Ieri dimineata, cele doua partide batusera palma pentru demolarea Guvernului Tariceanu, sustin surse social-democrate. Presedintele Mircea Geoana a recunoscut, in prezenta a 140 de parlamentari PSD, ca in urma cu o zi incercase cu disperare sa-l prin
Ieri dimineata, cele doua partide batusera palma pentru demolarea Guvernului Tariceanu, sustin surse social-democrate. Presedintele Mircea Geoana a recunoscut, in prezenta a 140 de parlamentari PSD, ca in urma cu o zi incercase cu disperare sa-l prinda la telefon pe premierul Tariceanu. "Intr-un final am reusit sa vorbesc aseara cu Tariceanu: conversatia nu a durat mai mult de doua minute, timp in care a refuzat orice negociere", le-a spus Geoana alesilor. In acest context liderul PSD a batut la poarta democratilor, care s-au dovedit deschisi unei intelegeri. "Titus Corlatean ne-a explicat ca Geoana s-a inteles cu PD sa sustinem impreuna motiunea in schimbul intrarii la guvernare", ne-a declarat un parlamentar pesede. Pentru ca Geoana nu are incredere in Basescu a cerut intelegere scrisa cu democratii. Corlatean ne-a confirmat ca exista un document in doua exemplare, unul la Boc, celalalt la Geoana, si pe care scrie "De acord" si semneaza Traian Basescu", a mai precizat sursa citata.
Discursul lui Geoana in fata parlamentarilor PSD s-a vrut unul categoric, el aratandu-si nemultumirea fata de pozitia liderilor liberali. "S-au dovedit aroganti, ne-au tratat cu dispret, au blocat voit orice cale de discutie", a spus Geoana explicand ca prin intelegerea cu PD partidul sau va junge la guvernare in cel mult zece zile. Rezultatul votului a minat insa intelegera dintre cele doua partide. O prima analiza a sufragiilor date ieri de parlamentari indica faptul ca atat in PD si PLD cat si in PSD dispozitiile date de conducerile centrale sunt ignorate de proprii membri. Voturile celor trei partide depaseau cu mult necesarul celor 232 de sufragii necesare trecerii motiunii. In acest context, ramanerea lui Geoana in fruntea partidului este doar o chestiune de timp. Dupa prabusirea motiunii, Guvernul se poate astepta la atacuri concentrate din toate directiile sau poate tempera efervescenta de pe scena politica. Acest lucru depinde insa de abilitatea lui Tariceanu de a negocia cu principalii actori politici atat bugetul pe 2008 cat si devansarea datei de majorare a pensiilor, negocieri care incep chiar de astazi.
Motiunea a murit la 220
Motiunea de cenzura a picat la scor strans, iar Guvernul Tariceanu a ramas la Palatul Victoria. Pentru motiune au votat doar 220 de parlamentari, impotriva 152 si 115 senatori si deputati nu au votat deloc. Pentru ca demersul PSD sa fie incununat de succes erau necesare 232 de voturi. Din calculele partidelor, PSD, PLD si PD insumat peste numarul necesar cu 21 de voturi. In consecinta, au existat peste 30 de "tradatori" care au si-au pus umarul la pastrarea premierului. Chiar daca in declaratiile oficiale liderii PSD si PD au afisat siguranta trecereii motiunii, la votul efectiv cameramaniii celor doua partide au filmat pas cu pas fiecare miscare a parlamentarilor. Cu toate acestea, absolut nestingheriti, senatorii si deputatii au ignorat absolut toate amenintarile si directivele venite de la partid si au votat cu spatele la camerele de luat vederi. Primul care s-a intors cu posteriorul a fost Ion Iliescu. "Am gasit in urne o bila neagra invelita intr-o folie alba si o pastila de algocalmin. Asa ceva n-am vazut in toata viata de parlamentar dar inventivitatea romanului e proverbiala", a comentat, la finalul sedintei, pesedistul Valeriu Zgonea. "Am avut emotii mari. Parca era guvernul nostru", comenta cu naduf un pesedist pe holurile Parlamentului.
Geoana acuza "lasitatea"
Pentru esec, Mircea Geoana a dat vina pe "lasitatea" parlamentarilor care s-au speriat fie de anticipate, fie de o noua guvernare. El a evitat sa spuna unde au fost "defectiunile", dar a tinut sa-l avertizeze dur pe Ion Iliescu daca nu va votat motiunea. "Va raspunde in fata organizatiei din care face parte", a spus liderul PSD facand indirect trimitere la o excludere a presedintelui de onoare.
"Negocieri si cu PNL si cu PD"
Printre parlamentarii doritori de o noua guvernare a fost ziua mobilizarii exemplare: Adrian Nastase n-a mai plecat peste hotare, Adrian Severin s-a intors in tara, Raluca Turcan a venit desi e gravida. Cu toate acestea, apropiatii lui Iliescu - Razvan Theodorescu si Ioan Solcanu- au spus clar ca vor vota impotriva motiunii. Unii pesedistii au aratat cu degetul si spre Ion Iliescu, Sorin Oprescu si Adrian Nastase. In ciuda acestor lucruri, pesedistii aveau lectia invatata si spuneau ca motiunea de cenzura va trece. Acestia au sustinut ca cei de la PD au "cumparat" voturile unor liberali si, ca atare, succesul e garantat. Liberalii nu s-au lasat insa impresionati de prezenta masiva si de increderea afisata de social-democrati si au inceput, pe la colturi, sa duca munca de convingere cu fiecare parlamentar PSD in parte.
Acestia le-au promis fonduri in teritoriu, remaniere guvernamentala si posibilitatea semnarii unui protocol dupa europarlamentare. In final, liberalii au reusit sa convinga sapte senatori si 15 deputati. (M.T., R.A., R.G, A.I.)
Promisiunea: La guvernare in 10 zile
Presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a transmis ieri dimineata parlamentarilor sai, in sedinta grupurilor, sa voteze pentru motiune, asigurandu-i ca PSD va negocia cu PD un Guvern de "larga respiratie", sustin surse din partid. "In 10 zile PSD ar putea fi la guvernare", le-a garantat liderul PSD propriilor senatori si deputati.
Mai mult, Geoana a sustinut ca Traian Basescu a iesit la televizor sa faca lobby pentru motiune dupa ce a discutat cu el, in scopul de a pregati mediatic urmatorul pas de dupa motiunea de cenzura. Liderul social-democrat a tinut sa spuna ca orice negociere cu PNL a esuat. "Tocmai am inchis telefonul cu premierul si a spus ca nu face nici o intelegere cu noi de teama lui Basescu", le-ar fi spus Geoana parlamentarilor PSD. In aceste conditii, a continuat presedintele partidului, singura solutie a PSD a ramas un guvern de uniune nationala cu PD, varianta negociata cu o seara in urma intre pesedisti si democrati. La randul sau, Viorel Hrebenciuc le-a comunicat sec colegilor de partid ca liberalii au refuzat orice varianta de colaborare, desi pesedistii se dusesera la negocieri cu varianta retragerii propriei motiuni de cenzura. Conform surselor citate, la intalnirea dintre PSD si PNL, Bogdan Olteanu le-ar fi cerut pesedistilor sa-i arate protocolul pe care il au cu PD. "Nu aveti asa ceva? Pai si atunci ce mai vreti de la noi?", ar fi replicat Olteanu. De altfel, Viorel Hrebenciuc ar fi incercat toata noaptea de marti sa dea de Tariceanu, insa fara sorti de izbanda. Toata oferta PNL i-a fost comunicata de Bogdan Olteanu. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a sustinut, ca intre PSD si PD a existat "o negociere, o intelegere", a carei concluzie este legata de formarea unui "guvern de larga respiratie". El a spus ca nu stie daca exista un protocol scris sau cate ministere va avea PSD.
Imediat, declaratia sa a fost contrazisa de Cristian Diaconescu care a spus ca nu exista nici o intelegere pana nu va pica motiunea de cenzura. De altfel, majoritatea pesedistilor sustinea ca intre PSD si PD nu s-a incheiat nici un protocol si ca, probabil, Vacaroiu a vrut sa arate sperietoarea liberalilor. (R.A.)
Conditiile PNL
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti (foto) a declarat ieri, in plenul Parlamentului, ca PNL este de acord cu o colaborare cu PD, dar cu conditia ca democratii "sa scape" de unii lideri, de corupti si de tutela lui Traian Basescu.
"Un publicist englez spunea acum 200 de ani ca <<politica este arta de a cauta necazul cu lumanarea, de a-l gasi peste tot, de a pune un diagnostic gresit si de a aplica remedii necorespunzatoare>>. Sa recunoastem ca acest aforism se potriveste actualei stari de lucru din politica romaneasca. Motiunea de cenzura este materializarea perfecta a talcului continut de vorbele amintite mai sus", a declarat Hasotti. El l-a ironizat in plenul Parlamentului pe liderul PLD Theodor Stolojan, despre care a firmat ca, in 2002, sustinea ca Traian Basescu este "un om lipsit de onoare" si ca isi va da demisia de la conducerea PNL daca se realizeaza alianta cu PD.
Hasotti s-a adresat, de la tribuna Parlamentului, direct lui Theodor Stolojan, care se afla intr-unul dintre balcoanele salii de plen, urandu-i sanatate, pentru a nu-l mai face sa planga pe Traian Basescu. "Buna ziua, domnul Stolojan! Sanatos, sper! Va doresc multa sanatate, sa nu-l mai faceti sa planga pe ...", s-a adresat senatorul PNL lui Stolojan, in aplauzele si hohotele de ras ale parlamentarilor liberali. (R.G.)
Soarta "tradatorilor" se decide azi
Conducerea PSD, in frunte cu Mircea Geoana, s-a adunat aseara de urgenta intr-un scurt BPN pentru a vedea ce va face cu "tradatorii". Chiar daca initial pesedistii ar fi trebuit sa vizioneze caseta filmata de cameramanul lor cu votul de la motiunea de cenzura, liderii social-democrati au decis sa faca acest lucru in dimineata acestei zile.
Tot astazi, intr-un alt BPN, Mircea Geoana va cere sanctionarea celor care s-au opus caderii Guvernului.
De altfel, liderul PSD a vorbit aseara de excluderea "tradatorilor".
Insa Viorel Hrebenciuc (foto) a venit cu o solutie de compromis. "Mai bine
le dam un vot de blam", ar fi spus Hrebenciuc conform unor surse social-democrate. (R.A.)
Vacaroiu: Boc e de vina
Nicolae Vacaroiu a declarat, dupa vot, ca seful PD, Emil Boc, a influentat rezultatul motiunii prin declaratia sa din timpul dezbaterilor parlamentare potrivit careia nu a existat nici o intelegere PD-PSD. Intrebat cum comenteaza afirmatia lui Boc, potrivit caruia interesele PSD au dus la esecul motiunii de cenzura, Vacaroiu a spus, conform Mediafax, ca "Emil Boc face afirmatii suprinzatoare". "Cred ca domnia sa a influentat si el motiunea. A facut o declaratie chiar in timpul dezbaterii motiunii, ca nu exista nici o intelegere, nici un protocol. Au fost negocieri si cu PNL, si cu PD", a adaugat Vacaroiu. Intrebat, pe de alta parte, daca senatorul Razvan Theodorescu va fi exclus din PSD pentru ca a spus ca nu a votat motiunea, Vacaroiu a raspuns: "Nu are cum sa se ajunga la excludere, pentru ca omul si-a exprimat o opinie, chiar inainte de motiune, este parerea lui, votul este secret, noi nu am bagat pumnul in gura la nimeni". (O.B.)
Boc: Defectiunile au fost la PSD
Presedintele PD Emil Boc a declarat dupa votarea motiunii de cenzura ca partidul pe care il conduce va ramane in opozitie. "Noua ne convine statutul de opozitie pentru ca, decat sa facem vreun compromis cu partidul condus de domnul Tariceanu, preferam sa ramanem in opozitie", a precizat liderul democrat. El i-a acuzat pe social-democrati ca nu au adunat voturile de la propriii parlamentari si ca unii dintre acestia au pus interesul personal inaintea celui de partid. "Parlamentarii PD, cu doua exceptii, au votat pentru motiunea de cenzura. Am avut o singura defectiune si un singur parlamentar care nu s-a prezentat la vot. Cu alte cuvinte, problema caderii motiunii se afla in tabara PSD", a declarat liderul democrat. El a precizat ca situatia lui Liviu Nistoran, democratul care nu a votat motiunea, va fi discutata in cadrul Biroului Permanent National, iar acesta va fi probabil exclus din partid. Boc a afirmat ca respingerea motiunii nu rezolva problemele Guvernului, ci doar prelungeste perioada de instabilitate politica. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.