Principalele trei state preferate de romanii care pleaca in strainatate pentru a munci sunt Italia, Spania si Marea Britanie, insa peste 78 la suta dintre ei se consulta mai intai cu rudele si prietenii lor, fara a apela la institutiile din domeniu,
Principalele trei state preferate de romanii care pleaca in strainatate pentru a munci sunt Italia, Spania si Marea Britanie, insa peste 78 la suta dintre ei se consulta mai intai cu rudele si prietenii lor, fara a apela la institutiile din domeniu, se arata intr-un studiu realizat de un ONG, citat de Mediafax. Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni a realizat, in luna iulie, o ancheta sociala despre migratia fortei de munca romanesti in Uniunea Europeana, incercand sa stabileasca unde se duc cel mai des romanii, ce ii motiveaza sa plece si daca se consulta cu institutii precum Autoritatea Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Potrivit studiului, prezentat ieri, Italia este in topul preferintelor, fiind urmata de Spania, ambele tari ocupand aceleasi pozitii ca in raportul Asociatiei din 2005, ceea ce era de asteptat. In 2007, romanii au plasat pe locul trei Marea Britanie, in defavoarea Germaniei. Insa in aceasta tara se duc mai ales persoanele tinere, mai educate si cu venituri mai mari decat cele care vor sa lucreze in Spania si Italia.
In functie de repartizarea zonala, din Muntenia se pleaca in special in Spania, iar din Moldova se migreaza mai ales in Italia. Cei care vor sa se duca in Marea Britanie provin mai degraba din nord-estul tarii.
Inainte sa plece, majoritatea oamenilor nu se informeaza din surse oficiale, ci obtin datele care ii intereseaza de la rude si prieteni care au mai fost la munca in strainatate. Autorii raportului au criticat lipsa de preocupare a directiilor judetene de ocupare a fortei de munca, institutii care nu reusesc sa fie eficiente din lipsa de personal sau a unei strategii nationale.
Ancheta sociologica, realizata in perioada martie-aprilie 2007 pe un lot de 715 persoane, din 35 de localitati, arata ca majoritatea celor care vor sa plece la munca in strainatate au o slujba in tara. Pe de alta parte, multi dintre cei care aleg Italia ca prima destinatie pentru munca sunt someri declarati -15% si casnice - 9%.
Catre cele trei destinatii pleaca in special persoane intre 23 si 40 de ani, dar Marea Britanie atrage populatia tanara (44% au intre 23-30 de ani). Italia este preferata si de persoanele peste 50 de ani intr-o proportie semnificativa -10%.
Cei care intentioneaza sa plece in strainatate sunt persoane tinere - 18%, necasatorite - 40%, cu un nivel de educatie mai ridicat decat cei care au fost deja plecati la munca in strainatate.
Majoritatea celor care intentionea-za sa plece in strainatate sa munceasca si care se informeaza despre piata muncii de la institutiile din domeniu sunt preponderent barbati - 59%, cei care au terminat liceul - 48% si scoala profesionala - 15%. Cei care afla de la prieteni si rude sunt persoane mult mai educate, 29 la suta fiind absolventi de studii universitare si postuniversitare. Acestia sunt in proportie de 69 la suta angrenati in activitati formale.
Primul motiv pentru care aleg sa munceasca in strainatate este pentru ca se castiga bine (53,5 la suta), faptul ca in statele respective exista o cunostinta care sa ii ajute (17,2), cunosc limba (4,7) si isi pot lua si familia (4,7 la suta). Potrivit studiului, romanii se duc mai ales in Spania si Italia tocmai pentru ca au pe cineva care sa ii ajute. Doar cei care au optat pentru Marea Britanie au spus ca le place si tara, pe langa faptul ca acolo castiga bine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.