Autoritatile din Orsova pun de-un referendum pentru ca orasul sa fie transferat, prin hotarire de guvern, din judetul Mehedinti in Caras-Severin.

Orsovenii vor sa-si mute orasul in alt judet. Din Mehedinti, unde parca nici iarba nu mai creste si banii de la buget se dau pe ochi frumosi, in megiesul Caras-Severin, ca sa alcatuiasca acolo, impreuna cu Baile Herculane, o gura de rai profitabila. Ideea turismului salvator, brat la brat cu Herculanele, s-a tot umflat si dezumflat dupa revolutie. Dar acum, primarul Constantin Negulescu, tot numai falcute si bujorei, plesneste de optimism - face referendum miine-poimiine, toata suflarea orasului zice: da, noi vrem sa ne unim cu Caras, se da o hotarire de guvern si gata. In fond, Orsova a mai fost mutata o data, cu totul, piatra cu piatra, intre 1966 si 1971, cind s-a construit hidrocentrala Portile de Fier I. Acum nu s-ar muta decit granita, din creion, cu o patratica mai la sud pe harta.

Orsova a fost distrusa de turci in 1524 si in 1819 de trupele conduse de Tudor Vladimirescu, in urma unui incident de granita romano-austriaca. Apoi a fost scufundata in anii ’70 si reconstruita in apropiere Pescarii de pe faleza cred ca, din ziua mutarii orasului in vecini, vintul bunastarii va sufla darnic peste oras atit dinspre Dunare, cit si dinspre munte. Barbatii intorc capetele spre primarie si se uita la geamurile de la etajul intii, unde e biroul primarului, ca la catapeteasma, plini de speranta. Pai, n-ar fi Orsova mama turismului romanesc, zic ei, daca ar scapa de hotii aia de la judet, de la Mehedinti, care dau bani numai la primarii care le cinta imnul de partid? Asa tot zice primarul, ca din cauza asta nu poate urni caruta. Nu ca n-ar fi hoti si in Caras-Severin, e tot un judet romanesc, dar acolo parca lucrurile merg altfel, ia uite la comunele din jur, cite s-au facut pe-acolo: scoli, sosele, moteluri, pensiuni tot la a doua casa… Iar Orsova, oras frumos ca o pictura, intins intre fluviu si munte - cite orase din tara asta mai au o asa asezare? - n-are nimic. Nici macar un hotel.

Turistul esuat cum-necum in Orsova, plimbindu-se prin oras, ar putea da nas in nas cu Roman Conchi, mecanic auto cu mina de aur. Si s-ar prea putea ca domnul Conchi, cetatean absolut respectabil si vidanjor de nevoie, sa duca in miini doua galeti cu, scuzati, rahat. Sau l-ar putea intilni pe domnul Viorel Bogasieru, si dumnealui un cetatean respectabil, carind scirna cu galeata. Sau pe oricare orsovean din cartierele micute de pe coasta muntelui.

„Ce sa mute, dom’le, orasul? Sa-l mute in Austria, unde a mai fost si i-a fost bine", ride amar Roman Conchi, privind la veceul plin ochi. „Am venit aici, in Orsova, in ’64 - povesteste el. De loc sint din Sebes. Aveam de gind sa trec Dunarea, sa fug dracului. Pina sa-mi aranjez eu treaba, na ca m-am indragostit de ea - si arata spre nevasta-sa, de fusta careia se agata un ciorchine de nepoti - si am ramas definitiv, m-am mutat aici o data cu orasul vechi. Am venit sa-mi caut libertatea si m-am impotmolit in cacat!".

Poftim de fa turism in jumatatea de sus a orasului, unde nici canalizare nu exista. Curtile stramutatilor sint mici. Sapi un veceu aici, unul alaturi, hai si al treilea, dar pentru al patrulea nu mai e loc. Veceurile se umplu repede, fiindca la un metru si ceva dai de stinca. Pe unde calca nea Romica prin curte, pe dedesubt e numai Doamne-fereste. Si el, si vecinii mai golesc veceurile cu galeata. Nu vor sa spuna unde arunca mizeria… Si nici Dunarea nu zice nimic.

Fiecare primar, cum a venit pe scaun, a tot zis ca face canalizare. „Am avut numai primari de rahat! Nici macar o vidanja n-avem!", striga Ana Tereaca din veceu, unde, invaluita de muste, aduna cu matura mizeria care se scurge din latrina in curte. „Nici apa n-avem la robinet, decit putin, dimineata, mai striga femeia. Daca luam foc dupa-amiaza, ardem ca sobolanii!".Roman Conchi, mecanic auto de profesiesi vidanjor de nevoie Partea de jos a orasului e o zona mai urbanizata, la prima vedere. Pe aici s-ar invirti turistii, iubitori ai muntelui sau amatori de peripluri pe Dunare, in cautarea unui hotel. Iata-l, hotelul Dierna, cea mai inalta cladire din oras. Cenusie si mohorita ca un crematoriu. De 16 ani, nici un turist nu i-a trecut pragul. Imediat dupa revolutie, cineva a cumparat hotelul, sa faca turism - deja mintile limpezi din oras spuneau ca Orsova trebuie sa faca turism sau nu va face nimic. Si n-a facut nimic. Noul patron a folosit hotelul doar drept garantie pentru un credit, iar banii luati de la banca i-a investit in turism in Tulcea. „Fiindca aici s-a mers numai pe spagi, pe hotie, si atunci, si acum, spune consilierul local Constantin Florea. Anul trecut a venit un investitor ungar sa bage 5 milioane de euro intr-un terminal de pasageri la Dunare… De la primarie pina la prefectura, au sarit toti, domnule, sa ciuguleasca ceva… Mi s-a plins omul mie cind a venit la consiliul local sa ne propuna afacerea… Si-a luat banii si s-a dus in alta parte". Si daca turism nu e, nimic nu e. In afara de santierul naval care merge bine mersi, da la apa cam cite o nava pe luna. „Mai sint vreo 600 de firme in scripte, dar numai vreo 40 lucreaza, firme mici, de comert, zice primarul. Avem 4.000 de pensionari si doua-trei mii de someri. Restul sint copii sau sint plecati in strainatate. De aia zic eu sa ne mutam in Caras, ca vad la vecini cum merg lucrurile de bine. Pai, domnule, eu sint de-ai lui Voiculescu: mi-a dat mie vreun ban prefectura, Consiliul Judetean, Guvernul? Nu. Orsova nu a primit nici un leu la rectificarea bugetara pe 2007. Mehedintiul nu a cheltuit nici un leu din banii alocati pentru scoli. Sintem la doi pasi de resedinta de judet si n-a fost nici un prefect pe-aici, sa vada… S-a anuntat asta ca vine, cind a auzit ca fac referendum".

Municipiul Orsova nu are de 16 ani apa calda, nici incalzire centrala, nici gaz metan - desi conducta e la citiva kilometri. „Nimeni n-a fost in stare sa rezolve treaba asta, fiindca toti au fost pusi pe furat… care au fost alesi… Fara apa calda, cine sa bage bani in turism?" - se intreaba Constantin Popescu, patronul firmei de salubrizare a orasului - Floricola SA. Cind societatea de salubrizare a consiliului local a fost pusa pe chituci, iar sefii ei judecati penal, Popescu, particularul, a preluat serviciul. Zice ca nu e vina lui ca acum iarba si florile sint uscate in parcul intins de-a lungul falezei, la doi pasi de Dunare. Nici ca 90 la suta din suprafata orasului nu e maturata. De 7 ani nu s-a facut nici o deratizare, nici o dezinsectie, s-au dezvoltat aici cei mai mari tintari din lume: la motel, o data cu telecomanda, primesti si un spray cu otrava. Din 36 de strazi, numai 11 sint intretinute. Rigolele nu au fost curatate de 3 ani. Utilajele de salubrizare, nou-noute, stau in parcul auto. Ca nu vrea primarul Negulescu sa dea bani pentru curatenie. Popescu si Negulescu sint certati. Popescu scoate un ziar pe care il scrie singur, in care il injura pe primar. Si consilierul Constantin Florea scoate un ziar pe care il scrie singur, in care il injura pe primar. „Nu le dau, dom’le, nici un ban, tuna primarul. Cine ma injura pe mine? Un sofer si un lautar? Pai astia sint prea prosti ca sa se puna cu mine!".

Un al treilea ziar, de partea primarului, inteteste activitatea publicistica in oras. Toata presa orsoveana scrie febril si disperat despre lipsa turistilor din oras.

Hai la DNA! Razboiul politic local din Orsova a ajuns si pe masa procurorilor. Iata ce scria primarul Negulescu (foto) intr-o sesizare catre DNA Craiova: „Comisiile constituite de Consiliul Local ne recomanda si fac presiuni sa plantam cit mai multe flori, de miliarde de lei, ca sa sprijinim FLORICOLA SA, la care fondator si actionar majoritar este Popescu Constantin, in recuperarea unor cheltuieli pe care le are aceasta societate cu editarea unor ziare care se distribuie gratuit cu scopul de a ma intimida si a ma determina sa accept unele sume mari pentru servicii."

Orsova interbelica, in Biblioteca Congresului SUA, pe www.cotidianul.ro/select