Din diverse ratiuni, partidul in spatele caruia se afla Traian Basescu a fost supus unui intens proces de albire. E un risc major intr-o asemenea operatiune.

Traian Basescu a analizat, a decis si a decretat public (joia trecuta, la televiziunea nationala): PD este un partid curat. „Toti coruptii sint la PNL, PSD" - asta a fost prima parte, cea negativa, a afirmatiei presedintelui. „Blaga nu fura, Anca Boagiu nu fura, Sulfina Barbu nu fura, Berceanu nu a furat, deci - daca oamenii astia nu sint implicati in trafic de influenta - pina acum nu exista nici un element care sa ma indreptateasca sa spun altfel."

Initial, eu am ris auzind o asemenea grozavie rostita cu o voce serioasa de presedintele Romaniei. Tactic insa, aceasta afirmatie are resorturi tari. Las la o parte ca ea este, in detaliu, inexacta; la DNA exista un dosar pe numele lui Gheorghe Falca, fin al lui Traian Basescu, primar de Arad si membru PD si, logic, nu trebuie exclusa ipoteza ca mai sint si alte nume de pedisti care sint cercetati. Daca PD este, conform afirmatiei sefului statului, etalonul fair-play-ului in politica, eticheta prezidentiala - cu care, previzibil, Traian Basescu isi ocroteste partidul cum isi ocroteste o closca puii - nu este inocenta.

In mod cit se poate de direct, Traian Basescu blindeaza cu asemenea afirmatii PD-ul in perspectiva inevitabila a confruntarilor electorale. Pe de alta parte, seful statului pune in caruta democratilor o povara aproape imposibil de dus de catre acestia. El isi impinge partidul favorit intr-o zona extrem de periculoasa: aceea a principiilor inalte, ucigase pentru multe personaje politice ale tranzitiei, aflate temporar pe cai mari si prabusite, intre timp, in ridicol.

Daca Traian Basescu spune ca PD nu fura, asta nu inseamna ca PD realmente nu fura. Sa ne gindim numai la aspectul ca multi dintre cei care alcatuiau inainte de 2004 „baronatul" PSD au migrat, previzibil, in zona de influenta a democratilor. Pe de alta parte, PD lasa celor naivi impresia ca e un partid care nu fura si pentru ca atentia publica e concentrata pe derapajele adversarilor de competitie politica ai democratilor. Pentru unii nu e nevoie, dar pentru multi poate ca e necesar ca democratii sa ajunga la guvernare, pentru a deveni evident ca Traian Basescu a exagerat nepermis cind a executat operatiunea de inalbire a PD. Ceea ce, apropo de a accede la guvernare, este foarte previzibil ca se va intimpla.

Cristian PATRASCONIU este Senior-Editor