Conducerea PSD a decis retragerea sprijinului politic si inceperea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor Ion Solcanu, Alin Teodorescu, Razvan Theodorescu, Dan Mihalache.
Mircea Geoana: "Colegii nostri au fost analizati prin prisma declaratiilor pe care le-au facut, votul lor fiind, in mod clar, unul imperativ si liber conform Constitutiei. Dar, prin declaratiile ostentative la adresa motiunii de cenzura, prin declaratiile publice facute inainte de vot, BPN a decis retragerea sprijinului politic si declansarea procedurilor de excludere din partid pentru parlamentarii Ion Solcanu, Razvan Theodorescu, Dan Mihalache si Alin Teodorescu. Decizia BPN va fi lauta cu ocazia Comitetul National Executiv, convocat pentru 6 octombrie, la Brasov".

El nu a vrut sa comenteze declaratiile presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, impotriva motiunii, dar a spus ca sambata, la Brasov, vor fi discutate si cazurile celorlalti parlamentari PSD care au votat impotriva motiunii de cenzura.

"Nu ma surprinde faptul ca liberalii au aplaudat dupa ce unii parlamentari ai nostri, inclusiv domnul Iliescu, a votat. In acest moment, BPN s-a pronuntat pe datele avute in momentul analizarii. Cei patru au declarat inaintea votului ca nu vor vota, ceea ce reprezinta o actiune de insubordonare si de nerespectare a deciziei politice. Pentru ceea ce reprezinta elementele de fond care au condus la faptul ca motiunea nu a fost votata, Comitetul National Executiv va lua intregul ansamblu de masuri", a mai spus Geoana.  Ion Iliescu: "Eu astept sa vad pana unde-i duce mintea"Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat solidar cu cei patru parlamentari social-democrati sanctionati de partid pentru votul la motiunea de cenzura, apreciind ca astfel de masuri sunt 'inacceptabile'.

asteptam la o reactie putin mai inteleapta din partea conducerii', a afirmat Ion Iliescu, adaugand ca 'judecata precipitata nu slujeste nimanui'.

Intrebat daca se asteapta la sanctiuni si la adresa sa, fostul lider al PSD a spus: 'Sa vad pana unde ii poate duce mintea'.

Ion Iliescu a avertizat ca astfel de sanctiuni 'nu sunt deloc intelepte' si 'risca sa declanseze o lupta interna daunatoare partidului'.

Presedintele de onoare al social-democratilor a criticat dur 'masurile bazate pe un spirit cazon' ale conducerii partidului si le-a atribuit unor 'oameni care au venit mai tarziu in batalia politica si judeca simplist'.

'Asa ceva nu poate fi acceptat intr-un partid cu vocatie democratica. (...) Trebuie respectate personalitatile si gandirea oamenilor', a spus Iliescu, reafirmand ca 'impunerea cazona a unei discipline de partid 'poate submina PSD'.  Geoana: "Lui Iliescu ar trebui sa ii fie rusine de aplauzele primite de la PNL la votarea motiunii"Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat, joi, ca liderului de onoare al partidului, senatorul Ion Iliescu ar trebui sa ii fie rusine de faptul ca votul sau de la motiunea de cenzura a fost aplaudat de catre parlamentarii PNL si de catre premierul Tariceanu.

"Cred ca ar trebui sa-i fie rusine domnului Iliescu pentru ca...si cred ca ii este rusine prin faptul ca pentru votul pe care l-a avut ieri in Parlament cei care l-au aplaudat in momentul in care a votat pan' la urma o figura importanta a social-democratiei, presedintele de onoare al partidului care a introdus motiunea si cel care a si semnat motiunea, ca Tariceanu si toti liberalii din sala au aplaudat cand a votat aceasta motiune", a declarat Geoana, intr-o emisiune a RRA.

Geoana a comentat astfel o declaratie a lui Iliescu, acordata RFI si adusa in discutie de realizatorul emisiunii de la RRA, conform careia intentia conducerii PSD de a-i sanctiona pe parlamentarii social-democrati care nu au sustinut motiunea este "o rusine".

"Rusinea apartine in alta parte", a afirmat Geoana, sustinand, indirect, ca Iliescu ar fi devenit "port-drapelul guvernului Tariceanu".

"Cred ca acesta este un moment de rusine, pentru ca, indiferent de rezervele pe care le ai fata de finalitatea motiunii, de ceea ce poate sa reprezinte un calcul politic, legat de poate ce ar fi bine sa-i dam cartile lui Basescu...dar in clipa in care devii port-drapelul guvernului Tariceanu, cred ca acolo rusinea apartine in alta parte si, in orice caz, nu acelora care au luat decizia de a merge inainte cu motiunea", a mai declarat presedintele PSD la RRA.
Alin Teodorescu: "Nu demisionez din PSD"Decizia conducerii Partidului Social Democrat (PSD) de a retrage sprijinul politic pentru patru parlamentari social-democraþi ši de a declanša procedurile pentru excluderea acestora dovedešte faptul ca 's-au cautat þapi ispašitori' pentru ešecul moþiunii, susþine deputatul Alin Teodorescu, unul dintre cei vizaþi.

'Cei din grupurile de interese care s-au format la nivelul conducerii PSD s-au visat miništri ši respingerea moþiunii, care oricum nu avea nicio šansa sa treaca, le-a spulberat acest vis', a susþinut Teodorescu, fara a dori sa faca referire la grupurile de interese invocate.

Deputatul social-democrat a afirmat ca este 'onorat' de decizia conducerii PSD, cu atat mai mult cu cat nu a spus nimic inainte de moþiune.

'Acest argument al unor declaraþii potrivnice este fals. Eu am scris un articol in care punctam ca, indiferent daca trece sau nu moþiunea de cenzura, PSD intra infrant in alegerile europarlamentare', a adaugat Teodorescu, care a precizat ca nu are de gand sa demisioneze din PSD.

'Decizia eventualei excluderi din PSD o poate lua doar organizaþia Braila ši, daca se va discuta acest subiect, voi fi acolo pentru a argumenta', a spus social-democratul.

Alin Teodorescu i-a urat 'multa sanatate' prešedintelui PSD, Mircea Geoana, ši a þinut sa precizeze ca intotdeauna i-a comunicat acestuia parerile ši opiniile sale, 'chiar daca domnia sa a ales alta cale'.

In privinþa votului asupra moþiunii, Teodorescu s-a limitat la a spune ca a fost 'disciplinat'.
Razvan Theodorescu: "Voi pleca, dar ma voi intoarce cand PSD va avea alta conducere"'De cand ma stiu, am actionat ca un om liber: si inainte de perioada de democratie si dupa. Am actionat si am gandit in numele a ceea am crezut. Din punctul de vedere al PSD, sunt un eretic, din punctul meu de vedere motiunea de cenzura era o aventura si era profund eronata', a explicat Theodorescu.

El a spus ca intelege atitudinea actualei conduceri - 'atata vreme cat mai este conducerea PSD' - care are 'profunda libertate sa faca ce vrea', insa a adus PSD 'intr-o fundatura'.

'Apreciez calitatile intelectuale ale lui Mircea Geoana, vreau sa cred ca e un baiat cumsecade, dar il rog sa ma inteleaga si el pe mine. (...) Ne despartim prieteni si voi ramane atasat valorilor social-democrate', a afirmat Razvan Theodorescu.

Intrebat in cat timp estimeaza ca va reveni in PSD, iar actuala conducere va fi inlocuita, Theodorescu a replicat: 'Normal, ar trebui de maine. Insa PSD se va mai afla o perioada de timp in criza'.

El a adaugat ca nu va contesta decizia conducerii PSD si ca nu va actiona in niciun fel, precizand ca nici macar nu a discutat ulterior aflarii deciziei cu colegul sau Ion Solcanu, care se afla in aceeasi situatie.

'Eu nu am avut nicio functie, am fost doar academicianul PSD', a sustinut Razvan Theodorescu.  Dan Mihalache: "Conducerea PSD a pierdut directia"'Eu nu-mi amintesc sa fi facut vreo declaratie publica impotriva motiunii de cenzura. Dimpotriva, am fost coautor al motiunii, iar partea de politica externa din document este exclusiv produsul meu. Este un pretext al lui Mircea Geoana de a scapa de mine din partid', a declarat Mihalache.

Acesta a adaugat, ca, in ceea ce-l priveste, 'Mircea Geoana nutreste o suparare mai veche' si ca, oricum, decizia luata la nivelul Biroului Permanent National al PSD dovedeste faptul ca 'actuala conducere a partidului si-a pierdut directia'.

Dan Mihalache a refuzat sa vorbeasca despre votul sau asupra motiunii de cenzura: 'Votul este secret, iar asemenea discutii inseamna ca punem sub semnul intrebarii un principiu fundamental al democratiei'.

Mediafax/Rompres