Vorbind in inima Europei, Patriarhul Moscovei a condamnat homosexualitatea si „tirgurile" occidentalilor in Kosovo.Aleksei al II-lea a vrut sa para emisarul pacii,insa doar daca provincia Kosovo va ramineparte integranta a Serbiei „Vedem o noua serie de drepturi care contravin moralitatii si care justifica comportamentele imorale", a spus Patriarhul Rusiei la Strasbourg, chiar in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, organism insarcinat cu apararea drepturilor fundamentale. Aleksei al II-lea, primul care tine un discurs la Strasbourg in calitate de lider religios, a aratat ca homosexualitatea este „o distorsionare a personalitatii umane, precum cleptomania". Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare, a considerat analogia drept „nefericita". Patriarhul a avertizat ca „exista o propaganda homosexuala sustinuta, care ii influenteaza pe tinerii care nu au nimic in comun cu homosexualitatea". Schimbind registrul discursului, Patriarhul rus a reiterat opozitia Rusiei fata de independenta Kosovo, „un loc sacru pentru sirbi". Kosovo este obiectul unor tirguri politice facute de oameni care nu cunosc istoria si importanta provinciei, a spus Aleksei al II-lea, condamnind si vandalizarea monumentelor ortodoxe din Kosovo, in ciuda faptului ca ele fac parte din patrimoniul UNESCO. Interventia Patriarhului vine pe fondul declaratiilor conform carora SUA si UE sint gata sa recunoasca independenta Kosovo, chiar si fara acordul ONU. Imediat dupa incheierea discursului, Patriarhul rus a avut de altfel o intrevedere cu premierul sirb Vojislav Kostunita. Programul Patriarhului va continua cu intilnirea cu episcopii francezi si cu presedintele Nicolas Sarkozy.

Patriarhul Moscovei a refuzat, in mai multe rinduri, invitatia de a vizita Vaticanul, in semn de protest fata de prozelitismul catolic din Rusia. Recent, el a declarat ca acest lucru va fi posibil intr-un an sau doi. Pe de alta parte, o lege rusa din 1997 refuza sa ofere libertate religiilor „netraditionale", printre care si cea romano-catolica. S-a ajuns chiar ca, in 2002, Moscova sa refuze innoirea vizelor pentru preotii catolici.

Aleksei al II-lea a devenit Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii in 1990. Nascut la Talin, in Estonia, Aleksei a debutat in preotie pe vremea in care Stalin se intreba „cite divizii are Papa", iar asupra sa planeaza suspiciunea colaborarii cu KGB-ul. Documente date la iveala in urma deschiderii temporare a arhivelor secrete, in timpul lui Boris Eltin, releva ca actualul Patriarh ar fi fost agent KGB, sub numele conspirativ „Sturzul".