Urmatorul roman pe care Cotidianul vi-l ofera miercuri a fost inspirat de o calatorie de studii in Australia, unde autorul a vizitat o comunitate de exploatatori ai minelor de opal.

Ben Rice e unul dintre tinerii scriitori in care critica din Marea Britanie a investit sperante, chiar daca „Pobby si Dingan" e singurul sau roman publicat pina acum. Debutul in acest gen literar l-a inscris pe Rice pe lista celor mai buni romancieri tineri, pe care o publica an de an revista „Granta".

Nascut in 1972, la Devon, Ben Rice a studiat la universitatile din Oxford si Newcastle, urmind apoi cursuri de creative writing la University of East Anglia. Rezultatele s-au concretizat in aceasta prima carte, care a fost recompensata in 2001, la un an de la aparitie, cu Premiul Somerset Maugham si care a strins nenumarate cronici favorabile in publicatii mai mult decit respectabile, precum „The Guardian" si „The Observer". Geneza acestui microroman a fost declansata de o bursa de creatie, care i-a prilejuit lui Rice o calatorie in Australia. Acolo a vizitat comunitatea miniera din Lightning Ridge, o zona de exploatare a opalului in care copilarise prietena lui si care a asigurat doza de veridicitate necesara mizanscenei cartii.

Pe linga acest roman, Rice are in sertar o serie de povestiri si intentioneaza sa transforme doua dintre ele in scenarii de film. Scriitorul si-a adaptat, de altfel, romanul pentru marele ecran, rezultatul fiind lungmetrajul „Opal Dream", regizat de Peter Cattaneo si lansat in 2006. In prezent, Rice locuieste la Londra, oras in care si-a scris romanul dupa terminarea bursei din Australia, iar acum se ocupa de povestiri si cocheteaza cu lumea filmului si in calitate de producator.

„Pobby si Dingan" imbina reteta realismului practicat de minimalistii americani cu incursiuni indraznete in candida lume a povestilor. Comunitatea muncitorilor care traiesc intr-un orasel pierdut din Australia ia viata din descrierile succinte si accentele indraznete, niciodata in exces. Rama realista pune insa in lumina zone in care fantezia coloreaza discret raporturile sensibile in care oamenii se plaseaza fata de propriile asteptari, nevoi si dorinte. Cele doua personaje imaginare care dau si titlul romanului ii pun pe locuitorii minusculei comunitati fata in fata cu propriile scheme de judecata si de comportament, dar si cu fragilitatea pe care ele o camufleaza.