Romania a urcat pe locul 15 in clasamentul mondial.

In 19 zile s-au jucat 40 de meciuri in cele 4 grupe. S-au inscris 2.191 puncte, ceea ce produce o medie de 54,7 puncte pe meci. Impresionant. Mai ales pentru spectacolul rugbistic, deliciul spectatorilor. Cea mai prolifica grupa in privinta punctelor inscrise a fost grupa B. Aici, Australia a fost cea mai eficienta, cu 215 puncte dintr-un total de 612, ceea ce inseamna 35,1% din totalul realizarilor celor cinci echipe. Urmeaza grupa C, in care a jucat si Romania, cu 588 de puncte in total. Noua Zeelanda a marcat 309, record absolut in toate editiile de pina acum ale Cupei Mondiale.

In privinta eseurilor, realizarile care aduc multe puncte directe si bonusuri, campioana grupelor este Noua Zeelanda - 46, urmata de Australia cu 30, Africa de Sud si Franta cu 24 si... de Tara Galilor cu 23 (care a ratat calificarea in sferturi). Cele mai putine eseuri inscrise in aceasta faza a grupelor se afla in dreptul Angliei, campioana en titre, 11. In total, baloanele au fost culcate in terenul de tinta de 270 de ori, cu o medie pe meci de 6,7 eseuri. 102 jucatori au inscris puncte pentru reprezentativele lor nationale. In fruntea lor se afla fundasul Percy Montgomery din Africa de Sud, cu 67 de puncte, urmat de centrul Felipe Contempomi din Argentina, cu 53 puncte, si de mijlocasul la deschidere Nick Evans, Noua Zeelanda, cu 50 de puncte. In statistica marcatorilor de eseuri, pe prima pozitie sta aripa australiana Drew Mitchell, cu 7 realizari, urmat de trei aripi, Bryan Habana din Africa de Sud, galezul Shane Williams si neozeelandezul Doug Howlett cu 6 incercari fiecare.

De remarcat ca pe lista marcatorilor de puncte se afla, pe pozitia 35, romanul Marius Tincu, singurul taloner care a marcat trei eseuri. In fata sa se afla 13 aripi (precum Howlett, Habana, Mitchell), 12 mijlocasi la deschidere (ca Ronan O’Gara, Lionel Bueaxis, Dan Carter, Jonny Wilkinson), 5 centri (precum Matt Giteau, Contemponi, Olly Barkley), 3 fundasi (ca Montgomery, David Bortolussi, Chris Latham) si un mijlocas la gramada (Jean-Baptiste Elissalde). Daca ne uitam pe numarul de jucatori care au marcat pentru fiecare echipa, in fruntea clasamentului sta tot Noua Zeelanda, cu 13 jucatori care au adus puncte. Urmeaza Australia, Africa de Sud si Tara Galilor cu cite 9 marcatori de puncte. Romania se afla pe la partea de jos a clasamentului, cu 4 jucatori, ca si Anglia.

Campionul penalitatilor transformate este argentinianul Contemponi, cu 12 reusite, iar al loviturilor de picior cazute Jonny Wilkinson, 4. Dupa faza grupelor, Romania a urcat pe locul 15 in clasamentul IRB. Tara Galilor a cazut doua locuri si se afla pe 10, iar Fiji a urcat pe 9 de pe 11, schimbind locurile cu Italia. Si Anglia a suit un loc si se afla pe 6. Pozitiile celor mari sint neschimbate: 1. Noua Zeelanda, 2. Australia, 3. Africa de Sud.