Ucrainenii continua sa minta cu nerusinare in chestiunea Bistroe, proiectul ucigas din Delta Dunarii, pe care Kievul il construieste in ciuda opozitiei internationale si fara a informa partea romana despre inpactul transfrontalier al canalului.

Un comunicat al companiei Delta-Lotman informeaza ca Bistroe, care leaga Dunarea de Marea Neagra, a fost traversat de la reluarea navigatiei, in luna mai, si pana la sfarsitul lunii septembrie de peste 500 de nave.

Totodata, datele arata ca, pe langa ambarcatiunile ucrainene, vasele care au traversat Bistroe sunt sub pavilioanele a 21 de state. Cel mai important indicator il constituie faptul ca peste 45% din circuitul de marfuri asigurat de Dunarea de jos a fost preluat de canalul de pe Bistroe.

In comunicatul preluat de presa din Ucraina, Delta-Lotman precizeaza ca acest rezultat a fost obtinut in conditii de nefinalizare deplina a proiectului, adica la o adancime a canalului de navigatie de 5,5 metri, fata de 7,2 metri proiectat.

"In ce priveste protectia mediului inconjurator, Ucraina conteaza pe colaborarea cu partea romana, care exploateaza intens trei canale in Delta Dunarii, iar acum construieste un al patrulea", se arata intr-o declaratie semnata de Ministerul Comunicatiilor.