Santajul Gazprom, privind taierea gazelor catre Ucraina, a functionat. Pentru a gasi o cale de mijloc la impasul politic, ca urmare a rezultatului alegerilor legislative de duminica, presedintele ucrainean Victor Iuscenko a anuntat ieri, spre surprin
Santajul Gazprom, privind taierea gazelor catre Ucraina, a functionat. Pentru a gasi o cale de mijloc la impasul politic, ca urmare a rezultatului alegerilor legislative de duminica, presedintele ucrainean Victor Iuscenko a anuntat ieri, spre surprinderea tuturor, ca vrea formarea unei mari coalitii intre prooccidentali si prorusi. Dupa ce Moscova a fluturat, din nou, in ultimele ore, amenintarea privind sistarea livrarilor de gaze catre Ucraina, sub pretextul neachitarii undei datorii catre Gazprom, ieri Kievul s-a obligat sa achite suma respectiva. Contrazicand toate asteptarile privind sustinerea partidelor pro occidentale, care au format in 2004 alianta portocalie, presedintele Iuscenko s-a pronuntat in favorea unei mari coalitii care sa cuprinda si formatiunea pro Moscova a premierului Ianukovici. "Desemnez Partidul Regiunilor (prorus), Blocul Iulia Timosenko si Ucraina Noastra (prooccidentali) sa inceapa negocierile preliminare pentru formarea unei majoritati parlamentare si a unui Guvern", a spus Iuscenko in declaratia sa transmisa in direct la televiziune. Iulia Timosenko, unul dintre principalii actori ai "revolutiei portocalii", lidera a formatiunii BIUT, clasata pe locul al doilea la alegeri, a respins din start propunerea presedintelui. In schimb, Ianukovici a salutat anuntul sefului statului. In paralel, BIUT a anuntat ca il va sustine pe Iuscenko in demersul sau privind demararea unei anchete referitoare la tentative de falsificare a rezultatelor alegerilor legislative. Ieri, dupa verificarea buletinelor de vot in 99,02% din circumscriptii, Partidul Regiunilor, al premierului Ianukovici, a obtinut 34,24% din voturi, clasandu-se pe primul loc, iar BIUT si partidul prezidential Ucraina Noastra -Autoapararea populara au obtinut 45,03% din sufragii. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.