Pe CD-ul pe care il veti primi vineri, impreuna cu Cotidianul, se afla si „Marsul nuptial", un simbol sustinut de cinematografie.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul o aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este romanticul Felix Mendelssohn Bartholdy, din a carui opera au fost selectate doua dintre cele mai populare lucrari ale sale: Concertul pentru vioara in mi minor (op. 64) si „Visul unei nopti de vara - muzica de scena (selectii op. 21 si op. 61)". Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in octombrie 1995, la Studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Jane Glover si cu participarea violonistului Leland Chen.

Printre lucrarile incluse pe CD-ul oferit de Cotidianul se afla si celebrul „Mars nuptial", asociat inevitabil cu traditiile de nunta in spatiul anglo-saxon. Marsul lui Mendelssohn a devenit la fel de cunoscut ca si „Corul nuptial" din opera „Lohengrin", a lui Wagner, iar obiceiul de a alege aceste piese pentru ceremonia de cununie religioasa a prins contur inca din secolul al XIX-lea. „Marsul nuptial" face parte din lucrarile compuse de Mendelssohn sub inspiratia „Visului unei nopti de vara". La virsta de 17 ani, compozitorul a scris o uvertura la piesa lui Shakespeare, aceasta lucrare devenind in timp una dintre cele mai indragite compozitii orchestrale ale sale. „Marsul nuptial", probabil cea mai cunoscuta lucrare a lui Mendelssohn, constituie introducerea compusa in 1842 pentru Actul 5 al piesei shakespeariene. Ca si „Corul nuptial" al lui Wagner, marsul lui Bartholdy a capatat popularitate dupa ce printesa Victoria, fata cea mare a reginei Victoria a Marii Britanii, care era o mare admiratoare a compozitorilor germani, l-a ales pentru nunta sa cu printul Friedrich Wilhelm, mostenitorul tronului Prusiei, in ianuarie 1858.

Notorietatea „Marsului nuptial" a crescut si mai mult in secolul XX, piesa lui Mendelssohn fiind imediat asociata cu nuntile chiar si in tarile unde nu exista o traditie a interpretarii acestei lucrari la o asemenea ceremonie. Unul dintre factorii principali care si-au adus contributia la popularizarea piesei a fost preluarea sa pe nenumarate coloane sonore. Printre primele filme celebre care au inclus lucrarea lui Mendelssohn se afla „O viata minunata" (1946), in regia lui Frank Capra. In ultimii ani, trecind prin productii mai cu pretentii la public, precum „With or Without You", a britanicului Michael Winterbottom, si multipremiata „O chestiune de gust", de Agnes Jaoui, „Marsul nuptial" a poposit, in cele din urma, intr-un segment de pelicule foarte rentabile in ziua de azi: cele despre nunti. Fie ca e vorba despre Owen Wilson si Vince Vaughn in „Spargatorii de nunti" (2005), de David Dobkin, sau despre Jennifer Lopez si Matthew McConaughey, in „Eu cu cine ma marit" (2001), de Adam Shankman, „Marsul nuptial" al lui Mendelssohn a fost nelipsit, alaturi de alte doua piese ale unor compozitori germani, „Corul nuptial" al lui Wagner si „Canon in re major" al lui Pachelbel.