce numararea voturilor pentru alegerile din Ucraina este in curs. Iulia Timosenko, liderul opozitiei, este privita ca fiind urmatorul prim-ministru al ucrainenilor.
Majoritatea sa ingusta pro-vestica din Parlament include blocul condus de Viktor Iuscenko, presedintele tarii. Reintoarcerea lui Timosenko ca premier, post pe care l-a detinut pentru putin timp in 2005, se asteapta sa indrepte relatiile cu Moscova.
Viitorul premier pledeaza sa curete asa-numita coruptie si rolul netransparent al companiilor intermediare in comertul multimiliardar cu gaz dintre Turkmenistan, Ucraina si Rusia.Datoriile catre rusi au fost facute in timpul lui IanukoviciInca acum acesta va face fata platii unor datorii care au fost acumulate in timp de conducerea predecesorului ei, guvernul pro-Moscova condus de prim-ministrul Viktor Ianukovici.
Timosenko a declarat pentru Financial Times marti ca va face tot ce este necesar pentru a se asigura ca Ucraina nu va suferi de reduceri ale alimentarii cu gaze naturale. "Dar sa fie cunoscut ca Ianukovici a provocat aceasta problema", a subliniat aceasta.
Gazprom a negat faptul ca decizia sa de a trimite un avertisment cu doar doua zile inainte de definitivarea voturilor ar avea de-a face cu politica.
Datoria s-a acumulat in luni de zile, iar o solutie nu este intrevazuta prea curand.
"Problema este obiectiva", a declarat compania de gaze si petrol controlata de stat. "Problema nu este legata in niciun fel de castigatorul alegerilor din Ucraina. Dar este legata de datoriile care nu au fost platite". Comisia Europeana a declarat marti ca indemna cele doua parti sa "rezolve rapid problema".
Analistii declara ca anuntul Gazpromului pare a fi un avertisment pentru posibila reintoarcere a lui Timosenko in guvern.
"Din punctul de vedere al Rusiei, este timpul sa faca o atentionare", a spus Kaushik Rudra, strateg al datoriilor la Şehman Brothers. "Desi nimic nu se poate face pentru a schimba rezultatele alegerilor, acest lucru este un mod de a trimite un semnal ca urmatorul guvern condus de Timosenko va face fata unor probleme din ce in ce mai grele", a adaugat acesta.
Cu doar 98% de voturi numarate, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici detine 34%, iar blocul lui Timosenko doar putin peste 30%, iar Grupul Ucraina Noastra, loial presedintelui Iuscenko, aproape 14%.
Rezultatele ar putea oferi partidelor portocalii pro-vestice aproape 230 de locuri din cele 450 din guvern.Anuntul Gazprom vine ca o amenintare pentru viitorul premierPresa rusa afirma ieri ca Gazprom se amesteca in "politica din Ucraina" prin avertismentul ca daca datoria Kievului nu va fi onorata pana la sfarsitul lunii, livrarile de gaze vor fi reduse, afirma cotidianul liberal Vremia Novostei, citat de AFP. "In momentul in care a devenit clar ca in urma legislativelor din Ucraina tandemul Timosenko-Iuscenko va depasi partidul premierului Ianukovici, o violenta rabufnire in domeniul gazelor s-a simtit la Moscova", potrivit cotidianului. "Sensul politic al declaratiilor Gazprom este evident. Un nou guvern de coalitie va fi format in curand in Ucraina, cu Timosenko premier. Ea a declarat de multe ori ca va renunta la sistemul actual de livrari de gaze spre Ucraina", a explicat cotidianul. Potrivit Kommersant, Gazprom, "dupa ce a suspendat discutiile privitoare la furnizarea de gaze Ucrainei inainte de alegeri, a reactionat ferm in fata rezultatelor". "O victorie a portocaliilor nu poate conveni nici Rusiei, nici Gazpromului. Iulia Timosenko a spus de mai multe ori ca va reexamina conditiile acordurilor din domeniul gazelor. Avand in vedere situatia, monopolul a amintit de datoria Ucrainei", potrivit cotidianului, informeaza NewsIn. Potrivit Gazeta, "gazul nu va fi portocaliu". "Rusia s-a amestecat in formarea coalitiilor de partide din Ucraina", a subliniat cotidianul. "Scopul declaratiilor Gazprom este foarte clar: sa influenteze formarea coalitiilor in noua Adunare, pentru ca in cele din urma Parlamentul este cel care va defini componenta guvernului si cu el va trebui sa se inteleaga Gazpromul in privinta rambursarii datoriei si asupra pretului gazelor anul viitor", a explicat ziarul. Cotidianul Izvestia, apropiat de putere, a criticat faptul ca "din nou Kievul nu ne plateste gazul". "Atat timp cat a durat campania legislativa, ucrainenii au uitat sa ne plateasca gazele. Se pare ca vecinii nostri nu mai platesc din iunie si ne datoreaza o suma imensa - 1,3 miliarde de dolari".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.